Warning message

Submissions for this form are closed.

Netwerkdag 2018 - Netwerken in het nieuw

item_left

item_right

Netwerkdag 2018 - Netwerken in het nieuw

Studiedag
Fri - 15/06/2018 - 09:00 to 16:30

Op vrijdag 15 juni organiseren we in Kortrijk de vijfde editie van de 'Netwerkdag voor lokale netwerken vrijetijdsparticipatie mensen in armoede'. Deze editie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het lokaal netwerk Surplus en de stad Kortrijk. Tijdens deze dag zoomen we in op innoverende praktijken in Kortrijk en andere lokale netwerken en bieden we van daaruit handvaten voor partnerschappen tussen welzijn, cultuur, jeugdwerk en sport. Lees verder om het programma te bekijken en om je in te schrijven.

Netwerken in het nieuw: Over praktijkinnovatie voor en met mensen in armoede

Om te werken aan oplossingen voor nieuwe realiteiten heb je netwerken nodig met actoren uit diverse sectoren. Met een netwerk vind je de beste oplossing door te experimenteren en te reflecteren over je manier van werken. Dat geldt ook voor de 'lokale netwerken vrijetijdsparticipatie mensen in armoede'.

Samenwerking met het OCMW en sociale partners is nodig om nieuwe sporen en handelingskaders uit te werken, want de vertrouwde recepten van de sport-, cultuur-, en jeugddienst zijn niet voldoende om mensen in armoede te bereiken. Netwerken kunnen door die samenwerking innovatie in het vrijetijdsbeleid aansturen, verbreden en versterken. De netwerkdag op 15 juni focust op dit onderwerp met een keynote, panelgesprek en werksessies.

Programma

09.00 uur: Onthaal met koffie

09.30 uur: Welkom door Bart Rogé (directeur Demos) en Ak’zie vzw (Armoedevereniging Kortrijk)

09.40 uur: Het profiel van de trekker van netwerk vrijetijdsparticipatie, een statement van Demos (plenair)

09.50 uur: Keynote "Kwetsbaarheid en co-productie van publieke diensten" door Bram Verschuere, hoofddocent bestuurskunde aan het departement Publieke Governance, Management en Financiën aan de Universiteit Gent en auteur van 'Welzijn in Vlaanderen'.

10.10 uur: Vraaggesprek met Bram Verschuere en drie experten lokale netwerken

10.45 uur: Pauze

11.00 uur: Werksessies ronde 1 (vijf parallelle sessies)

13.00 uur: Lunchpauze

14.00 uur: Werksessies ronde 2 (vijf parallelle sessies)

16.00 uur: Kort plenum en netwerkdrink

Praktisch

Datum: vrijdag 15 juni 2018

Start-stop: 09.00 uur tot 16.30 uur

Locatie: Jeugdcentrum Tranzit, Nelson Mandelaplein, 17, 8500 Kortrijk

Voor wie: trekkers van de bestaande lokale netwerken, partners van de bestaande lokale netwerken (OCMW, vrijetijdsdiensten, armoede-organisaties), geïnteresseerde gemeenten zonder lokaal netwerk, collega’s uit de sport-, jeugd-, cultuur-, welzijnssector, collega’s uit de integratiesector of -dienst.

Doelstelling: elkaar en elkaars netwerken leren kennen, inspiratie opdoen en nieuwe perspectieven verkennen, handvaten ontwikkelen voor een sociaal lokaal vrijetijdsbeleid

Inschrijven: via het formulier onderaan deze pagina. Inschrijven kan ten laatste op 12 juni. Check na je inschrijving zeker je mailbox voor de bevestigingsmail. Als je in de gewone mailbox niets zit, zal de mail wellicht in je spambox zitten. De kostprijs is 40 euro met broodjesmaaltijd en dranken inbegrepen. Organisaties en stadsdiensten die lid zijn van het lokaal netwerk Surplus uit Kortrijk hoeven niet te betalen maar worden ook verwacht zich in te schrijven via het inschrijvingsformulier. Vormt de prijs een drempel voor mensen of organisaties met beperkt budget? Neem dan contact op met inge.vandewalle [at] demos.be.

