Warning message

Submissions for this form are closed.

DIP#3: DIT IS PARTICIPATIE vanuit Oostende (online editie 2020)

item_left

item_right

DIP#3: DIT IS PARTICIPATIE vanuit Oostende (online editie 2020)

Fri - 25/09/2020 - 12:00 to Tue - 20/10/2020 - 15:00

Beeld: Tomates Crevettes vzw

Update: De info hieronder gaat over de editie in 2020. In 2021 organiseren we een 'real life' editie in Oostende! Lees hier daarover meer.

Dit jaar geen DIP 'meet-up' in het 'echte leven', wel een online DIP#3 aanbod! We focussen vooral op praktijken uit Oostende, met O.666 als onze partner: Hoe zorgt O.666 via een locatie in de nijverheidszone voor participatie? Welke pareltjes komen daar samen die ons tonen wat 'participatie' kan zijn? Wie zit daar niet in de gevestigde sector maar claimt toch een volwaardige plaats op en kan anderen inspireren? Dit wordt dus een niet-traditionele maar nog steeds even boeiende DIP#3!

Met DIT IS PARTICIPATIE (DIP) laat Demos praktijken en stemmen aan het woord die zich soms voor de institutionele kar gespannen voelen, grassroots organisaties die heel eigenzinnig hun ding doen en mensen die participeren als daily routine. Bij DIP tonen ze wat sterke participatie volgens hen is en kan zijn.

O.666 als partner van DIP#3

O.666 vult participatie in door te werken met een plaats. O.666 is namelijk een locatie aan de gebouwen van een voormalige visserscoöperatieve. Vandaag heeft O.666 dit omgevormd tot een broedplaats en labo voor ondernemers, makers, sociale actoren, kunstorganisaties en burger-initiatieven, zoals onder meer Arktos en het FMDO.

Nieuwe initiatieven van bewoners en lokale culturele en sociale actoren krijgen hier letterlijk "ruimte". Deze actoren schrijven samen een nieuw verhaal voor de stad. Het is dus een bijzondere manier voor een participatieve stadsontwikkeling. Door ambitieuze aanpak en invulling van 'participatie' is O.666 een meer dan geschikte partner voor DIP#3. Via DIP#3 stellen we ook de vraag of er in Vlaanderen en Brussel gelijkaardige plaatsen zijn die misschien met elkaar verbonden kunnen worden.

De concrete invulling van het evenement vind je hieronder:

  • Portrettenreeks van ruimteclaimers met Richie Vandamme - Volg op Youtube, op onze website hier, of op de Facebook pagina van DIP#3
  • Artikel: Cultuurparticipatie in Oostende: zuurstof tijdens coronacrisis met Zomer in O.
  • Artikel: Interview met Michiel De Baets (wordt later gepubliceerd)
  • Debat DIT IS PARTICIPATIE op 20 oktober, met onderwerp 'Hoe het inzetten op een dynamische ruimte participatiemogelijkheden geeft aan burgers' - Video- en tekstverslag delen we later hier. Opgelet! Vanwege de Corona maatregelen is dit event geannuleerd.
  • De Westerlingen maken een visueel portret van O.666, haar stakeholders en deelnemers. Tijdens de zomermaanden 2021 lanceren we teasers via online kanalen en eind oktober 2021 nodigen we je uit om bij O.666 met elkaar in gesprek te gaan over de aanpak, de werking en de impact van deze broedplaats.

Wil je graag af en toe ook via e-mail een berichtje krijgen van de hoogtepunten en ontwikkelingen in DIP#3? Vul dan hieronder je gegevens in. Heb je vragen over dit event? Mail ze dan gerust naar ann.vandevyvere [at] demos.be.

inschrijven