Het Karlsøy Festival, waar iedereen actief deelnemer en eigenaar is

item_left

item_right

Het Karlsøy Festival, waar iedereen actief deelnemer en eigenaar is

Blogreeks

Dit is een artikel uit de blog reeks over festivals wereldwijd die inspirerende stappen zetten naar meer inclusie, die diversiteit vieren en discriminatie van groepen hoog op de agenda zetten en werken aan laagdrempeligheid. 

In de afgelopen jaren heeft het Karlsøy Festival zich geleidelijk ontwikkeld van een groot cultureel festival met meer dan duizend gasten tot een bijeenkomst waar een paar honderd betrokken mensen gedurende een week samenkomen om zich cultureel en sociaal te engageren. Op dit festival doet iedereen actief mee. Dat engagement is inbegrepen in je toegangsticket, in tegenstelling tot veel commerciële festivals waar je meestal een passieve betalende toeschouwer bent. Iedereen die een toegangsticket koopt draagt bij en werkt mee naar eigen vermogen. Dit geldt ook voor artiesten, performers en iedereen die het hele jaar door met het festival werkt. Verantwoordelijkheden en taken worden verdeeld. Het idee van een deelnemersfestival is om met z'n allen samen het festival te maken, zodat iedereen eigenaar wordt.

Do-it-together and yourself 

Aan het Karlsøy Festival neemt iedereen actief deel. Het festival is een joint venture, een gezamenlijke onderneming waardoor draagkracht wordt vergroot en draaglast verdeeld. Hierdoor kan voor iedereen dezelfde prijs en gelijke inspraak gehanteerd worden. Voor kinderen en jongeren onder achttien jaar is de toegang gratis. In ruil voor je engagement krijg je twee maaltijden per dag en kan je genieten van concerten, deelnemen aan seminars, yoga, workshops en allerlei culturele activiteiten.   

Vooraf worden meetings ingepland waar praktische informatie met iedereen wordt gedeeld. Dit zijn open en toegankelijke bijeenkomsten en processen waarbij iedereen betrokken wordt via diverse werkgroepen. Nieuwe projecten en ideeën die conform het manifest zijn kunnen door iedereen voorgesteld worden. Als er extra middelen voor nodig zijn wordt het besproken in de bevoegde werkgroep en wordt er een consensus over bereikt.

Niet iedereen kan evenveel bijdragen en daar hoef je je bij Karlsoy niet schuldig over te voelen, er wordt niet om verantwoording gevraagd. Onder de vele taken en verantwoordelijkheden die je kan opnemen is er voor ieder iets op maat van je talenten en mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld meewerken aan sfeerbeheer en veiligheid, of een handje helpen bij logistiek en catering. Zelfs een blikje van de grond rapen wordt al volwaardige bijdrage gezien. Voorwaarde om een vrijwilligersvest aan te trekken is wel nuchter te zijn.

Co-creatieve en sociale kunst en cultuur

Het programma van het Karlsøy Festival draait om gezamenlijke kunst- en cultuurprojecten met een sterke sociale impact. Het festival richt zich tegen racisme en discriminatie, kolonialisme, uitbuiting en de brute onderdrukking van volkeren wereldwijd. 

Tijdens de editie van 2024 kan je deelnemen aan diverse kunstvormen. Er is een permacultuurtuin van Linn Kalseth en Candelaria Del Azar, een kledingwerkplaats waar je kan repareren, bedrukken, ontwerpen en ruilen. Het Karlsøy Vredeskoor nodigt je uit om samen te zingen en muziek te maken. Je kan ook deelnemen aan het “Atmosphere” project op een open podium. Er is ook een fanzine-workshop “Goat Hell” en de workshop “beyond the binary, a queer walk in our categories”, door Eiv Rindal. 

“WAHA SOS – significance of spirit” is een samenwerking tussen het Palestijnse The Freedom Theatre, Nordic Black Xpress and CrotonicX / Galleri Gàlsà: Gabriel Kvendseth. Deze voorstelling is een collectief eerbetoon aan universele ritmes en rituelen en wil gemeenschappen verenigen in een wereld vol chaos en conflict. 

The Freedom Theater, gevestigd in het vluchtelingenkamp in Jenin, Palestina, is internationaal bekend om zijn verzet tegen de Israëlische bezetting door middel van theater. Artistiek leider Tobasi transformeerde van gewapende strijder in gevangenschap naar een voorstander van geweldloos verzet. Het theater vecht voor vrijheid van meningsuiting en cultuur als vreedzaam verzet, ondanks de arrestatie van hun voorzitter Bilal Al-Saadi op 11 september. Met de uitnodiging van The Freedom Theater naar Noorwegen willen ze het belang van kunst en culturele expressie als vreedzaam verzet tegen onderdrukking onderstrepen.

  • Lees hier de blog 'Queer Indigenous op het Riddu Riddu festival', ook in Noorwegen, dat ooit begon als een lokaal activistisch evenement maar uitgroeide tot een internationale ontmoetingsplaats voor minderheden en eerste volkeren wereldwijd. Via het programma “Northern People of the Year” viert het festival dit jaar queer inheemse mensen, met kunstenaars en cultuurdragers uit Kalaallit Nunaat, de VS, Canada en Sápmi.