Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
10 podcasts bundelen inzichten over armoede, sport en jeugdwerk
item_left
item_right
10 podcasts bundelen inzichten over armoede, sport en jeugdwerk
Beeld: Sportpret vzw
In het najaar van 2021 lanceerde de organisatie Sportpret vzw meerdere podcasts voor wie geïnteresseerd is in het thema armoede, sport en jeugdwerk. Je leest in dit bericht meer over het opzet van deze reeks die intussen 10 afleveringen telt.
Sportpret
Sportpret vzw is een sociaal-sportieve praktijk met een activiteitenaanbod voor kinderen met een kansarme achtergrond. De organisatie is erkend als landelijk jeugdwerk. Hiermee toont ze mooi aan dat sociaal-sportief werk zich vaak ontpopt tussen de schotten van diverse beleidsdomeinen. Dat transversale pleidooi hoor je als een rode draad door de 10 afleveringen waarin Ailan Iriks, de oprichter van Sportpret, als gastheer fungeert.
In afleveringen van circa 15 minuten gidst hij je door gesprekken met allerlei betrokkenen. Je hoort medewerkers van Sportpret die de finesses van hun job toelichten, maar je kan tegelijk ook afleveringen beluisteren die de onderzoeks- of beleidsmatige kant belichten. Daarnaast hoor je ook hoe partnerorganisaties hun rol opnemen in het bestrijden van armoede. En zelfs Bashir Abdi kwam langs voor een geanimeerd gesprek.
10 afleveringen
- Aflevering 1. Begeleidingstrajecten naar duurzame vrije tijd – Najat El Haouari (Sportpretconsulent).Sportpretconsultenten van Sportpret bevragen actief gezinnen die deelnemen aan activiteiten van Sportpret vzw. Ze leiden hen daarnaast ook toe naar sportclubs of jeugdwerkingen in de buurt. Najat vertelt in deze podcast meer over de job.
- Aflevering 2. Mee op kamp – Lop, Fodi en Gazelle (FOS Open Scouting). FOS zorgt met het project “mee op kamp’ ervoor dat ook kinderen in armoede de kans hebben om te genieten van een leuk zomervakantiekamp. Je ontdekt er meer over in deze aflevering.
- Aflevering 3. Laagdrempelige activiteiten en werken met vrijwilligers – Lindsey Gabriëls is Brugfiguur sport in de Antwerpse wijk Luchtbal. Ze geeft in deze uitzending tips om activiteiten laagdrempeliger en inclusiever te maken. Daarnaast vertelt ze ook over haar vrijwilligerswerking in de wijk.
- Aflevering 4: Kindvriendelijke stad als oplossing voor armoede - Caroline Van Den Eynde is programmaregisseur kindvriendelijke stad in Turnhout. In deze aflevering ontdek je een gesprek over de meerwaarde van het label 'kindvriendelijke stad' om als lokaal bestuur oplossingen voor kinderarmoede te vinden.
- Aflevering 5: Sportaround, de verschillen en gelijkenissen met Sportpret – Bert Misplon en Bashir Abdi. De Medaillewinnaar op de marathon in Tokio en de coördinator van Sportaround vertellen meer over hun werking in Gent, die zowel verschilt als gelijkt op Sportpret. Ze kijken ook naar de rol van topsport voor kinderen in een kwetsbare situatie.
- Aflevering 6: Pia Plasmans - Sporting A. In deze dubbele aflevering ontdek je een gesprek met Pia Plasmans die binnen de Antwerpse sportdienst werkt rond sociaal-sportieve praktijken. Centrale vragen zijn “hoe kan een lokale overheid sociaal-sportieve praktijken ondersteunen?” en “Is een verdere professionalisering van de sportsector noodzakelijk?”.
- Aflevering 7: Pieter Smets - Platform Sociaal-Sportief. Demos faciliteert het Sociaal-sportief Platform waar sociaal-sportieve praktijken als 1 luide stem kunnen spreken naar het beleid. De aflevering focust op het beleid en de noden van praktijken zoals Sportpret. Ook de link met de bredere sportsector komt aan bod.
- Aflevering 8: Bert Onsia, lector van de opleiding LO en bewegingsrecreatie. Dit gesprek gaat over de link tussen LO leerkrachten en sociaal-sportieve praktijken. Zijn studenten van deze richting gevoelig voor de nieuwe noden en hoe wordt hier vanuit de opleiding op ingezet?
- Aflevering 9: Lien Magerman – de Kinderrechtencoalitie als verbinding tussen praktijk en beleid. De centrale vraag in deze aflevering is hoe de kinderrechtencoalitie het verschil kan betekenen voor kinderen in armoede. Het werd een interessante babbel met interessante topics over kinderrechten.
- Aflevering 10: Zeno Nols - mapping van sociaal-sportieve praktijken en de nood aan kleuteraanbod. Zeno Nols is onderzoeker bij de KDG-Hogeschool en verbonden aan de opleiding Pedagogie Van Het Jonge Kind. Daarvoor maakte hij voor Demos een mapping van sociale sportinitiatieven in België. Hij schetst waar er nog uitdagingen liggen.