OPROEP – Gezocht: projecten die burgers betrekken bij de artistieke programmatie

item_left

item_right

OPROEP – Gezocht: projecten die burgers betrekken bij de artistieke programmatie

an

Voor de franstalige versie, klik hier.

Dēmos is op zoek naar projecten die inzetten op participatief programmeren. Het gaat om projecten waarbij burgers, al dan niet samen met cultuurprofessionals, een deel of de gehele programmatie van een cultuur- of gemeenschapscentrum, kunstenhuis of kunstenfestival op zich nemen. Zowel prille of eenmalige experimenten als projecten die al enige ervaring hebben opgebouwd, zijn welkom!

Op vrijdag 8 juni 2018 organiseren Dēmos, Lasso en de Brusselse gemeenschapscentra de tweetalige inspiratienamiddag #Kunstinvelehanden / #Artportépartous in de Beursschouwburg in Brussel. Naar aanleiding van het participatieve kunstenfestival ENTER BXL dat doorgaat van 26 tot en met 29 april 2018 in Brussel gaan we dieper in op diverse participatieve formats in de kunsten. We voeden zo het debat over stedelijkheid, diversiteit en participatie binnen het Vlaamse kunstenveld en de betekenis die participatieve kunstpraktijken hebben voor verwante sectoren.

Wat zoeken we concreet?

Tijdens het ENTER festival experimenteert Dēmos in samenwerking met enkele Brusselse gemeenschapscentra van de VGC zelf met participatief programmeren. Stadsbewoners in vier Brusselse wijken stelden het festivalprogramma samen. Dat bleek een hele uitdaging (beluister onze podcast over de programmatiegroep van ENTER Festival BXL in Haren). Tijdens de inspiratienamiddag #Kunstinvelehanden op 8 juni 2018 delen we onze ervaringen graag met anderen die daar ook mee bezig zijn. Het is niet de bedoeling om deze ervaringen op een klassieke manier te komen presenteren voor een publiek. We voorzien een laagdrempelige en actieve methodiek, begeleid door Sarah Avci van Palhik Mana.

Ben jij hiermee bezig of ken je zo’n praktijk(en)? Laat het ons weten en kom als je kan samen met één of meerdere betrokken burgers je ervaringen delen! Neem contact op met An Van den Bergh via an.vandenbergh [at] demos.be of 0474 649 803.

Kan je niet aanwezig zijn op 8 juni maar wil je toch graag je ervaring delen met ons? Dan maken we een afspraak voor een interview of bellen we je eens op.

Meer info over de inspiratienamiddag #Kunstinvelehanden / #Artportépartous op 8 juni 2018 vind je hier.
Meer info over het ENTER Festival BXL vind je hier.
Beluister de podcast van de bewonersgroep die het festivalprogramma van ENTER Festival BXL in Haren samenstelden hier.

Beeld: Wilde Vlechten - (c) Sofie Jaspers