Merelbeke (Oost-Vlaanderen)

item_left

item_right

Merelbeke (Oost-Vlaanderen)

Lokaal Netwerk

Merelbeke, grenzend aan de stad Gent telt momenteel 23 651 inwoners en wordt gekenmerkt door een groeiend bevolkingsaantal. 17% van de gezinnen in Merelbeke heeft een RVV-statuut, dat dicht aanleunt bij de armoededrempel. Er is een uitgebreid vrijetijdsaanbod en de uitgebreide infrastructuur zorgt ook voor een divers en uitgebreid niet-gemeentelijk aanbod door verenigingen. Merelbeke maakt ook deel uit van het UITnetwerk, en alle vrijetijdscommunicatie gebeurt dan ook onder die noemer.

Periode eerste afsprakennota: 2011-2013
Periode tweede afsprakennota: 2014-2019
Trekkingsrecht: 3 362euro

Partners: Het gemeentebestuur van Merelbeke (dienst sociale zaken & huisvesting, diensthoofd vrijetijdszaken, dienst cultuur, dienst jeugd, dienst sport en recreatie, dienst werk en lokale economie, bibliotheek), OCMW (lokaal dienstencentrum 't Wilgenhof en de sociale dienst), het Sociaal Huis (wil de lokale dienstverlening voor de burger meer laagdrempelig en meer toegankelijk maken), de senioren-, welzijns- en cultuurraad en tenslotte de Nieuwe Horizon vzw (ontmoetingscentrum KLIK, is een activiteitencentrum en ontmoetingsplaats voor onder andere cliënten met psychologische problemen), de Christoforusgemeenschap vzw (dit is een sociaal-therapeutische woon- en werkgemeenschap voor volwassenen met een matig tot ernstig verstandelijke beperking), de Heide vzw (is een voorzienig met verschillende vormen van begeleiding en ondersteuning van personen met een motorische handicap) en de therapeutische gemeenschap De Sleutel (richt zich naar mensen met drugproblemen).

Missie en visie: Het lokale netwerk in Merelbeke vertrekt vanuit de idee dat iedereen recht heeft op vrijetijdsparticipatie. Het wil via een meer intersectorale samenwerking deze hindernissen verder in kaart brengen en wegwerken. Naast het wegwerken van de financiële drempel en het verbeteren van de onderlinge communicatie, worden nieuwe acties verder uitgediept en op een duurzame manier verankerd.

Hoe en waarom participatiedrempels:

  • De doelgroep moet beter gespecifieerd worden zodat de acties ook doelgerichter kunnen zijn.
  • Er is geen vereniging waar armen het woord nemen, dus geen rechtstreekse input in het netwerk vanuit de doelgroep.
  • De samenwerking met sportverenigingen kan zeker ook nog verbeterd worden en dit is zeker ook wenselijk.
  • De zichtbaarheid van het netwerk is nog te beperkt.   

Acties:

  • Het behoud van de ontwikkelde UIT in Merelbeke-cheque. Deze worden jaarlijks ter beschikking gesteld van de doelgroep, maar kunnen ook als cadeaucheque aangekocht worden en worden opgenomen in het welkomstpakket voor nieuwe inwoners. De cheques kunnen gebruikt worden voor deelname aan het gemeentelijk aanbod en dat van het lokaal dienstencentrum als bij verschillende Merelbeekse organisaties en verenigingen. Er zal ook permanent aandacht besteed worden aan het uitbreiden van het aanbod (specifiek bij sportverenigingen), waardoor de keuzevrijheid bij de doelgroep optimaal wordt.
  • Blijvend aandacht schenken voor een duidelijke communicatie op maat van de doelgroep en voor de zichtbaarheid van het lokaal netwerk. De gratis activiteiten worden maandelijks doorgestuurd naar partnerorganisaties en maatschappelijk werkers van het OCMW.
  • De ontwikkeling van de UIT-pas wordt opgevolgd en er wordt onderzocht of en wanneer Merelbeke deze pas zou kunnen gebruiken ter vervanging van de eigen cheques.
  • Het regelmatig uitwerken van projecten door de vrijetijdsaanbieders met de 4 externe organisaties en stimuleren van de onderlinge samenwerking.

Contactpersoon:  rian.verstringe [at] merelbeke.gov.be (Gemeente Merelbeke – Sociaal consulent)