Arts in Society Award: Kunstenaars Vertellen over hun Participatief Kunstproject

item_left

item_right

Arts in Society Award: Kunstenaars Vertellen over hun Participatief Kunstproject

Ann

Lien, een kunstenares met het downsyndroom van vzw Wit.h, neemt Lara Breine van de LUCA School of Arts mee in haar leefwereld waar thema's zoals seksualiteit en horror centraal staan. Ze doet dat in een participatief kunstproject met de steun van Arts in Society Award. In een nieuw filmpje vertellen Lien en Lara over het proces en de resultaten van hun project.

Met Arts in Society Award (AISA) stimuleren we jonge kunstenaars die actief zijn in verschillende disciplines om een participatief kunstproject te ontwikkelen dat inspeelt op een maatschappelijke uitdaging. En dit in samenwerking met een organisatie die vanuit haar dagelijkse werking in contact is met mensen in een kwetsbare positie.

Luister hier naar de beleving van de kunstenaars:

 

Het filmpje hierboven toont ook hoe kunstenaar Patrick Housen van School of Arts Gent, samen met The Courage to Grow Old en Lukas Huisman, een soundscape-poëzie 'DEMO MEMO' maakte. Vertrekkend vanuit bestaande soundscapes, live piano, muziekfragmenten, zang, geluiden, verkenden ze de denkwereld van mensen met (jong)dementie.

Voordelen van Arts in Society Award

Door deel te nemen aan Arts in Society Award bouw je heel wat praktijkervaring op. Je krijgt de kans om samen te werken met andere kunstenaars, een socialprofitorganisatie en mensen in een kwetsbare positie. Je leert projectmatig werken waarbij je onder andere een plan van aanpak en budget opstelt. Je krijgt de kans om te experimenteren met participatieve methodieken. Maar bovenal ervaar je hoe kunst en hoe jij als kunstenaar een impact genereren op de samenleving en bij mensen en andersom.

Bij Arts in Society Award is elk project een succesverhaal. Want de leerervaring primeert boven een artistieke output of een toonmoment. Coördinator Ann Van de Vyvere is jouw coach en bondgenoot in dit proces. Je krijgt methodieken, inspiratiebronnen en tools aangereikt. Via verbindende leermomenten, events met alle projecten en het AISA platform maak jij met je project deel uit van een lerende gemeenschap. Hoe zo'n project verloopt kan je zien in het filmpje hierboven.

Succesverhalen uit vorige AISA edities vind je hier terug.

Wil je graag op de hoogte blijven van de ontwikkeling van de projecten, de volgende projectoproep of meer info over de vorige edities? Zie www.artsinsocietyaward.be en scroll naar beneden om je in te schrijven op de nieuwsbrief of volg Arts in Society Award op Instagram en Facebook.

Sinds september 2018 bundelen Cera en Demos de krachten voor Arts in Society Award en het Cera Impulsprogramma. Cera en Demos hebben gedeelde ambities wat betreft het realiseren van maatschappelijke impact in het domein Kunst en Cultuur.

De jonge kunstenaars die deelnemen aan Arts in Society Award zijn alumni, onderzoekers, bachelor- en masterstudenten en studenten van de specifieke lerarenopleiding van onze partner kunsthogescholen (KASK & Conservatorium / School of Arts HoGent, Koninklijk Conservatorium Antwerpen, LUCA School of Arts, PXL-MAD School of Arts, RITSC, Koninklijk Conservatorium Brussel en Sint Lucas Antwerpen).