De Connectie: ‘participatie’ voor het bekomen van culturele democratie

item_left

item_right

De Connectie: ‘participatie’ voor het bekomen van culturele democratie

Artikel

In het kader van het Cera Impulsprogramma zetten Fameus en Atlas, Inburgering en Integratie het traject De Connectie op. De intentie: voor elke nieuwkomer-kunstenaar een plek zoeken waar kunst kan beoefenend worden èn individuele trajectbegeleiding aanbieden. Met De Connectie zien de partners ‘participatie’ als het bekomen van culturele democratie. Hoofddoel is dat elke deelnemende artiest een mentale en fysiek ruimte krijgt om zijn eigen kunstbeoefening te kunnen uitvoeren, en gelijke toegang krijgt tot opleiding, presentatiekansen en financiële middelen.

Foto: (c) De Connectie

De deelnemende artiesten van De Connectie maakten 3 video's over wat het kan betekenen om als nieuwkomer je weg te moeten zoeken binnen het culturele landschap van Antwerpen. Vijftien artiesten schreven het scenario en regisseerden de filmpjes samen. Een grote diversiteit in kunstdisciplines (theater, comedy, dans, muziek, illustratie, keramiek, …) komt hierin aan bod.

Bekijk hier het eerste filmpje met o.a. Emmanuel, Boakye, Hamid Khan, Anne-Laure, Dollie, Bakre, Karkosh, Ceramic, Malick, Fall, Nadina en Aladeen.

Bekijk hier filmpje 2 en hier filmpje 3.

Demos en Cera begeleiden in het Cera Impulsprogramma samenwerkingsverbanden tussen organisaties die gericht zijn op het versterken van hun participatieve kunstpraktijken met mensen in een kwetsbare positie. Elk van de zes geselecteerde trajecten krijgen in een 3-jarig experimenteel traject onze expertise en een budget van 45.000 euro. Hier vind je een overzicht van de meest recente berichten op onze website over het Cera Impulsprogramma.