dēmos is sinds 2025 deel van publiq vzw. We blijven maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven volgen en werken aan gelijke participatiekansen. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve én democratische samenleving.
Basisvorming netwerken vrijetijdsparticipatie 2023
item_left

Atelier Zwiep (Gigos) - netwerkdag Demos 2022
item_right
Basisvorming netwerken vrijetijdsparticipatie 2023
Vormingstraject
Thu - 25/05/2023 - 09:00 to Thu - 01/06/2023 - 17:00
Foto Atelier Zwiep - Netwerkdag Demos 2022
Je bent nieuw in de wereld van 'lokale / regionale netwerken vrijetijdsparticipatie'? Of je wil je kennis aanscherpen rond armoede, netwerken en vrijetijdsparticipatie? Demos dompelt je dan graag 3 dagen onder in een bad voor netwerken vrijetijdsparticipatie, speciaal gericht op de trekkers en regisseurs ervan. We bieden je kennis, handvaten en instrumenten aan die je meteen kan gebruiken om jouw netwerksamenwerking vorm te geven.
Deze startersvorming is gebaseerd op de uitgangspunten van onze visietekst 'Vrije tijd in de netwerkgemeente'.
In de 3 dagen van de basisvorming presenteren we 5 basismodules:
- Visievorming voor trekkers van een netwerk vrijetijdsparticipatie
- De vrijetijdsparticipant: de verschillende gezichten van armoede en sociale uitsluiting
- De vrijetijdsparticipant: in dialoog met mensen in armoede
- De netwerkgemeente: opbouwen en organiseren van vrijetijdsbeleid in een netwerkverband
- Vrijetijdsaanbod voor iedereen
Programma:
Dag 1 - 25 mei 2023
- Visievorming voor trekkers van een lokaal netwerk:
Deze module geeft lokale netwerkregisseurs antwoorden op de waarde van vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede en de kracht en de noodzaak van een brede, transversale samenwerking. We wijzen op de kracht en het belang van de structurele dialoog met mensen in armoede. We vertellen hoe je via netwerkverbanden kan komen tot een inclusief vrijetijdsbeleid.
- De vrijetijdsparticipant deel 1: de verschillende gezichten van armoede en sociale uitsluiting
Elk netwerk moet armoede in haar eigen gemeente / regio herkennen om sociale uitsluiting op het vlak van vrije tijd tegen te gaan. En dit liefst vanuit een ondersteunend lokaal sociaal beleid. Deze module geeft aan hoe je op verschillende manieren zicht kan krijgen op de verschillende vormen van armoede in je gemeente of regio.
Dag 2 - 26 mei 2023
- De vrijetijdsparticipant deel 2: de dialoog met mensen in armoede
Hoe bouw je aan een duurzame dialoog met mensen in armoede binnen een lokaal netwerk? Voor deze module nodigen we een armoedevereniging uit en gaan we met hen in gesprek over hoe mensen in armoede betrekken in het netwerk en de voorwaarden voor participatie in het netwerk en aan het vrije tijdsaanbod. - Vrijetijdsaanbod voor iedereen
In deze basismodule gaan we in op 7 concrete strategieën die vanuit de regie die een lokaal netwerk opneemt versterkt of ontwikkeld kunnen worden: ontkieming, toeleiding, vindplaatsgericht werken, bemiddeling, inspraak, co-creatie en ruimte maken. Deze module bied je een zicht op het doelenkader van het lokaal netwerk.
Dag 3 - 1 juni 2023
- De netwerkgemeente: opbouwen en organiseren van vrijetijdsbeleid in een netwerkverband
Om op het terrein een succesvolle netwerksamenwerking waar te maken, is er heel wat nodig. In deze module raken we de belangrijkste elementen aan en duiden we de rol van de netwerkregisseur: collectief leren, aandacht en respect voor elkaars belangen, rollen en competenties, vertrouwen en relaties opbouwen, fasen in een netwerk … We staan stil bij de vijf rollen in netwerkmanagement en tonen je hulpbronnen voor het beheren van je netwerk.
Praktische info:
- Voor wie: regisseurs of trekkers van netwerken vrijetijdsparticipatie voor wie het managen van een netwerk en/of het werken met het thema vrijetijdsparticipatie een relatief nieuw gegeven is of voor trekkers die de kennis rond armoede, vrijetijdsparticipatie en netwerken verder willen aanscherpen.
- Wanneer: donderdag 25 en vrijdag 26 mei en donderdag 1 juni ‘23 - Onthaal vanaf 09.00 uur, start om 09.30 uur en einde om 16.30 uur. Een lunch wordt voorzien en is inbegrepen in de inschrijvingsprijs.
- Waar: De vorming gaat door bij JES in Brussel, Werkhuizenstraat 3, 1080 Sint-Jans-Molenbeek.
- Kostprijs: Voor deze vorming van 3 dagen betaal je 225 euro.
- Aantal deelnemers: maximum 15 deelnemers
- Inschrijven: Dit kan via het formulier onderaan deze pagina tot en met vrijdag 12 mei 2023. Na 12 mei is jouw inschrijving definitief en is annuleren niet meer mogelijk. Je kan wel iemand anders in jouw plaats laten deelnemen als je er zelf niet meer bij kan zijn. Je schrijft je in voor de drie dagen, ze vormen een geheel
- Organisatie: Demos vzw
- Begeleiding: Demos-medewerkers Bart Ketelslegers en Ben Verstreyden samen met gastsprekers uit de lokale praktijk en externe experts.
Voor meer info, gelieve contact op te nemen met Ben Verstreyden via het nummer 0496 69 43 68 of via ben.verstreyden [at] demos.be (subject: Info%20basisvorming%20lokale%20netwerken)