Coaching voor lokale netwerken in 2020

item_left

item_right

Coaching voor lokale netwerken in 2020

sarah

Toegankelijke en inclusieve vrije tijd is een werk van gebundelde krachten. Op het kruispunt van sport, cultuur, jeugd en welzijn liggen heel wat kansen voor vrije tijd in de netwerkgemeente. Ondanks de vele goeie intenties is werken vanuit een netwerksamenwerking nog steeds een uitdaging. Vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede en sociale uitsluiting heeft nood aan een integraal beleid.

Een kant en klaar model voor lokale netwerken bestaat niet. Netwerken zijn steeds in beweging, de maatschappelijke context verandert, vrijetijdsaanbod is tendensgevoelig, consumenten hebben steeds hogere verwachtingen, burgerschap dient zich aan in alle mogelijke vormen enzovoort. Deze complexiteit vraagt om een dynamisch en multivaardig lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie. Op maat van jouw ondersteuningsvraag biedt Demos coachingsgesprekken aan. 

Wat mag je verwachten van een coachingsgesprek? 

Tijdens een coachingsgesprek gaan we samen op zoek naar gepaste manieren om jullie netwerksamenwerking te versterken. We focussen op oplossingen en mogelijkheden en stimuleren de zin tot leren en groei. We gebruiken hiervoor het theoretisch kader 'Inspirerend coachen' van Jef Clement en vullen die aan met andere methodieken afhankelijk van de coachingsvraag. Typerend voor een coachingsgesprek is het procesmatig karakter. Samen stippelen we een groeipad uit dat voor jullie werkbaar is. Soms zijn meerdere coachingsgesprekken nodig bij Demos of één van onze partnerorganisaties. Op andere momenten zal één sessie volstaan om nieuwe inzichten te verkrijgen. Het is dan belangrijk dat je deze nieuwe pistes verder exploreert met uw eigen ‘lerend’ lokaal netwerk. 

Het doel van deze coachingsgesprekken is jou – de coachee – te ondersteunen in vragen die je hebt over jouw rol als trekker en verantwoordelijkheden die gaan over het werken vanuit een netwerksamenwerking. Het is geen adviesgesprek of consultatie waar je kant en klare antwoorden mag verwachten.

Voor inspiratie en voorbeelden van andere lokale netwerken of vrijetijdsparticipatie in het algemeen verwijzen we jullie graag door naar onze website en nieuwsbrieven. Via deze kanalen houden we jullie graag op de hoogte over ons ondersteuningsaanbod: (her)opstartbegeleiding, koffie en coaching, Netwerkdag, regionale intervisiemomenten, vormingen en zoveel meer. Toch nog een vraag waar je online geen antwoord op vindt? Aarzel niet om ons te contacteren via lokalenetwerken [at] demos.be 

"Een coach is voortdurend op zoek naar mogelijkheden om de prestaties te optimaliseren, om grenzen te verleggen, om beter te worden, om met minder spanning en inspanning een betere prestatie te leveren." - Jef Clement in Inspirerend coachen

Praktisch:

Wie kan een coachinggesprek aanvragen? 

  • Trekkers en partners van een lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie (vrijetijdsdienst, OCMW of sociale dienst, armoedeorganisaties) 
  • Steden en gemeenten die geen officieel lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie hebben, maar wel actief willen inzetten op toegankelijk en inclusief vrijetijdsbeleid. 

Wanneer kan ik een coachingsgesprek aanvragen? 

  • Mits tijdige aanvraag en afhankelijk van onze beschikbaarheid
  • Heel het jaar door, maar niet in de maanden maart en augustus 
  • Bij voorkeur van maandag tot vrijdag tussen 10.00 uur en 15.00 uur
  • Afwijkende dagen en uren zijn bespreekbaar
  • Mogelijk op locatie

Hoe verloopt een coachingsgesprek? 
Vul bij aanvraag het sjabloon 'Ondersteuningsvraag' in. Op die manier kunnen we uitzoeken welke soort ondersteuning we jullie kunnen aanbieden. Dit sjabloon helpt ons om het coachingsgesprek gericht en transparant aan te pakken. Een coachingsgesprek duurt gemiddeld 1u à 1u30 tot maximum 2u. Via de GRROW-methodiek verdiepen we ons samen in uw ondersteuningsvraag. We gaan op zoek naar concrete en realistische stappen en stippelen samen een leerpad uit. 

Wat kost een coachinggesprek?  
Elke stad of gemeente heeft jaarlijks recht op één gratis coachingsgesprek op locatie. Dit is voor zowel steden en gemeenten met een officieel lokaal netwerk als voor een informeel lokaal netwerk. De opvolging gebeurt via telefoon, mail en op netwerk- en intervisiedagen. Indien jullie nood hebben aan meerdere sessies op locatie, dan is dit bespreekbaar. Deze extra coachingssessies zijn wel betalend en enkel mogelijk mits afstemming op de beschikbaarheid van de medewerkers van team lokale netwerken.