Charette. Op één moment feedback verzamelen van verschillende groepen of over verschillende thema's.

item_left

item_right

Charette. Op één moment feedback verzamelen van verschillende groepen of over verschillende thema's.

Methodiek

Als je op internet een foto ziet van een 'Charette' bijeenkomst, dan zie je vaak mensen gebogen over een luchtfoto van een wijk of een inplantingsplan. Charrettes worden vaak gebruikt als het gaat om projecten die verband houden met ruimtelijke ontwikkeling, ontwerp en planning op het niveau van de lokale gemeenschap. Ze kunnen echter ook aangepast worden aan andere onderwerpen. Een Charette is een intense dag waar veel voorbereiding in kruipt. Het handige is dat je de mening van verschillende (sub)groepen kunt vragen over verschillende (deel)vragen. Hoe gaat het in zijn werk?

Vooraf

Vooraf leg je vast welke (deel)vragen je wil voorleggen aan welke (sub)groepen. Stel dat je een project plant naar kinderen in een bepaalde wijk, dan kan je tijdens de Charette zowel kinderen, ouders als buurtbewoners bevragen over verschillende deelaspecten van het project. Bepaal wie je allemaal zal uitnodigen en welke informatie je moet geven aan de deelnemers, zodat ze bruikbare feedback kunnen geven. 

ftes-student-charrett

De dag zelf

Start met een kennismaking en geef de deelnemers alle nodige informatie. Probeer indien mogelijk de informatie zo concreet en visueel mogelijk voor te stellen. Vervolgens deel je de groep in, in deelgroepen die je apart bevraagt over de verschillende aspecten van het project. Na de middag leg je de informatie uit de deelgroepen samen. Daaruit kan je weer nieuwe vragen afleiden, die je terug voorlegt aan de deelgroepjes. Je kan eindigen met een plenaire sessie waarop je alle voorlopige resultaten samen legt.

Na de Charette

Werk je aan een helder verslag dat aan de deelnemers en aan buitenstaanders de input van de dag samenvat.

Meer gedetailleerde info vind je in dit document.