Warning message

Submissions for this form are closed.

Basisvorming lokale netwerken vrijetijdsparticipatie - 2021

item_left

item_right

Basisvorming lokale netwerken vrijetijdsparticipatie - 2021

Vormingstraject
Tue - 19/10/2021 - 09:00 to Tue - 26/10/2021 - 16:30

Foto van Airfocus op Unsplash.com 

Je bent nieuw in de wereld van 'lokale netwerken vrijetijdsparticipatie'? Demos dompelt je dan graag twee dagen onder in een bad voor lokale netwerken, speciaal gericht op de trekkers en regisseurs ervan. We bieden je kennis, handvaten en instrumenten aan die je meteen kan gebruiken om jouw netwerksamenwerking vorm te geven.

Deze startersvorming is gebaseerd op de uitgangspunten van onze visietekst 'Vrije tijd in de netwerkgemeente'

In de twee dagen van de basisvorming presenteren we 4 basismodules:

 • Visievorming voor trekkers van een lokaal netwerk
 • De vrijetijdsparticipant: de verschillende gezichten van armoede en sociale uitsluiting
 • De netwerkgemeente: opbouwen en organiseren van vrijetijdsbeleid in een netwerkverband
 • Vrijetijdsaanbod voor iedereen

Programma:

Dag 1

 • Visievorming voor trekkers van een lokaal netwerk:
  Deze module geeft lokale netwerkregisseurs antwoorden op de waarde van vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede en de kracht en de noodzaak van een brede, transversale samenwerking. We wijzen op de kracht en het belang van de structurele dialoog met mensen in armoede. We vertellen hoe je via netwerkverbanden kan komen tot een inclusief vrijetijdsbeleid.

 • De vrijetijdsparticipant: de verschillende gezichten van armoede en sociale uitsluiting
  Hoe bouw je aan een duurzame dialoog met mensen in armoede binnen een lokaal netwerk? Elk lokaal netwerk moet armoede in haar eigen gemeente herkennen om sociale uitsluiting op het vlak van vrije tijd tegen te gaan. En dit liefst vanuit een ondersteunend lokaal sociaal beleid. Deze module geeft aan hoe je op verschillende manieren zicht kan krijgen op de verschillende vormen van armoede in je gemeente.

Dag 2

 • De netwerkgemeente: opbouwen en organiseren van vrijetijdsbeleid in een netwerkverband
  Om op het terrein een succesvolle netwerksamenwerking waar te maken, is er heel wat nodig. In deze module raken we de belangrijkste elementen aan en duiden we de rol van de netwerkregisseur: collectief leren, aandacht en respect voor elkaars belangen, rollen en competenties, vertrouwen en relaties opbouwen, fasen in een netwerk … We staan stil bij de vijf rollen in netwerkmanagement en tonen je hulpbronnen voor het beheren van je netwerk. 

 • Vrijetijdsaanbod voor iedereen
  In deze basismodule gaan we in op 7 concrete strategieën die vanuit de regie die een lokaal netwerk opneemt versterkt of ontwikkeld kunnen worden: ontkieming, toeleiding, vindplaatsgericht werken, bemiddeling, inspraak, cocreatie en ruimte maken. Deze module bied je een zicht op het doelenkader van het lokaal netwerk.

Praktische info:

 • Voor wie: regisseurs of trekkers van lokale netwerken voor wie het managen van een netwerk en/of het werken met het thema vrijetijdsparticipatie een relatief nieuw gegeven is.   
 • Wanneer: dinsdag 19 oktober ’21 en dinsdag 26 oktober ‘21 - Onthaal vanaf 09.00 uur, start om 09.30 uur en einde om 16.30 uur. Een lunch wordt voorzien en is inbegrepen in de inschrijvingsprijs.
 • Waar: De vorming gaat op beide dagen door in ’t Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout.  
 • Kostprijs: Voor deze vorming van 2 dagen betaal je 150 euro. Indien je een tweede persoon van jouw organisatie of lokaal netwerk inschrijft, betaalt die 120 euro.
 • Aantal deelnemers: maximum 18 deelnemers
 • Inschrijven: Dit kan via het formulier onderaan deze pagina tot en met 30 september 2021. Na 30 september is jouw inschrijving definitief en is annuleren niet meer mogelijk. Je kan wel iemand anders in jouw plaats laten deelnemen als je er zelf niet meer bij kan zijn. Je schrijft je in voor de beide dagen, ze vormen een geheel.
 • Voor de bescherming van alle aanwezigen: we houden rekening met de op dat ogenblik geldende richtlijnen zoals beschreven in de 'Coronagids voor sociaal-cultureel volwassenenwerk en amateurkunsten' om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Daarom bewaren wij achternaam, voornaam, e-mailadres en telefoonnummer van de deelnemers minstens 30 dagen om contact tracing mogelijk te maken. We vragen ook aan de deelnemers om ons op de hoogte brengen als ze binnen 14 dagen na onze activiteit ziek zouden worden.
 • Organisatie: Demos vzw
 • Begeleiding: Demos-medewerkers Bart Ketelslegers en Ben Verstreyden samen met gastsprekers uit de lokale praktijk en externe experts.

Voor meer info, gelieve contact op te nemen met Ben Verstreyden, via het nummer 0496 694 368 of via ben.verstreyden [at] demos.be 

inschrijven