Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
The European Festival Association - take a stand
item_left
item_right
The European Festival Association - take a stand
Dit is een artikel uit de blog reeks over festivals wereldwijd die inspirerende stappen zetten naar meer inclusie, die diversiteit vieren en discriminatie van groepen hoog op de agenda zetten en werken aan laagdrempeligheid.
Take A Stand is een initiatief van Yourope, de Europese vereniging voor muziekfestivals, dat gericht is op het bevorderen van inclusiviteit en sociale verantwoordelijkheid binnen de festivalwereld. Het platform streeft naar concrete acties die de festivalindustrie ondersteunen bij het uitdragen van kernwaarden zoals tolerantie, solidariteit, diversiteit en sociale betrokkenheid. Meer dan 150 deelnemers uit 25 landen zetten zich vrijwillig in voor deze gedeelde waarden en doelen.
Activiteiten
Take A Stand wil voor Europa, en zelfs voor de hele wereld, een beweging creëren die sociale cohesie in onze samenleving aanmoedigt, bewustzijn en tolerantie voor alle culturen, geslachten, rassen, religies, seksuele geaardheden, kleuren en afkomst bevordert. Het initiatief wil mensen motiveren om deel te nemen aan politiek en sociale activiteiten, om op te komen voor vreedzame dialoog, humanisme, tolerantie en wederzijds begrip. Dat doen ze via diverse activiteiten:
- Workshops en bewustmakingscampagnes: Take A Stand organiseert educatieve sessies op festivals en conferenties om festivalorganisatoren en publiek te sensibiliseren rond thema's als gelijkheid, antidiscriminatie en inclusiviteit.
- Politieke en sociale betrokkenheid: Het platform roept festivals op om bezoekers aan te moedigen te stemmen, zich politiek te engageren en actief te worden binnen hun gemeenschappen.
- Solidariteitsacties: Door samen te werken met non-profitorganisaties en goede doelen bevordert Take A Stand liefdadigheid, vrijwilligerswerk en de ondersteuning van kwetsbare groepen.
- Culturele uitwisseling: De campagne spoort festivals aan om diversiteit te vieren door verschillende culturen te vertegenwoordigen via muziek, film, literatuur en culinaire ervaringen, waardoor culturele inclusie wordt bevorderd.
Inclusief werken
Inclusiviteit staat centraal in alle Take A Stand - acties. Festivals zijn belangrijke ontmoetingsplaatsen waar verschillende culturen, achtergronden en identiteiten samenkomen. Door bijvoorbeeld:
- Programma’s te diversifiëren (gendergelijkheid en culturele vertegenwoordiging bij artiesten),
- Veilige en toegankelijke ruimtes te creëren (anti - harassment beleidsplannen),
- En solidariteit te tonen met gemarginaliseerde groepen, dragen festivals actief bij aan een meer inclusieve samenleving.
Deze benadering sluit naadloos aan bij de waarden van festivals zoals Primavera Sound, die inclusiviteit integreren door programma’s met diverse artiesten, gendergelijkheid en het bieden van toegankelijke faciliteiten.
Routekaart voor Toegankelijke Festivals
Een inspirerend programma dat culturele inclusie bevordert binnen de festivalwereld is de 'Routekaart voor Toegankelijke Festivals'. Dit initiatief, onder andere ontwikkeld door de 'Coalitie voor Inclusie', ondersteunt festivalorganisatoren om hun evenementen toegankelijk te maken voor iedereen, inclusief mensen met fysieke, zintuiglijke en mentale beperkingen. Het programma biedt praktische tools en kennis, zoals het aanpassen van infrastructuur, communicatie en programma’s om drempels weg te nemen voor bezoekers met diverse behoeften.
Een concreet voorbeeld van culturele inclusie is het Nederlandse festival Best Kept Secret. Hier werd direct vanaf de start in 2013 aandacht besteed aan rolstoelplatforms en toegankelijkheid. Toch toont dit voorbeeld ook uitdagingen: het platform werd onbedoeld gebruikt door bezoekers zonder beperkingen, wat leidde tot nieuwe aanpassingen. De ervaring leert dat samenwerking met ervaringsdeskundigen essentieel is om inclusieve maatregelen effectief te maken.
Daarnaast besteden festivals zoals Primavera Sound steeds meer aandacht aan culturele inclusie door diverse line-ups en randprogramma’s te creëren. Hierbij worden artiesten en thema’s betrokken die aansluiten bij verschillende achtergronden, wat helpt om een breder publiek aan te trekken en te verbinden.
Culturele inclusie binnen festivals vereist zowel fysieke toegankelijkheid als aandacht voor culturele representatie en diversiteit in programmering. Samenwerking met doelgroepen en betrokkenheid van ervaringsdeskundigen zijn hierin cruciaal voor duurzame verandering.
Zelf aan de slag
Waar kijk jij naar uit om concreet aan te pakken in jouw organisatie? Hoe ziet jouw inclusieve festival er uit? Welke next step zou voor jou pertinent kunnen zijn?
- Ga met de Demos zelftest aan de slag.
- Download hier de Demos checklist voor een inclusief festival.
- Klik hier voor de Demos INCLUSIEVE FESTIVALS lees, contacten en – inspiratielijst.
- Welke mechanismen sluiten uit en wat weerhoudt iemand om naar je aanbod te komen? Velen voelen zich structureel maatschappelijk uitgesloten en ook evenementen en organisaties zijn moeilijk bereikbaar geworden. Lees hier het Demos artikel 'Veilig, veiliger en moedig in de vrije tijd' voor vrijetijdsorganisaties en organisatoren van evenementen over hoe en waarom je een zo veilige mogelijke plek creëert waar zo veel mogelijk mensen zich welkom voelen.