Voor een herinnering of updates over de praktische info of het programma kan je ook op de hoogte blijven met dit Facebook-evenement.

Werksessies

We bieden sessies aan met uiteenlopende invalshoeken en verspreid over vijf thema's. Elke deelnemer aan de netwerkdag kan meedoen aan twee sessies van telkens twee uren. Zo is er binnen elke sessie voldoende ruimte voor een kader, praktijkverhalen en uitwisseling tussen de deelnemers. Hieronder lees je meer over de verschillende sessies. Concrete info over sprekers wordt nog aangevuld. Download hier het overzicht van de sessies.

Thema 1: Test het zelf!

VOLZET - Sessie 1: Vind je netwerk opnieuw uit - 11.00 uur tot 13.00 uur (Inschrijven voor deze sessie is niet meer mogelijk.)

Volgens de principes van het waarderend onderzoek ging het netwerk in Mol onder begeleiding van Demos op zoek naar de sterktes van het lokaal netwerk en van de gevoerde acties. Astrid De Bruycker, begeleider vanuit Demos: “We formuleerden een ideaalbeeld op de lange termijn en concrete doelstellingen op de middellange termijn. Op basis daarvan werkten we nieuwe acties uit. We namen ook de tijd om te onderzoeken hoe we het netwerk zelf konden versterken.”

Resultaat na een traject van vier bijeenkomsten? Een goed gevulde actieplan voor de komende drie jaren, een consensus over een nieuwe werkwijze, een kersveres trekker van het netwerk, en een hoop partners met een hernieuwd engagement voor de vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede. In deze sessie kom je te weten hoe je de principes van het waarderend onderzoek kan gebruiken om ook jouw netwerk opnieuw uit te vinden.

Spreker: Astrid De Bruycker, Demos

Sessie 2: Test de Kortrijkse bib! - 14.00 uur tot 16.00 uur

Hoe futureproof zijn onze lokale bibs? Om dat uit te vissen bezoeken we de bibliotheek van Kortrijk. Naast het digitale spoor en/of nieuwe gebouwen zit de vernieuwing van bibs evengoed op het gemeenschapsspoor: met ruimte voor ontmoeting en betrokkenheid van burgers. Vanuit samenwerking en netwerking met diverse partners uit stad en wijk komt er ruimte voor een nieuwe aanpak. Toenemende aandacht voor publiekswerking en de lokale context van de bibliotheek brengt ook uitdagingen met zich mee op vlak van infrastructuur en de competenties van het bibliotheekpersoneel. Vincent Coomans, publieksmedewerker van de Bib in Kortrijk loodst je door de Kortrijkse bib.

Spreker: Vincent Coomans, publieksmedewerker Bib Kortrijk, Nathalie Verstrynge, bib Sans Souci, Elsene.

Begeleiding: Bart Rogé, Demos

Thema 2: Met eigen ogen

Sessie 3: Praktijkbezoek - Radio Respect en Jong Kortrijk Spreekt - 11.00 uur tot 13.00 uur

We landen bij Quindo en krijgen daar meer uitleg over twee projecten. Radio Respect en Jong Kortrijk spreekt. Quindo slaat bruggen tussen alle soorten jongeren. Vlaams minister van Media Sven Gatz gaf Radio Quindo als enige webradio in Vlaanderen het statuut van community medialab of gemeenschapsradio. Met die missie voor ogen organiseert Quindo onder de naam Radio Respect tal van mediaworkshops, projecten en trajecten voor kwetsbare kinderen en jongeren: mensen met migratieachtergrond, jeugddelinquenten, psychiatrische patiënten, OKAN-klassen, werkzoekenden, kinderen uit probleemsituaties en arme gezinnen,…

Lees hier ons blogartikel over Quindo en Radio Respect.

'Jong Kortrijk Spreekt' is een participatieproject voor kinderen wonende of schoolgaande in de Sint-Jansbuurt in Kortrijk, een aandachtsbuurt waar een groot deel van de kinderen die er naar school gaan maatschappelijk kwetsbaar zijn. Het project beoogt vier doelstellingen. 'Jong Kortrijk Spreekt' wil de Vetexsite – een complex van het voormalige textielbedrijf Vetex – kindvriendelijk maken door maximale kinderparticipatie. Daarnaast is het een leerproces voor participatie van kinderen uit de Kortrijkse Sint-Jansbuurt om zo tot een volwaardig participatiemodel in de stad te komen.

