Kinderrechtencommissariaat lanceert 'SERIEUS?!?'- een rollenspel over kinderrechten

item_left

foto(c)kinderrechtencommissariaat

item_right

Kinderrechtencommissariaat lanceert 'SERIEUS?!?'- een rollenspel over kinderrechten

Methodiek
Publicaties

Naar aanleiding van Kinderrechtendag op 20 november 2018, lanceert het Kinderrechtencommissariaat 'SERIEUS?!?'. Het is een geestig pijnlijk rollenspel van de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat voor het secundair onderwijs en jeugdverenigingen.

foto(c)kinderrechtencommissariaat

Dave is zijn gedragskaart beu, Azim voelt zich door de politie geviseerd en Theo wil geen rilatine meer nemen.

Esra mag tijdens het weekend niet naar huis, ze moet in de jeugdvoorziening blijven en Femke wordt ondanks haar dyslexie streng op spelling beoordeeld door de lerares Nederlands.

Print, knip en speel

Aan de hand van dit laagdrempelig en fijn rollenspel (1.17 MB) krijgen jongeren op hun secundaire school of in verenigingen een breed en genuanceerd antwoord op vragen waar ze niet zelden ook zelf mee geconfronteerd worden. Jongeren leven zich in vijf cases in. Eén jongere uit de groep neemt per voorgestelde case de centrale rol op en schetst kort zijn situatie. Andere leerlingen vertolken de stem vanuit het netwerk (ouder, broer, vriend, straathoekwerker) rond de jongere. Soms loopt het zo vast dat ook de directe omgeving niet kan helpen. De jongeren maken kennis met wat de de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat voor hen kan betekenen.

De gebruikte werkvorm is trouwens ook een goed voorbeeld van het werken met persona/referentiepersonen.