Collectief Zand

Na een eerste samenwerking voor Arts in Society Award in 2019 gingen KASK School of Arts Gent alumni Anne De Boeck, Meghan Vanderbruggen, Lenja Van Laeken en Maïté De Bièvre opnieuw aan de slag met enkele kunstenaars van kunstwerkplaats De Zandberg. Hieruit werd het collectief ‘ZAND’ opgericht met het idee om hun praktijken verder te ontwikkelen buiten de schoolcontext. 

‘Zines’ zijn eenvoudig gemaakte tijdschriften. Vanuit verschillende achtergronden – grafisch ontwerp, tekenkunst, illustratie en fotografie – werden er één op één samenwerkingen opgezet met Mieke Vanhessche, Bram Boncquet, Linh Pham, Arnaud Rogard, Laurence Demets en Klaus Compagnie. Daaruit ontstond er een reeks artistieke zines, kaartjes en posters met onderling verschillende insteken. 

De duo’s gingen met verschillende technieken aan de slag. Linh en Meghan maakten een felgekleurde, volledig gezeefdrukte zine. Mieke en Anne gingen aan de slag met collages van textiel. Zelfgeschreven recepten en tekeningen van Klaus resulteerden in een kookboek. Bram en Lenja maakten samen een reeks tekeningen waarin ze elkaar beïnvloedden door elk om beurt een element toe te voegen aan de tekening. Tekeningen van koppels, gemaakt door Laurence, werden gekoppeld met foto’s van hondenduo’s en kregen de titel ‘happy together’. Arnaud en Maïté ontwierpen een reeks kaarten waarin architectuur, fotografie en tekenen gecombineerd werden.  

Een feestelijke afsluiter vond plaats in Kunsthal Gent. Op 25 en 26 mei werd daar ‘Les VoiZines: Zine Happening VI’ georganiseerd waar de resultaten van het project gepresenteerd en verkocht werden.

Enkele impressies uit dit project: