Zwalm (Oost-Vlaanderen)

item_left

item_right

Zwalm (Oost-Vlaanderen)

Lokaal Netwerk

De invoering van een kansenpas was hét speerpunt voor de eerste afsprakennota. De vrijetijdspas blijft behouden, maar de gemeente Zwalm zal ervoor zorgen dat het aanbod gevoelig wordt uitgebreid via overeenkomsten met particuliere aanbodsverstrekkers en andere openbare besturen.

 

  • Periode eerste afsprakennota: 2011-2013
  • Periode tweede afsprakennota: 2014-2019
  • Trekkingsrecht: 1 258 euro

Partners: Gemeente Zwalm (dienst sociale zaken, sportdienst, cultuurdienst, bibliotheek), OCMW Zwalm en de Welzijnsschakels Zwalm

Missie en visie: De gemeente wil eerst en vooral de doelgroep mensen in armoede, die is ruimer dan het OCMW-cliënteel afbakenen. Het wil daarnaast ook de participatie van de doelgroep vergemakkelijken door te bouwen aan een inclusief en integraal beleid rond armoedebestrijding. Hierbij is het van belang om de afstand tot de burgers te verkleinen en maximaal in te zetten op het wegwerken van drempels inzake toegankelijkheid van de dienstverlening.

Omgevingsanalyse: De landelijke gemeente Zwalm telt ongeveer 8 107 inwoners: 20% van de bevolking is jonger dan 17 jaar en 23% is ouder dan 65 jaar. Mensen met een migratieachtergrond vinden we niet terug in Zwalm. Opvallend is dat binnen de groep 18 tot 24-jarigen 11,8 op duizend leefloontrekker is, een stijging van 10% ten opzichte van 2001.

Overlegmomenten: In de gemeente Zwalm zijn er gemeentelijke adviesraden: dit zijn platforms waarbinnen het gemeentebestuur en het middenveld elkaar ontmoeten en waaruit projecten en samenwerkingen ontstaan. Hier worden ook bepaalde acties i.h.k. van vrijetijdsparticipatie uitgewerkt. Daarnaast heeft de gemeente een stuur- en werkgroep rond vrijetijdsparticipatie. De stuurgroep zorgt voor ruggespraak bij de verschillende belangengroepen, werkt de actiepunten uit en implementeert de instrumenten die ontwikkeld worden. De concrete en praktische uitwerking gebeurt door de werkgroep.

Acties:

  • Verdere uitbouw van de vrijetijdspas naar particuliere aanbodsverstrekkers.
  • De Welzijnsschakels Zwalm ontvangen een toelage om activiteiten, gezicht naar de doelgroep verder uit te bouwen.
  • Algemene bekendmaking van het aanbod via brochure of krant.
  • Uitbouw samenwerking binnen de regio met openbare besturen en particulieren.
  • Het organiseren van een gezinsdag en een ontmoetingsmoment met doorverwijzers.
  • Rechtstreekse contacten leggen met mensen in armoede.
  • Via de stuurgroep worden mensen in armoede rechtstreeks bij het beleid betrokken.

Contactpersoon: Algemeen directeur van de gemeente, Philip Lefever, e-mail Philip.lefever [at] zwalm.be - tel. 055/48 05 83