Lees hier ons blogartikel over de 'budget games' en Jong Kortrijk Spreekt.

Spreker: Broos Claerhout, Quindo

Begeleiding: Kris De Visscher, Demos

VOLZET Sessie 4: Praktijkbezoek – De Kleine K en De Stroate vzw - 14.00 uur tot 16.00 uur (Inschrijvingen voor deze sessie zijn niet meer mogelijk)

Op wandelafstand van mekaar bevinden zich nieuwe cultuureducatieve initiatieven voor kinderen en jongeren. In de schaduw van de grote K in Kortrijk, kreeg de stad er in september 2017 een ‘Kleine K’ bij. Het Baggaertshof, beschermd erfgoedmonument van OCMW Kortrijk in de Sint-Jansstraat, onderging een facelift. Kinderen tussen 6 en 10 jaar kunnen er wekelijks terecht voor boetseren, schilderen. De K in ‘de Kleine K’ verwijst naar Kinderen, Kunst, Kultuur, Kreativiteit, Kapel, Kruidentuin en Kortrijk. De Kleine K richt zich tot alle Kortrijkse kinderen, maar in het bijzonder tot kinderen die minder kansen hebben. De toeleiding zal onder andere gebeuren via de brugfiguren lager onderwijs.

Lees hier ons blogartikel over de Kleine K.

Spreker: Tom Verhelst, AjKo vzw

De Stroate is een hiphopacademie die dienst doet als creatief, sociaal en educatief centrum & ontmoetingsplaats voor en door jongeren waarbij kansen en zelfontplooiing centraal staan. In april 2016 begon De Stroate met workshops, evenementen en ontmoetingsmomenten met als kern de hiphopcultuur in JC Tranzit. Vanaf januari 2017 vonden ze een eigen stek in het oude cinémagebouw 'Cinépalace' in de Kortrijkse Zwevegemsestraat 13. Sinds de zomer van 2017 bouwen Rootdivision, Artkor, Joined Forces & De Stroate samen aan België’s eerste hiphopacademie.

Lees hier ons blogartikel over De Stroate.

Spreker: Bert Dusselier, jeugdwerker

Begeleiding: Astrid De Bruycker, Demos

Thema 3: Doe de dialoog

Sessie 5: Mensen in armoede over de UiTPAS - 11.00 uur tot 13.00 uur

UiTPAS Zuidwest is een vrijetijdspas in de regio Zuid-West-Vlaanderen. Kortrijk is mee trekker van deze pas. Wat levert de ervaring van deze vrijetijdspas op aan tips voor andere gemeenten? En meer bepaald: wat zijn de ervaringen van mensen in armoede? In elke fase van de uitwerking van de UiTPAS is de input van haar potentiële gebruikers nodig. De dialoog met mensen in armoede is essentieel. Alleen zo kan je een aanbod realiseren dat tegemoetkomt aan hun noden en behoeften. Gebruikersparticipatie van mensen in armoede centraal stellen betekent dat je expertise, kennis en ideeën van kwetsbare burgers ernstig neemt. Methodisch aan de slag gaan met participatie vereist echter een grondige voorbereiding en opvolging. We krijgen input vanuit de ervaringen van drie verschillende verenigingen die werken met mensen in armoede in drie verschillende contexten.

Begeleiding: Licorice Leroy, Netwerk tegen Armoede, Ak'zie vzw (Kortrijk), Recht-op (Antwerpen), Ons Gedacht (Lier)

