Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
Antwerpen (Antwerpen)
item_left
item_right
Antwerpen (Antwerpen)
Antwerpen heeft een rijk cultuurleven, een gevarieerd sportaanbod en een bruisende vrijetijdssector. Maar het ruime aanbod aan vrijetijdsactiviteiten in de stad bereikt niet iedereen en is vaak nog niet toegankelijk voor wie dit zou willen. Nochtans is een kwaliteitsvolle vrijetijdsbeleving voor iedereen, van cruciaal belang voor de leefbaarheid van de stad. Vrijetijdsparticipatie is een laagdrempelige vorm van maatschappelijke participatie en zorgt op die manier voor integratie, volwaardige deelname aan de (stedelijke) samenleving en opwaartse mobiliteit. En daar wilt het Antwerpse lokaal netwerk op inzetten.
- Periode eerste afsprakennota: 2009-2013
- Periode tweede afsprakennota: 2014-2019
- Trekkingsrecht: 244 971 euro
Partners: OCMW Antwerpen / departement Activering en Sociale Innovatie/ dienst Vrije Tijd, Bedrijf Cultuur, Sport, Jeugd en Onderwijs/afdeling Cultuur/ dienst Lokaal Cultuurbeleid + afdeling sport + afdeling jeugd en Samen Tegen Armoede – Antwerps Netwerk vzw, Bedrijf Cultuur, Sport, Jeugd en Onderwijs/ Stedelijke Musea + Algemeen Onderwijsbeleid, Bedrijf ondernemen en stadsmarketing/kanalen/A-kaartteam, Bedrijf Samen Leven/ontmoeting/dienst armoede en welzijn en onthaalbureau, Jespo Gek Op Sporten, Fameus vzw Broedplaats voor Amateurkunsten, Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad, Integratie en Inburgering Antwerpen/Atlas,Buurtcentrum Posthof vzw, De rode antraciet, WMKJ-platform (werkingen maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren), Vormingplus Regio Antwerpen
Omgevingsanalyse
Uit het rapport van de studiedienst voor stadsobservatie “Armoede in Antwerpen: profielschets van de armoede in Antwerpen” bleek duidelijk dat armoede vergroent, vergrijst en verkleurt. Daarnaast maakte het lokaal netwerk gebruik van cijfers die de link legden tussen bepaalde armoedefactoren (nationaliteit, leeftijd, scholingsgraad, inkomen en socio-economische positie) en sport-en cultuurparticipatie. Uit deze cijfers bleek duidelijk dat er een verband is tussen deze armoedefactoren en een lage participatie. De cijfers geven duidelijk aan dat de vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede veel lager ligt dan die van de gemiddelde Antwerpenaar.
Doelstellingen
- Meer mensen in armoede de kans geven om zowel passief als actief aan het vrijetijdsaanbod te participeren, niet alleen de mensen met een VT-statuut maar ook andere mensen die in een financieel precaire situatie zitten ( mensen in schuldbemiddeling zonder VT-statuut, OCMW-cliënten zonder VT-statuut) de kans geven om te participeren.
- Hen beter informeren over het aanbod, kortingen, bereikbaarheid... Meer aanbod voor hen bereikbaar maken, hen duurzaam en op maat toeleiden.
- Substantiële en eenduidige kortingen aanbieden.
- Mensen die in hun leven minder kansen gehad hebben om aan het vrijetijdsaanbod te participeren laten kennismaken met, laten proeven van... zowel individueel als in groep.
- Projecten steunen die inzetten op actieve participatie en/of kinderen en jongeren en/of mensen met een diverse achtergrond zodat we ook op dit domein kennis, expertise en methodieken genereren.
Werking lokaal netwerk
Het lokaal netwerk komt momenteel 1 x per jaar samen. Binnen het lokaal netwerk is er een stuurgroep actief en per project uit de afsprakennota is er een werkgroep met een trekker. Elke werkgroep heeft een jaaractieplan uitgewerkt. De stuurgroep zet de krijtlijnen uit, neemt de beslissingen, bewaakt de samenhang tussen de projecten in het licht van de afsprakennota, zoekt oplossingen voor knelpunten en vormt de brug naar de stedelijke bestuursorganen. De werkgroep heeft een adviesrol naar de stuurgroep toe en voert op basis van de uitgezette krijtlijnen en de genomen beslissingen het actieplan uit.
Drie acties:
- Versterken sociaal luik A-kaart: meer A-kaarten met VT-statuut, sociaal tarief voor meer mensen, uitgebreider vrijetijdsaanbod binnen de A-kaart en een eenduidig, overzichtelijk en afgestemd kortingssysteem
- Professionele vrijetijdsbemiddelaars: maximale afstemming en integratie van vrijetijdsbemiddelaars in de stad Antwerpen
- Loketwerkingen vrije tijd: Afstemming en eventueel integratie en uitbreiding van loketwerkingen en ontwikkeling tot loketwerkingen vrije tijd
Contactpersoon: Kris Wuyts, manager talentontwikkeling en vrijetijdsbeleving, stad Antwerpen, Kris.Wuyts [at] antwerpen.be