Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
DIP Portretten: Abbie Boutkabout
item_left
item_right
DIP Portretten: Abbie Boutkabout
Onze eerste DIT IS PARTICIPATIE meetup kreeg een programma met heel wat boeiende personen die aanwezig waren als spreker, artiest of workshopbegeleider. In deze blog stellen we graag één van hen aan jullie voor: Abbie Boutkabout (38), communicatiespecialist uit Antwerpen. Boutkabout is de persoon die culturele organisaties bijstaat wanneer ze ‘ze’ niet kunnen bereiken.
Na een opleiding als cameravrouw en videoreporter ging ze freelance aan de slag en kwam ze nadien terecht bij de VRT. Daarna werkte ze voor StampMedia en voor Zomer van Antwerpen. In opdracht van het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten en verschillende kunstorganisaties richtte ze de nieuwe vooropleiding theater ‘de nieuwe spelers’ op. Naast haar freelance opdrachten is ze ook aan de slag bij Kif Kif.
Waarom nam je deel aan de DIP meetup?
Boutkabout: "Een aantal mensen die ik ken vroegen me om deel te nemen. Ik vertrouwde hen en zag een noodzaak in het programma. Het feit dat mensen bij DIP grondig nadachten over participatie overtuigde me. Dit werk is deel van een dekolonisatiegolf. Ik hoop dat mensen dit beseffen."
Waarom ben je gestart met je project- en communicatiestudio?
Boutkabout: "Toen ik nog enkel copywriting deed en af en toe een consultancy-taak had, begon ik veel van mijn eigen gewoontes en denkwijzen in vraag te stellen. Een vraag die ik belangrijk vind om aan mezelf te stellen is ‘waarom’ ik iets doe. Ik leerde erg veel door gesprekken met vele mensen en begon daardoor anders te kijken naar hoe ik aan publiekswerking deed in mijn vorige jobs."
Zijn er dingen die je storen wanneer je een opdracht krijgt?
Boutkabout: "Wat stoort is wanneer mensen blijven herhalen dat hun best doen maar ‘ze niet vinden’. Wat me ook stoort is wanneer mensen valse argumenten gebruiken zoals: 'We hebben iemand erop gezet en die persoon is ermee bezig'. Maar die persoon komt naar mij om hulp omdat die er in een organisatie alleen voor staat. Volgens mijn ervaringen staat die persoon alleen omdat het in sommige organisaties vaak ontbreekt aan de moed om zichzelf werkelijk in vraag te stellen."
Zijn er situaties waarin je een vraag afwijst?
Boutkabout: "Ja, wanneer mensen zeggen 'Ik zoek iemand die ons dossier naleest bij het deel over publiekswerking..'. Dat doe ik niet meer. Nu wil ik heel het dossier zien en meer weten over de organisatie die mij benadert. Zo kan ik op een betere manier bijdragen aan een juiste communicatie en benadering van participatie. Ik wil ook weten waarom een organisatie een bepaald dossier indient. Die waarom-vraag legt vaak pijnlijke lacunes bloot. Als de wil om daadwerkelijk te veranderen er niet is, steek ik daar ook mijn energie niet in."
Wanneer ben je tevreden?
Boutkabout: "Als iemand tijdens mijn advies op een andere manier begint te denken en zegt 'Ah.., zo zag ik het nog niet', en daar ook op wil werken. Dan weet ik: er is hoop."
Meer over Abbie Boutkabout is te vinden op haar website.