Durf je kijken?

Zijn vrouwelijke kunstenaars anders dan mannelijk kunstenaars? Is er sprake van een gelijkwaardige stem? En hoe kijkt het publiek?

‘We zijn hetzelfde, zegt ze terwijl we naar de voorbijgangers kijken. Ze herhaalt het nog eens. Wat denk jij, vraagt ze. Ik denk dat anderen dat niet zo zien, zeg ik aarzelend. Ze eet de rest van haar chocoladekoekje op. Lekker’.

Lien Anckaert en Lara Breine zijn twee jonge vrouwen, allebei kunstenaar en ongeveer even oud. In januari 2020 starten zij hun samenwerking. Dit is het begin van een nieuw oeuvre en een nieuwe vriendschap. Ze werken rond het thema kunst en vrouwelijkheid. Zijn vrouwelijke kunstenaars anders dan mannelijk kunstenaars? Is er sprake van een gelijkwaardige stem? En hoe kijkt het publiek?

Gaandeweg tekenen en schrijven ze een oeuvre bij elkaar. Lien behandelt in haar tekeningen en teksten vaak het thema seks. Haar inspiratiebronnen gaan van Félicien Rops, Léon Spilliaert tot de romantiek en de liefde. Maar ook horror, bloed, skeletten en zombies zijn een steeds weerkerend fenomeen in haar fantasie. Er vormt zich een mysterieuze mengeling die ‘wreed schoon’ is. Lara tekent ook. Ze tekent op elk blad dat ze vindt. Zelfs haar gsm is haar visueel dagboek of schetsboek. Het werk van Lara is onlosmakelijk met taal verbonden. Zo werkt ze vaak in opdracht van het Lettertype Collectief. Teksten raken haar en zorgen voor een explosie in haar hoofd. Ze capteert flarden van gesprekken en zet ze om in beelden. Soms ontstaat een droge naald spontaan en rechtstreeks op papier. Of ze ziet een theaterstuk dat haar treft, voelt de urgentie om tekenen.

Als ze samenwerken, zit Lien te tekenen en maakt Lara geluidsopnames van hun gesprekken. Lien zet het werk van Rops of Spilliaert om in 1000 zwarte stippen vol poëzie. Lara noteert alles zorgvuldig, oprecht en puur: ‘Terwijl we naar muziek luisteren, besef ik dat Lien het liefste luistert naar de grootste vrouwen uit de muziekwereld. Madonna, Céline Dion, Whitney Houston. Vrouwen die in de popmuziekwereld sleutelfiguren waren of nog steeds zijn. Stuk voor stuk sterke dames. Ik ga voor de spiegel staan. Mijn haar ziet er niet mooi uit vandaag. Terwijl ik loshangende slierten haar probeer weg te steken vraag ik me af, wordt er van elke vrouwelijke artiest verwacht een sterke moderne vrouw te zijn?‘

En wat met ons, het publiek? Durf jij te kijken?

Bron: https://www.windstoot.org/nl/artiesten/

Kunstenaar Lara Breine is laureaat bij de 6e editie van Arts in Society Award. Ze werkte voor dit project samen met kunstenaar Lien Anckaert en Vzw Wit.h.