Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
Tools of resilience - Tools and tales
Kunstenaars Emma Ribbens, Cami Laureyssens en Jeanne Ribbens zijn productontwerpers. Ze reisden in 2018 naar het vluchtelingenkamp te Lesbos, één van de meest verschrikkelijke plekken in Europa. Daar ontdekten ze prachtige ontwerpen die werden gemaakt door de vluchtelingen. De titel van hun project verwijst naar de veerkracht van mensen, hun ontwerpen staan daar symbool voor. Dit jaar trokken de kunstenaars naar het vluchtelingenkamp in Duinkerke, want door Corona was reizen naar Lesbos geen optie meer. Ook daar vonden ze voorwerpen gemaakt door de vluchtelingen, met 'arme materialen', ontwerpen voor een schuilplaats, een vuurrooster, een sportschool, .... Deze objecten werden een inspiratiebron voor hun project. Ze bouwden een mobiele makersruimte voorzien van gereedschap en materialen. Tijdens het maakproces en de bouwdagen werden verhalen en getuigenissen gedeeld.
'Ik wil de vele mensen op de vlucht die ik voor en tijdens dit onderzoeksproject leerde kennen vanuit het diepste van mijn hart bedanken. Ze zijn mij met hun ongelooflijke en veerkrachtige houding en buitenproportioneel geduld blijven verbazen.' Cami Laureyssens
Via een Instagram-account en een online web-platform worden de ontwerpen en verhalen gedeeld. De dynamische website kan groeien en wordt toegankelijk voor iedereen, je kan eigen ontwerpen, verhalen en ideëen toevoegen.
'We hebben gekozen om samen te werken met twee verschillende organisaties om zo een grondiger project te kunnen realiseren. Onze Vlaamse project partner is Z33, het huis voor Actuele Kunst in Hasselt. Z33 maakt projecten, tentoonstellingen, producties en publicaties van en met kunstenaars. Aan de hand van beeldende kunst, architectuur, vormgeving en film worden maatschappelijke thema’s aangebracht en kritisch belicht. De projecten ontstaan steeds uit langlopend en verdiepend onderzoek. Door hun jarenlange ervaring met visualiseren, bekritiseren en transparant maken van maatschappelijk thema’s, kunnen zij ons helpen met het realiseren van dit project.
Daarnaast is het cruciaal om met een lokale partner samenwerken, we kozen voor Lesbos om met Low Tech with Refugees te werken. Zij zijn een NGO die in januari 2018 een low tech makerspace ontwikkelde nabij het vluchtelingenkamp Moria (Moria ligt op het Griekse eiland Lesbos waar meer dan 13.000 mensen overleven in mensonwaardige omstandigheden). Via dit atelier willen ze vluchtelingen en asielzoekers versterken door ze nieuwe vaardigheden aan te leren en te luisteren naar hun noden. Samen ontwikkelen ze objecten en toepassingen die hun leven verbeteren. Low Tech with refugees draagt participatie hoog in het vaandel. Ze geven mensen op de vlucht agentschap over hun eigen leven door samen met hen duurzame, participatieve, op hun noden afgestelde, met weinig materiaal en tools gemaakte oplossingen te bedenken en uit te voeren.'
'Tools of Resilience' is een participatief project waarbij kunstenaars samen met vluchtelingen methodes en tools ontwikkelen om hun verhalen over veerkracht en sterktes tastbaar te maken. De kunstenaars studeren product design te Luca School of Arts en werkten samen met Z33 en Low Tech with Refugees.