Sessie 6: Kortrijkse cultuurhuizen in dialoog - 14.00 uur tot 16.00 uur

Kunstencentrum Buda is sinds 2014 met ‘CineMAATjes’ bezig waarbij kleuters en kinderen van 8 tot 10 jaar op zondag en woensdagnamiddag een eigenzinnige film kunnen meepikken in de bioscoop Budascoop in Kapucijnenstraat. ‘CineMAATjes’ lokt jaarlijks zo’n 2.000 jonge kijkertjes en probeert ook kinderen uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen te bereiken. Jatse van het kunstenproject PLAY organiseert een eigenwijs stadsfestival dat van 23 juni tot 11 november 2018 het kloppende hart van Kortrijk inpalmt met hedendaagse kunstwerken. Het Wilde Westen is als regionale concert- en festivalorganisator toonaangevend op het gebied van geluidskunst, hedendaags, jazz, klassiek, pop, rock en gaat de kruisbestuiving met andere disciplines niet uit de weg. Elk op hun manier slaan ze de brug met mensen in armoede. Hoe pakken ze dat aan? Maar evengoed gaat deze sessie over welke vragen zij hebben en waar ruimte is voor verbetering. Daarvoor gaan deze culturo’s in dialoog met mensen in armoede.

Sprekers: Eef De Lombaerde (Buda), Fleur Martin (Wilde Westen), Jatse Behaeghe (Play), Ak'zie vzw (Kortrijk)

Begeleiding: An Van den Bergh, Demos

Thema 4: Doordenken

Sessie 7: Meisjes: blinde vlek in lokale sportlandschap? - 11.00 uur tot 13.00 uur

In vergelijking met andere jongeren hebben meisjes in maatschappelijk kwetsbare situaties vaak meer negatieve ervaringen binnen het onderwijs en de vrije tijd. Ook in het lokale sportbeleid zijn er voor hen minder kansen. Zijn meisjes een blinde vlek in lokale sportlandschap? Hoe kunnen we beter rekening houden met noden en verwachtingen van kwetsbare meisjes en vrouwen? We krijgen antwoorden vanuit onderzoek, praktijk en beleid.

Haifa Tlili is Phd Sociologie aan de Descartes-Sorbonne Universiteit in Parijs. Haar doctoraat is een vergelijkende analyse over lichamelijkheid en beweging van arabische-moslim vrouwen bij sport en lichamelijke opvoeding in Frankrijk en Tunesië. De komende 3 maanden voert Haifa verder onderzoek over dit onderwerp vanuit de VUB.

Een sterk praktijkvoorbeeld is sportschool voor (thai)box N’wicha, in 2011 opgericht door profbokster Najat Hasnouni-Alaoui, ook wel gekend als Miss Nouni. De school is voor iedereen geschikt, jong of oud. De meeste meisjes en vrouwen van N’Wicha gaan liever niet sporten in gemengde settings. Spreker Najat is zowel Belgisch, Benelux, Europees als wereld kampioen Thaibox.

Leslie Ramboer heeft vanuit sportdienst van Kortrijk heeft veel ervaring in het ondersteunen van sociaal-sportieve praktijken o.a. Women’s Sports, een participatieproject dat sporttrajectbegeleiding voor biedt voor meisjes en vrouwen. 

Sprekers: Haifa Tlili (Phd Sociologie aan de Descartes-Sorbonne Universiteit in Parijs), Najat Hasnouni-Alaoui (N’wicha, thaibox voor meisjes Antwerpen), Leslie Ramboer (Stad Kortrijk)

Begeleiding: Zakayo Wandoloh, Demos

Sessie 8: Actieve muziekbeleving voor iedereen - 14.00 uur tot 16.00 uur

Er zijn in Vlaanderen heel wat muziekeducatieve organisaties en initiatieven. Het aanbod van het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) is op het vlak van muziek uitgebreid. En voor amateurs is er ook een uitgebreid aanbod. Een aantal clubs, muziekhuizen, festivals en werkplaatsen zetten sterk in op talentontwikkeling. Muziekeducatie neemt hier de vorm aan van coachingtrajecten, zowel op artistiek als zakelijk vlak. Er is dus door een groot, toegankelijk en relatief betaalbaar muziekeducatief aanbod buiten de schoolmuren. Maar er zijn toch heel wat mensen in armoede die de poort naar het DKO of de non-formele muziekeducatie niet vinden. Participatie aan actieve muziekbeleving (zelf musiceren en creëren) is eerder laag en is geen prioriteit in cultuurbeleid of lokale netwerken vrijetijdsparticipatie mensen in armoede. Samen met een aantal praktijken denken we na over hoe we actieve muziekbeleving toegankelijker kunnen maken.

