Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
Koekelare (West-Vlaanderen)
item_left
item_right
Koekelare (West-Vlaanderen)
Sociaal Huis en gemeente Koekelare zetten zich in om de aanpak van armoede lokaal vorm te geven en sterk en krachtdadig uit te werken. Zo werden diverse ondersteunende, flankerende maatregelen uitgewerkt specifiek voor kansarmen in de gemeente. De installatie van een Rap op Stap kantoor in het Sociaal Huis is er een van. Ook de Kansenpas, uitgewerkt in samenwerking met de gemeente, toont de dynamiek aan om personen in armoede te laten participeren aan sport en vrije tijd en speelpleinwerking. Gemeente en Sociaal Huis erkennen beiden het belang om mensen in armoede te stimuleren naar participatie aan cultuur, jeugdwerk en sport en te helpen zorgen voor sociale insluiting (inclusie). Welzijnsschakel 't Schoederkloptje ondersteunt deze visie.
(Lees verder onder de afbeelding.)
Eerste periode afsprakennota: 2019
Trekkingsrecht: 1 709 euro
Partners
- Cultuur-, jeugd-, sportdienst
- OCMW en sociale dienst
- Bibliotheek
- Welzijnsschakels ’t Schouderkloptje
- Rap op Stap
Focus doelgroep
- Personen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming
- Personen met een laag inkomen
- Personen met een schuldenlast
Doelstellingen
- Het lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie (LNV) bestendigt en verruimt de mogelijkheden van de Kansenpas
- Verhogen van de bekendheid van de Kansenpas in het algemeen, bij Mensen in Armoede, bij de diverse organisatoren van sport, jeugd en cultuur en bij de intermediairs
- Bestendigen Rap op Stap kantoor Koekelare met inbedding en verankering binnen meerjarenplanning van het Sociaal Huis
- Ondersteund door Welzijnsschakel ’t Schoederkloptje beogen gemeente en Sociaal Huis de oprichting van een Welzijnsschakel op het grondgebied van Koekelare.
Overleg
Bij opstart 4-maandelijks overleg daarna 6-maandelijks overleg. Jaarlijkse evaluatie en mogelijks bijsturen van de doelstellingen. Alle actoren nemen actief deel aan de vergadering door kennis te delen en suggesties voor aanpak en verbetering te doen.
Contactpersoon
Ann Van Der Veken - Directeur welzijn en gezin - ann.vanderveken [at] koekelare.be