Basisvorming lokale netwerken vrijetijdsparticipatie 2022

item_left

item_right

Basisvorming lokale netwerken vrijetijdsparticipatie 2022

Vormingstraject
Tue - 27/09/2022 - 09:00 to Fri - 07/10/2022 - 17:00

Foto van Daniel Watson op Unsplash.com

Je bent nieuw in de wereld van 'lokale netwerken vrijetijdsparticipatie'? Demos dompelt je dan graag 3 dagen onder in een bad voor lokale netwerken, speciaal gericht op de trekkers en regisseurs ervan. We bieden je kennis, handvaten en instrumenten aan die je meteen kan gebruiken om jouw netwerksamenwerking vorm te geven.

Deze startersvorming is gebaseerd op de uitgangspunten van onze visietekst 'Vrije tijd in de netwerkgemeente'

In de 3 dagen van de basisvorming presenteren we 5 basismodules:

 • Visievorming voor trekkers van een lokaal netwerk
 • De vrijetijdsparticipant: de verschillende gezichten van armoede en sociale uitsluiting
 • De vrijetijdsparticipant: in dialoog met mensen in armoede
 • De netwerkgemeente: opbouwen en organiseren van vrijetijdsbeleid in een netwerkverband
 • Vrijetijdsaanbod voor iedereen

Programma:

Dag 1 - 27 september 2022

 • Visievorming voor trekkers van een lokaal netwerk:
  Deze module geeft lokale netwerkregisseurs antwoorden op de waarde van vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede en de kracht en de noodzaak van een brede, transversale samenwerking. We wijzen op de kracht en het belang van de structurele dialoog met mensen in armoede. We vertellen hoe je via netwerkverbanden kan komen tot een inclusief vrijetijdsbeleid.
   
 • De vrijetijdsparticipant deel 1: de verschillende gezichten van armoede en sociale uitsluiting
  Elk lokaal netwerk moet armoede in haar eigen gemeente herkennen om sociale uitsluiting op het vlak van vrije tijd tegen te gaan. En dit liefst vanuit een ondersteunend lokaal sociaal beleid. Deze module geeft aan hoe je op verschillende manieren zicht kan krijgen op de verschillende vormen van armoede in je gemeente.

Dag 2 - 30 september 2022

 • De vrijetijdsparticipant deel 2: de dialoog met mensen in armoede
  Hoe bouw je aan een duurzame dialoog met mensen in armoede binnen een lokaal netwerk? Voor deze module nodigen we een armoedevereniging uit en gaan we met hen in gesprek over hoe mensen in armoede betrekken in het netwerk en de voorwaarden voor participatie in het netwerk en aan het vrije tijdsaanbod. 
 • Vrijetijdsaanbod voor iedereen
  In deze basismodule gaan we in op 7 concrete strategieën die vanuit de regie die een lokaal netwerk opneemt versterkt of ontwikkeld kunnen worden: ontkieming, toeleiding, vindplaatsgericht werken, bemiddeling, inspraak, cocreatie en ruimte maken. Deze module bied je een zicht op het doelenkader van het lokaal netwerk.

Dag 3 - 7 oktober 2022

 • De netwerkgemeente: opbouwen en organiseren van vrijetijdsbeleid in een netwerkverband
  Om op het terrein een succesvolle netwerksamenwerking waar te maken, is er heel wat nodig. In deze module raken we de belangrijkste elementen aan en duiden we de rol van de netwerkregisseur: collectief leren, aandacht en respect voor elkaars belangen, rollen en competenties, vertrouwen en relaties opbouwen, fasen in een netwerk … We staan stil bij de vijf rollen in netwerkmanagement en tonen je hulpbronnen voor het beheren van je netwerk. 

 

Praktische info:

 • Voor wie: regisseurs of trekkers van lokale netwerken voor wie het managen van een netwerk en/of het werken met het thema vrijetijdsparticipatie een relatief nieuw gegeven is.   
 • Wanneer: dinsdag 27 september en vrijdag 30 september en 7 oktober ‘22 - Onthaal vanaf 09.00 uur, start om 09.30 uur en einde om 16.30 uur. Een lunch wordt voorzien en is inbegrepen in de inschrijvingsprijs.
 • Waar: De vorming gaat door bij JES in Brussel, Werkhuizenstraat 3, 1080 Sint-Jans-Molenbeek.
 • Kostprijs: Voor deze vorming van 3 dagen betaal je 225 euro.
 • Aantal deelnemers: maximum 15 deelnemers
 • Inschrijven: Dit kan via het formulier onderaan deze pagina tot en met donderdag 22 september 2022. Na 22 september is jouw inschrijving definitief en is annuleren niet meer mogelijk. Je kan wel iemand anders in jouw plaats laten deelnemen als je er zelf niet meer bij kan zijn. Je schrijft je in voor de drie dagen, ze vormen een geheel.
 • Voor de bescherming van alle aanwezigen: we houden rekening met de op dat ogenblik geldende richtlijnen zoals beschreven in de 'Coronagids voor sociaal-cultureel volwassenenwerk en amateurkunsten' om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Daarom bewaren wij achternaam, voornaam, e-mailadres en telefoonnummer van de deelnemers minstens 30 dagen om contact tracing mogelijk te maken. We vragen ook aan de deelnemers om ons op de hoogte brengen als ze binnen 14 dagen na onze activiteit ziek zouden worden.
 • Organisatie: Demos vzw
 • Begeleiding: Demos-medewerkers Bart Ketelslegers en Ben Verstreyden samen met gastsprekers uit de lokale praktijk en externe experts.

Voor meer info, gelieve contact op te nemen met Ben Verstreyden, via het nummer 0496 694 368 of via ben.verstreyden [at] demos.be (subject: Info%20basisvorming%20lokale%20netwerken)

inschrijven

Met een 'ja' kies je voor een inschrijving op onze nieuwsbrief 'Vrije Tijd in de Netwerkgemeente'. Je kan in onze privacyverklaring lezen hoe we omgaan met je gegevens. Met gegevens bedoelen we zowel de gegevens voor een inschrijving voor een nieuwsbrief, alsook de gegevens voor een inschrijving voor een evenement.