Visietekst Bataljong regie vrije tijd voor kinderen en jongeren

item_left

item_right

Visietekst Bataljong regie vrije tijd voor kinderen en jongeren

Publicaties

(c) Annie Spratt op Unsplash.com 

Bataljong, de ledenorganisatie van steden en gemeenten voor het voeren van "meer, beter en breder lokaal beleid voor kinderen en jongeren", publiceerde recent een visietekst over de regie van vrije tijd voor kinderen en jongeren. Ook vanuit Demos gaven we onze input mee. 

Het vertrekpunt van de visietekst is het recht op vrije tijd voor kinderen en jongeren.  Die vrije tijd spenderen ze voor een groot deel in de gemeente waar ze wonen. Het lokaal bestuur is dus het aangewezen bestuursniveau om dat recht op vrije tijd te waarborgen. Maar hoe zorg je er als lokaal bestuur voor dat alle kinderen en jongeren hun vrije tijd kunnen beleven in de gemeente? Met welke principes houd je rekening en hoe voer je de regie,…?

Regisseren gaat verder dan zelf activiteiten organiseren en inzetten op blinde vlekken. Het gaat over het kennen van je doelgroep in al zijn aspecten en het samenwerken met alle actoren binnen de gemeente om kinderen en jongeren zo veel mogelijk kansen te geven op een betekenisvolle vrije tijd.

Omdat we ons in deze uitgangspunten kunnen herkennen en de tekst interessante kaders en kapstokken biedt om een breed vrijetijdsaanbod uit te bouwen, aanvullend op onze eigen visietekst ,  delen we deze tekst alvast graag met de lokale netwerken vrijetijdsparticipatie. Heb je een lokaal netwerk dat sterk wil inzetten op vrijetijdskansen voor kinderen en jongeren, laat je dan zeker inspireren. Je vindt de tekst hieronder in bijlage.