"Het werk is niet af als participatie in een hokje blijft zitten." - #1 DNA van participatie

item_left

item_right

"Het werk is niet af als participatie in een hokje blijft zitten." - #1 DNA van participatie

an


Hoe en met wie werken grote kunstenhuizen samen rond participatieve kunstpraktijken? En kan deze samenwerking leiden tot een deling en verbinding die systemen bevraagt en verandert? Een gesprek tussen Seppe Baeyens (choreograaf) en Barbara Van Lindt (Kaaitheater) met moderator An De bisschop (School of Arts KASK-Koninklijk Conservatorium).

Onder de vleugels van Ultima Vez in Molenbeek bouwde choreograaf Seppe Baeyens de afgelopen jaren een inclusief dansatelier en straffe participatieve producties uit, dankzij een sterk netwerk van sociale partners. Het duo Barbara Van Lindt en Agnes Quakels wil een nieuwe koers varen met het Kaaitheater onder de noemer ‘How to Be Many’ en inhoudelijk en zakelijk sterk gaan inzetten op participatie. Vanuit welke visie doen zij dit en hoe willen ze dit concreet maken de komende jaren? Het lijkt de ideale win-winsituatie, maar blijkt geen evidentie: een (kleine) participatieve speler of individuele kunstenaar wordt productioneel en zakelijk versterkt door een groot kunstenhuis of gezelschap dat op die manier werkt aan toegankelijkheid en inclusie. Wat is de drive van beide partijen voor dergelijke samenwerking en welke randvoorwaarden zijn nodig om de samenwerking oprecht en succesvol te maken?

Je kan deze video ook beluisteren als podcast op Soundcloud.

Deze video is de neerslag van een live gesprek dat plaatsvond op 7 oktober 2020 bij Unie der Zorgelozen in Kortrijk in het kader van ‘DNA van participatie - Spannende gesprekken rond participatie in de kunsten’. Demos en Unie der Zorgelozen organiseerden deze gesprekken naar aanleiding van de artikelenreeks DNA van participatie en de publicatie Hors d’Oeuvre over 25 jaar Unie der Zorgelozen.