MY HOME IS YOUR HOME

Kunst kan een bindmiddel zijn in culturen en gemeenschappen. Met My home is your homeonderzocht fotografe Klaartje Lambrechts (Sint Lukas Antwerpen) haar rol als kunstenaar en facilitator in een sociaal participatief kunstproject. Ze werkte hiervoor samen met Fedasil en Fameus/De Connectie. Via workshops met artistieke nieuwkomers bood ze een platform aan waar elke deelnemer zich kon verdiepen in de beeldende taal, in verscheidene soorten fotografie en cyanotypie. De focus in de workshops lag op het creëren van verbinding en collectieve reflectie.

Het resultaat werd voorgesteld in een expo in galerij Oostvleugel aan het Districtshuis in Deurne.

Een belangrijk deel van de expo bestaat uit collage portretten die de nieuwkomers bij Fedasil en Klaartje Lambrechts samen maakten van elkaar. De ogen van de ene kwamen op het gezicht van de andere, met de mond en neus van nog iemand anders alsof het puzzelstukjes zijn.

'Behalve een ludieke manier om met fotografie aan de slag te gaan, bleek het een mooie metafoor voor de creatie van een identiteit. Wie zijn thuis verlaat en elders opnieuw moet beginnen, krijgt er plotseling allerlei nieuwe stukjes bij: een nieuwe omgeving, nieuwe taal, nieuwe cultuur, nieuwe gewoontes of een nieuwe vriendenkring. Voor nieuwkomers is hun identiteit vaak een acuut vraagstuk. Ze worden heel direct geconfronteerd met wie ze zijn, waar ze vandaan komen, waar ze heen willen of moeten. De collages staan ook voor verbinding en groepsgevoel. Door samen collageportretten te creëren, werden de makers een beetje deel van elkaars identiteit.' Klaartje Lambrechts

Bekijk hier een reportage over de expo op ATV.