Buurtspelers: spelen dicht bij huis

item_left

foto_Stefano_Montagner

item_right

Buurtspelers: spelen dicht bij huis

Methodiek

Kinderen spelen het vaakst buiten dicht bij huis. De eigen straat en de straten en pleintjes daarrond zijn het toneel van verstoppertje, wat rondfietsen of een partijtje voetbal. Toch is het juist dat informele buitenspelen in de eigen buurt dat in onze samenleving onder druk staat. Daarom ontwikkelde Kind & Samenleving de tool Buurtspelers. Samen met kinderen maak je daarmee de diagnose van de heel uiteenlopende aspecten van buiten spelen in hun wijk.

foto_Stefano_Montagner

Straten en pleintjes zijn plaatsen waar kinderen elkaar ontmoeten, en zélf moeten zien om te gaan met al het leuks en het lastigs dat dat met zich mee brengt. Zo wordt de buurt stilaan vertrouwd terrein: waar ze zich thuis voelenen van waaruit ze de wereld rondom verder gaan verkennen.

Spelen dicht bij huis ondersteunen

Kinderen zijn minder dan vroeger gewoon op straat terug te vinden en hun actieradius is sterk verminderd: ze mogen minder ver van huis weg. De tool Buurtspelers van Kind & Samenleving geeft juist dit buitenspelen een steuntje in de rug. Samen met kinderen maakt je daarmee de diagnose over leuke en stomme plekken, over zorgeloos kunnen rondfietsen (of net niet), over de andere kinderen en volwassenen in de wijk, en of er veel te doen valt. Je komt te weten wat maakt dat een buurt kwaliteitsvol is om in te spelen en elkaar daarbij te ontmoeten of waar het fout zit en kinderen kansen mislopen.

Buurtspelers helpt om dat samen met kinderen in beeld te krijgen, met concrete inspraakmethodieken, een checklist om alle info goed te kunnen begrijpen en inspiratie om te werken aan een beter bespeelbare buurt.

Je kan de tool gratis downloaden via deze link.