Derde DIT IS PARTICIPATIE meet-up (DIP#3) in Oostende - 2021

item_left

De Westerlingen, Kobe Wens

item_right

Derde DIT IS PARTICIPATIE meet-up (DIP#3) in Oostende - 2021

Thu - 28/10/2021 - 14:00 to 18:00

De Westerlingen, Kobe Wens

Beeld: 'De Westerlingen' van fotograaf Kobe Wens

Met de 3e editie van DIT IS PARTICIPATIE (DIP#3) focust Demos op praktijken uit Oostende, met O.666 als curator. Op 28 oktober 2021 organiseren we een meet-up waar participatie zichtbaar wordt, en waarbij we antwoorden zoeken naar hoe je verbinding creëert tussen bewoners van buurten die sociaal-economisch sterk verschillen.

Waarom een meet-up?

Met DIT IS PARTICIPATIE (DIP) laat Demos praktijken en stemmen aan het woord die zich soms voor de institutionele kar gespannen voelen, grassroots organisaties die heel eigenzinnig hun ding doen en mensen die participeren als daily routine. Bij DIP tonen ze wat sterke participatie volgens hen is en kan zijn.

Door de ambitieuze aanpak en invulling van 'participatie' is O.666 een meer dan geschikte curator voor DIP#3. De kracht en het brede draagvlak van O.666 schuilt in diverse factoren, het unieke samenwerkingsverband tussen de stakeholders, het open armen principe in de werking, de buurtbetrokkenheid, het streven naar eigenaarschap bij deelnemers ... O.666 is een broedplaats die dynamiek teweegbrengt door trajecten op te zetten die participatief en duurzaam zijn.

O.666 bevindt zich bovendien op een kruispunt tussen verschillende buurten waar de voorbije jaren volop aan stadsontwikkeling werd gedaan. Het is soms zoeken naar manieren om daarmee om te gaan. Ook dit thema pakken we samen vast.  

Wat gebeurt er dit jaar in Oostende?

Op 28 oktober 2021 nodigen we je uit in Oostende om kennis te maken met deze unieke plek! De Westerlingen maken een visueel portret van O.666, haar stakeholders en deelnemers. Tijdens het event in Oostende kijken we samen naar het visueel portret en gaan we met elkaar in gesprek over de aanpak, de werking en de impact van deze broedplaats.

Daarnaast organiseren we een gesprek over hoe je verbinding creëert tussen buurten die sociaal-economisch en demografisch sterk verschillen. O.666 ligt gedeeltelijk in een wijk waar de voorbije jaren volop aan stadsontwikkeling werd gedaan. Veranderende buurtdynamieken leiden tot nieuwe uitdagingen. En daar gaat ook heel wat emotie mee gepaard. Gentrificatie loert om de hoek. Hoe ga je hier als bruggenbouwer mee om? Als persoon of als organisatie? Wie zorgt voor verbinding en hoe? En welke uitdagingen liggen er voor het beleid? 

Wanneer: 28 oktober 2021
Waar: O.666, Hendrik Baelskaai 27, 8400 Oostende. De locatie is rolstoeltoegankelijk en bereikbaar met openbaar vervoer.
Start-stop: 14.00 uur tot 18.30 uur
Kostprijs: Deelnemen is gratis
Aantal deelnemers: max. 70 deelnemers (afhankelijk van de dan geldende COVID richtlijnen)

Voor de bescherming van alle aanwezigen: we houden rekening met de op dat ogenblik geldende richtlijnen zoals beschreven in de 'Coronagids voor sociaal-cultureel volwassenenwerk en amateurkunsten' om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Daarom bewaren wij naam, voornaam, e-mailadres en telefoonnummer van de deelnemers minstens 30 dagen om contact tracing mogelijk te maken. We vragen ook aan de deelnemers om ons op de hoogte brengen als ze binnen 14 dagen na onze activiteit ziek zouden worden.

Programma

 • 13u30: Deuren open 
 • 14u: Filmvoorstelling en (panel-)gesprek
  • We tonen 6 filmpjes die de veelzijdige werking van O.666 belichten 
  • Tussenin volgen panelgesprekken waarin betrokkenen een boodschap delen met het publiek 
  • Daarna praten we door in kleinere groepjes 
 • 16u: Hoe creëer je verbinding tussen buurten die demografisch en socio-economisch sterk verschillen
  • O.666 licht toe waarom ze deze probleemstelling naar voor schuiven
  • Een praktijkverhaal licht toe hoe zij aan de slag gingen en waar ze oplossingen zien
  • In kleinere groep praten we door over oplossingen
 • 17u30: Afronden met een hapje en drankje 

Meer info en inschrijven? Dat kan via het formulier hieronder. Wens je nu al een plekje te reserveren, neem dan contact op met Pieter Smets via pieter.smets [at] demos.be of 0474 649 840.

inschrijven

Al onze nieuwsbrieven worden om de twee maanden verzonden. Je kan in onze privacyverklaring lezen hoe we omgaan met je gegevens. Met gegevens bedoelen we zowel de gegevens voor een inschrijving voor een nieuwsbrief, alsook de gegevens voor een inschrijving voor een evenement.