Warning message

Submissions for this form are closed.

Startersvorming Lokale Netwerken Vrijetijdsparticipatie

item_left

item_right

Startersvorming Lokale Netwerken Vrijetijdsparticipatie

Vormingstraject
Tue - 13/10/2020 - 09:00 to Tue - 08/12/2020 - 16:30

Beeld: via Alexis Brown op Unsplash

Let op: dit vormingstraject van 2 dagen was initieel gepland op dinsdag 13 oktober en op 20 oktober, telkens in Mechelen.  Na dag 1 op 13 oktober die we fysiek konden laten doorgaan in Mechelen, is vanwege de versterkte Corona-maatregelen na 13 oktober de sessie van 20 oktober in Mechelen, vervangen door een online sessiedag op dinsdag 8 december.

Je bent nieuw in de wereld van 'lokale netwerken vrijetijdsparticipatie'? Demos dompelt je dan graag twee dagen onder in een bad voor lokale netwerken, speciaal gericht op trekkers en verantwoordelijken! Hierin krijg je kennis, handvaten en instrumenten die je meteen kan gebruiken om jouw netwerksamenwerking vorm te geven.

Deze startersvorming is gebaseerd op de uitgangspunten van onze visietekst 'Vrije tijd in de netwerkgemeente'

In de twee dagen van de startersvorming presenteren we 4 basismodules:

  • Visievorming voor trekkers van een lokaal netwerk
  • De vrijetijdsparticipant: de verschillende gezichten van armoede en sociale uitsluiting
  • De netwerkgemeente: opbouwen en organiseren van vrijetijdsbeleid in een netwerkverband
  • Vrijetijdsaanbod voor iedereen

Programma:

Dag 1

  • Visievorming voor trekkers van een lokaal netwerk

Deze module geeft trekkers van lokale netwerken antwoorden op de waarde van vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede en de kracht en de noodzaak van een brede, transversale samenwerking. We wijzen op de kracht en het belang van de structurele dialoog met mensen in armoede. We vertellen hoe je via netwerkverbanden kan komen tot een inclusief vrijetijdsbeleid.

  • De vrijetijdsparticipant: de verschillende gezichten van armoede en sociale uitsluiting

Hoe bouw je een duurzame dialoog met mensen in armoede binnen een lokaal netwerk?  Elk lokaal netwerk moet armoede in haar eigen gemeente herkennen om sociale uitsluiting op het vlak van vrije tijd tegen te gaan. En dit liefst vanuit een ondersteunend lokaal sociaal beleid. Deze module geeft aan hoe je op verschillende manieren zicht kan krijgen op de verschillende vormen van armoede in je gemeente.

Dag 2

  • De netwerkgemeente: opbouwen en organiseren van vrijetijdsbeleid in een netwerkverband

Om op het terrein een succesvolle netwerksamenwerking waar te maken, is er heel wat nodig. In deze module raken we de belangrijkste elementen aan: collectief leren, aandacht en respect voor elkaars belangen, rollen en competenties, vertrouwen en relaties opbouwen, fasen in een netwerk… We staan stil bij de vijf rollen in netwerkmanagement en tonen je hulpbronnen bij het beheren van je netwerk.

  • Vrijetijdsaanbod voor iedereen

In deze basismodule gaan we op zoek naar theoretische kaders, praktijkvoorbeelden en methodieken die ons kunnen helpen in het opbouwen van een vrijetijdsaanbod en dienstverlening dat inspeelt op de hedendaagse noden. Om de context van vandaag beter te begrijpen reizen we even terug in tijd en bekijken we globale tendensen. Met deze inzichten onderzoeken we de lokale context en gaan we dieper in op categoriaal en inclusief aanbod. Verder maken we jullie wegwijs in de meest courante ondersteunende organisaties. Tot slot maken we jullie warm voor de verdiepende modules.

Praktische info:

Voor wie: trekkers en verantwoordelijken van lokale netwerken voor wie het managen van een netwerk en/of het werken met het thema vrijetijdsparticipatie een relatief nieuw gegeven is.   
Wanneer: dinsdag 13 oktober en dinsdag 8 december 2020 - Onthaal vanaf 09.00 uur, start om 09.30 uur en einde om 16.30 uur. Een lunch wordt voorzien en is inbegrepen in de inschrijvingsprijs.
Waar: 
DAG 1: De Foyer van ’t Arsenaal en Theater Arsenaal/Lazarus - Hanswijkstraat 63 - Ingang via Dijlepad in de Kruidtuin  - 2800 Mechelen
DAG 2: Gaat online door - op dinsdag 8 december '20

Kostprijs: Voor deze vorming van 2 dagen betaal je 150 euro. Indien je een tweede persoon van jouw organisatie of lokaal netwerk inschrijft, betaalt die 100 euro.
Aantal deelnemers: maximum 20 deelnemers

Inschrijven: Dit kan via het formulier onderaan deze pagina tot en met 30 september 2020. Na 30 september is jouw inschrijving definitief en is annuleren niet meer mogelijk. Je kan wel iemand anders in jouw plaats laten deelnemen als je er zelf niet meer bij kan zijn. Je schrijft je in voor de beide dagen, ze vormen een geheel.

Voor bescherming van alle aanwezigen: We houden rekening met de richtlijnen zoals beschreven in de 'Coronagids voor sociaal-cultureel volwassenenwerk en amateurkunsten' om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Daarom bewaren wij naam, voornaam, e-mailadres en telefoonnummer van de deelnemers minstens 30 dagen om contact tracing mogelijk te maken. We vragen ook aan de deelnemers om ons op de hoogte brengen als ze binnen 14 dagen na onze activiteit ziek zouden worden.

Organisatie: Demos vzw
Begeleiding: Demos medewerkers Inge Van De Walle, Sarah Desmedt en Ben Verstreyden samen met gastsprekers uit de lokale praktijk en externe experts.

inschrijven