Sprekers: Mattias Laga (Ledebirds Gent), Vinciane Meert (DKO Sint-Niklaas), Esther Coorevits (VLAMO – Vlaamse AmateurMuziekOrganisatie)

Begeleiding: Kris De Visscher, Demos

Thema 5: Nieuwe bezems

Sessie 9: Sociaal-cultureel werk innoveert - 11.00 uur tot 13.00 uur

Praktijkverhaal 1: BarakFutur van VormingPlus MZW

De Barakken, gelegen in het zuiden van de grensstad Menen, is een bijzondere, levendige en volkse wijk, letterlijk ingesloten tussen de Leie en de grens met Frankrijk. Het is ook een wijk met heel wat uitdagingen. Zo telt de wijk een kleine 3000 inwoners, zijn er meer dan 50 verschillende nationaliteiten en kent ze een grote concentratie aan kwetsbare groepen. Tegelijk is de wijk in volle ruimtelijke transitie, onder meer door de geplande Leiewerken, in kader van het internationale Seine-Scheldeproject. Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen, Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen en heel wat andere partners slaan de handen in elkaar voor een sociaal-artistiek verhalenproject in de wijk.

Spreker: Kurt Declerq en Rie Vanduren, Vormingplus Midzuidwest

Praktijkverhaal 2: Color Cultuur

Cultuur kent geen grenzen en dat wil de FMDO met Color Cultuur laten zien. In 2018 verkent de federatie samen met mensen met een migratieachtergrond het cultuuraanbod van onze partners in Antwerpen, Brugge, Kortrijk en Oostende. Samen streven ze naar meer diversiteit en interculturele ontmoetingen binnen het bestaande cultuuraanbod. FMDO werkt hiervoor met het Cultuurcentrum Brugge, Opera Ballet Vlaanderen (Antwerpen), Kunstencentrum Buda (Kortrijk) en Theater aan Zee (Oostende). Bij deze partnerorganisaties zal je in 2018 een comfortabele bank terugvinden waarin je kan plaatsnemen en culturele uitwisseling met een bank begint.

Lees hier ons blogartikel over deze sessie.

Sprekers: Leidy Soto en Xavier Holvoet, FMDO

Begeleiding: Bart Rogé, Demos

VOLZET - Sessie 10: Lokale overheid in hogere versnelling - 14.00 uur tot 16.00 uur (Inschrijvingen voor deze sessie zijn niet meer mogelijk)

Praktijkverhaal 1: Gelijkekansenmethodiek in Gent

De Gelijke Kansenmethodiek (GKM) is een procesbegeleiding binnen diensten van de Stad Gent en het OCMW rond diversiteit, gelijke kansen, armoede. Het doel is aandacht voor gelijke kansen en armoede op een doeltreffende manier integreren binnen de werking van een dienst en binnen het denken en handelen van haar medewerkers. Het traject loopt in verschillende fasen en op maat van de betrokken dienst. Een GKM-traject start met kennismaking, afspraken en intake en daarna wordt de huidige situatie grondig geanalyseerd: waar is de dienst sterk in, waar zijn er al successen geboekt? Nadien wordt een actieplan gemaakt en opgevolgd, met aandacht voor duurzame verankering van de acties.  Het traject loopt nu tweeëneenhalf jaar vanuit Groep Gent. Dit 1-minuutfilmpje schetst kort hoe een modeltraject eruitziet. De sessie wordt een combinatie van een presentatie van hun aanpak, met aandacht voor concrete voorbeelden en instrumenten, en ook een actief luik waarin we de deelnemers met een of twee korte opdrachtjes aan het werk zetten.

Sprekers: Trees De Bruycker en Hans Thielemans van Stad Gent, Dienst Welzijn en Gelijke Kansen en coördinator van de Gelijke Kansen Methodiek.

Begeleiding: Ben Verstreyden, Demos

 

Beeld: Fotograaf Andy Merregaert - Kleurrijke, speelse haakinstallaties van Cathy Bertel uit Kortrijk.
De netwerkdag heeft de steun van:

 

 

 

 

 

Schrijf je hieronder in:

inschrijven