Vier tips voor lokaal cultuurbeleid op netwerkdag 2018

item_left

item_right

Vier tips voor lokaal cultuurbeleid op netwerkdag 2018

inge

Wie inschrijft voor onze netwerkdag 'Netwerken in het nieuw' op vrijdag 15 juni kan flink wat inspiratie opdoen voor het lokaal cultuurbeleid en de cultuurparticipatie van mensen in armoede. We geven je hier vier cultuurtips uit het programma. Bekijk ze hieronder en schrijf je hier in voor de cultuursessies.

  • Sessie 2: Test de Kortrijkse bib!  

Hoe futureproof zijn onze lokale bibs? Om dat uit te vissen bezoeken we de bibliotheek van Kortrijk. Naast het digitale spoor zit vernieuwing van bibs evengoed op het gemeenschapsspoor: met ruimte voor ontmoeting en betrokkenheid van burgers. Vincent Coomans, publieksmedewerker van de Bib in Kortrijk loodst je door de Kortrijkse bib en gaat in gesprek met Nathalie Verstrynge van bibliotheek Sans Souci in Elsene.

  • Sessie 6: Kortrijkse cultuurhuizen in dialoog

Een aantal Kortrijkse cultuurhuizen gaan in dialoog met mensen in armoede. Wat loopt er goed, wat kan er beter, waar lopen cultuurhuizen vast, waarin zien ze nog uitdagingen voor cultuurparticipatie van mensen in armoede? We denken mee met het Kunstencentrum Buda, het kunstenproject PLAY en het Wilde Westen, een regionale concert- en festivalorganisator die werkt vanuit Kortrijk. Sprekers: Eef De Lombaerde (Buda), Fleur Martin (Wilde Westen), Jatse Behaeghe (Play), Ak'zie vzw (Kortrijk)

  • Sessie 8: Actieve muziekbeleving voor iedereen

Ondanks de vele mogelijkheden zijn er toch heel wat mensen in armoede die de poort naar het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) of de non-formele muziekeducatie niet vinden. Participatie aan actieve muziekbeleving, door zelf te musiceren en te creëren, is eerder laag en is geen prioriteit in cultuurbeleid of in lokale netwerken vrijetijdsparticipatie mensen in armoede. Samen met Mathias Laga (Ledebirds Gent), Vinciane Meert (DKO Sint-Niklaas) en Esther Coorevits (VLAMO – Vlaamse AmateurMuziekOrganisatie) denken we na over hoe we actieve muziekbeleving op lokaal niveau toegankelijker kunnen maken.

  • Sessie 9: Sociaal-cultureel werk innoveert

Twee verhalen uit het sociaal-cultureel werk tonen hoe zij het lokaal cultuurbeleid kunnen verrijken. Er is BarakFutur van VormingPlus MZW: De Barakken is een bijzondere, levendige en volkse wijk in Menen. De wijk telt een kleine 3000 inwoners, er zijn meer dan 50 verschillende nationaliteiten en een grote concentratie aan kwetsbare groepen. Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen, Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen en heel wat andere partners sloegen de handen in elkaar voor een sociaal-artistiek verhalenproject in de wijk.

Het tweede verhaal komt van Color Cultuur van FDMO: Cultuur kent geen grenzen en dat wil de FMDO met Color Cultuur laten zien. In 2018 verkent de federatie samen met mensen met een migratieachtergrond het cultuuraanbod van onze partners in Antwerpen, Brugge, Kortrijk en Oostende. Samen streven ze naar meer diversiteit en interculturele ontmoetingen binnen het bestaande cultuuraanbod. FMDO werkt hiervoor met het Cultuurcentrum Brugge, Opera Ballet Vlaanderen (Antwerpen), Kunstencentrum Buda (Kortrijk) en Theater aan Zee (Oostende).

Snel inschrijven is de boodschap voor wie iets van deze sessies wil meepikken. Alvast graag tot 15 juni in Kortrijk!