Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
Kind in alle staten: 20 jaar Kinderrechtencommissariaat
item_left
item_right
Kind in alle staten: 20 jaar Kinderrechtencommissariaat
Het Kinderrechtencommissariaat blaast op 15 juni van dit jaar 20 kaarsjes uit, samen met een hoop 'schoon volk', zoals Kristel Verbeke, Bert Gabriëls, Ish Ait Hamou en Dalilla Hermans. Beleef debatten over onder meer racisme, onderwijs en gelijke kansen, zorg en jeugdhulp. Geniet van de twaalf-minuten-speeches over milieu, afstamming, migratie en meer. Proef van de inleefsessie kinderrechten, poetryslam én muziek van de Troubadours.
Het gevarieerde programma van 'Kind in alle staten' speelt zich af in verschillende zalen van De Bijloke in Gent.
Line-up
09:00 uur: Onthaal met kinderkoor
10:00 uur: Aftrap door Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen
10:20 uur: Komische wenk over kinderrechten door Bert Gabriëls
11:00 - 16:30 uur: Doorlopend debatten en panelgesprekken over gelijke onderwijskansen, kinderrechten en ouderlijk gezag, afstand en nabijheid in de zorg, interlandelijke adoptie, racisme en inclusief onderwijs
Er zijn ook inspirerende KET-talks:
In de voormiddag blikken drie inspirerende sprekers tien jaar vooruit: in een KET-talk formuleren ze een ambitie over hoe jongeren in 2028 zullen participeren:
- Pedagoog Pedro De Bruyckere vindt het evident dat scholieren dan betrokken worden bij klassenraden.
- Columniste Yasmien Naciri vraagt zich af of jongeren nog hun nek zullen durven uitsteken in het publiek debat.
- En jonge ondernemer legt uit waarom elke jongere de kans moet krijgen om kennis te maken met ondernemerschap. Of hoe jong ondernemerschap de toekomst zal kleuren.
Tussen de KET-talks trakteert Urban Woorden ons op pittige slam-poetry.
In de namiddag krijgt het publiek een vooruitblik naar 2038: welke uitdagingen zijn er voor kinderrechten? Milieu, afstamming, migratie en privacy worden belangrijke thema’s.
Verder ploft Kristel Verbeke van 14:00 uur tot 15:00 uur met 8 kinderen in de sofa voor een gezellige babbel over: de ideale school, wat het betekent om te zorgen voor een zieke mama, hoe het is om op internaat te zitten, hoe het voelt om in een pleeggezin op te groeien en hoe het leven in België eruitziet voor een kind op de vlucht.
Ook is er muziek van de Troubadours, een belevingssessie van Plan International Belgium en tot slot geeft Ish Ait Hamou zijn visie op de toekomst van kinderrechten.
Praktisch
Vrijdag 15 juni 2018,
10.00 uur tot 17.30 uur en daarna receptie, onthaal start vanaf 09.00 uur.
Muziekcentrum De Bijloke
Bijlokekaai 7
9000 Gent
Prijs
60 euro (normale prijs)
35 euro (als de normale prijs niet in je budget past als vrijwilliger of student)
Kies de prijs die bij je past
Een ticket kost 60 euro per persoon, lunch en avondreceptie inbegrepen.
Past dat niet in je budget als student of vrijwilliger of kleine organisatie? Dan kan je kiezen voor het deelnametarief van 35 euro.
Inschrijven
Schrijf in via de website van De Bijloke.
Na je online inschrijving en betaling krijg je je toegangsticket in je mailbox. Alle betalingen moeten het Kinderrechtencommissariaat bereiken voor 1 juni 2018.
Extra informatie bereikbaarheid
Muziekcentrum De Bijloke ligt aan de binnentuin van de Gentse Bijlokesite. Je kan het terrein op via drie ingangen:
Godhuizenlaan 2, 9000 Gent (naast STAM)
Jozef Kluyskensstraat 2, 9000 Gent (via portaal HoGent)
Bijlokekaai 7, 9000 Gent
Informatie over hoe er te geraken met de wagen of trein vind je hier.