Universal languages, supported by J.S. Bach

'Together-Act' opent vragen over samen creëren en kwaliteit van menselijke verbinding en artistieke/ menselijke vaardigheden. Nguyen werkte voor haar project samen met Cinemaximiliaan. Door deze samenwerking verdiepte ze zich in de kwaliteit van het samen creëren. Is dit belangrijker dan de kwaliteit van het eindproduct? Met een achtergrond in klassieke muziek is ze erg gericht op de kwaliteit van de interpretatie.

'Ik probeer zo dicht mogelijk te komen bij wat ik kan waarnemen als bedoeld door de componist. Het streven naar zo'n 'perfecte interpretatie' is verbonden met een vrij kleine en zeer specifieke gemeenschap van klassiek geschoolden. Aanvankelijk had ik het idee om de toegang tot barokmuziek te openen en mijn passie te delen met mensen die ik anders niet zou ontmoeten. Maar weinig had ik verwacht dat zo'n aanpak betekende dat ik mijn denken over hoe samenzijn en co-creatie eigenlijk functioneren nog moest aanpassen... In plaats van diep in de structuur van Bachs muziek te duiken, me over te geven aan analyse en noten lezen, ontdekte ik Bachs werk opnieuw (en mezelf, enthousiast om het te delen) als een 'connector': mijn verlangen, nog zoekende hoe het precies te plaatsen, bracht me naar mensen die ik nog niet kende en omgekeerd.'

CINEMAXIMILIAAN

Cinemaximiliaan is een platform met en door nieuwkomers in België. Het initiatief begon in een geïmproviseerd kamp in het Maximiliaanpark in Brussel met dagelijkse filmvoorstellingen. Cinemaximiliaan groeide snel door de inzet van een uitgebreid netwerk van vrijwilligers, waaronder veel nieuwkomers.

Cinemaximiliaan brengt films in vele afgelegen asielcentra in België, waar behoefte is aan ontmoeting en culturele uitwisseling. Ook organiseren ze filmvertoningen met ontmoetingen en debatten bij particulieren thuis, in cinema's en op culturele locaties. Elke plek is als een inspirerende huiskamer waar mensen zich thuis kunnen voelen, uitwisselen en samenwerken.

Het projecthuis in Molenbeek is het kloppend hart van Cinemaximiliaan waar mensen overnachten na evenementen. Hier worden artistieke producties ontwikkeld; muziek voor stomme film en een platform voor de productie van korte films. Cinemaximiliaan bouwt bruggen voor ontmoeting en co-creatie waardoor nieuwkomers hun weg kunnen vervolgen in een nieuw thuisland.

'After losing my home and leaving my whole family behind in Afghanistan, I found home and family with Cinemaximiliaan. Our project house has been my first home in Belgium it has been my secret escape from negativity to positivity and place to dream for my future.'

Samsia Ahmadi-Nijat, 29, Afghanistan
NGO-worker and board member Cinemaximiliaan