Alles over sociale integratie in en door het jeugdwerk

item_left

item_right

Alles over sociale integratie in en door het jeugdwerk

Dossier

16 unieke projecten experimenteerden volop met sociale integratie in en door het jeugdwerk. Hun ambitie: verbinding leggen kinderen en jongeren die tot nu weinig tot niet deelnemen aan het jeugdwerk. Wil je graag meer weten over hun aanpak en geleerde lessen? In het dossier hieronder vind je alle inspiratie waarmee je zelf aan de slag kan!

In 2018 kregen 16 jeugdwerkprojecten van de Vlaamse overheid de kans om gedurende 1 of 2 jaar al doende te leren over sociale integratie. De projecten bekeken hoe je met een speelbox naar een buurtpleintje trekt, hoe je een safe space creëert voor tienerouders, hoe de school zich kan ontplooien als jeugdwerkhub, en nog veel meer. Demos nam voor deze projecten een begeleidingsopdracht op en maakte de volgende output waarmee je aan de slag kan:

Beschrijvingen

Onze beschrijvingen van de 16 praktijkverhalen vind je hier.

Publicatie

De onderzochte praktijken zetten eigenzinnig in op ontmoeting in het jeugdwerk. In hun manier van werken zitten kiemen van verandering, zowel voor de betrokken organisaties als voor het jeugdwerk. We namen deze projecten onder de loep en gingen in gesprek met de projectmedewerkers. Zij vertelden ons wat ze deden, hoe ze het aanpakten en wat ze wilden bereiken. Ze leerden ons meer over de effecten op het micro-, meso- en macroniveau. Al onze bevindingen werden gebundeld in een publicatie die je hier vindt. 

5 interviews

We namen interviews op die tussen 10 en 25 minuten duren bij een kleinere selectie van de 16 deelnemende projecten. Je vindt deze interviews hier op ons Youtube kanaal en ook hieronder:

Inclusie via Exclusief Kamp voor Kinderen met Autisme | Gesprek met Liga Autisme Vlaanderen

Jo Renty, coördinator van Liga Autisme Vlaanderen, spreekt in dit interview met Aline Dusabe van Demos over hoe een kamp voor kinderen met autisme heel inclusief kan zijn. In dit interview ontdek je belangrijke lessen voor praktijkwerkers en beleidsmakers:

 

Hoe Voetbalclub City Pirates Meer Aanbiedt Dan Alleen Sport

Soulaimane El Ouadi voetbalt bij de sportclub City Pirates in Antwerpen. Daar komt verrassend veel jeugdwerk bij kijken. In dit interview door Yassine Al Marchohi hoor je wat het voor hem betekent om "een piraat" te zijn:
 
 

Hoe Randy Haers van de School een Jeugdwerkplek Maakte

Randy Haers ging tijdens zijn job bij Kras Jeugdwerk aan de slag in twee Antwerpse scholen. In dit interview met Pieter Smets (Demos) legt hij uit hoe hij te werk ging en welke inspiratie hij kreeg van de jongeren:

 

Hoe Jeugdwerk Inclusiever Kan Worden Volgens Jenebah van 'Wel Jong Niet Hetero'

Jenebah Kamara werkte bij 'Wel Jong Niet Hetero' (WJNH) en spreekt in dit interview met Inge Vandewalle over hoe die organisatie en het bredere jeugdwerk inclusiever en diverser kan worden:

 

Hoe Hannah Werkte Aan Speelpleinwerking waar ook Kinderen met een Beperking Thuis zijn

Hannah Dupont investeerde vanuit Koraal vzw in een project om de speelpleinwerking toegankelijker te maken voor kinderen met een beperking. Ze legt in dit interview met Aline Dusabe (Demos) uit hoe je omgaat met verschil en waarom een goede samenwerking cruciaal is:

 

23 fragmenten 

Uit de interviews sprokkelden we heel wat interessante quotes. Hier vind je 23 fragmenten van 1 à 2 minuten waarbij de projecten een antwoord geven op een vraag waarmee jij misschien ook zit. We bundelen ze volgens drie clusters:

Sociale integratie en jongeren 

Sociale integratie en organisaties

Sociale integratie en beleid

Meer info over de projectoproep

De 16 geselecteerde projecten kregen hun steun in het kader van het Masterplan diversiteit in/en het jeugdwerk. Dit plan wil van het jeugdwerk een plek maken waar álle kinderen en jongeren uit Vlaanderen en Brussel zich thuis voelen. Het plan formuleert hiertoe een dubbele beleidsdoelstelling:

  1. Meer gelijke mogelijkheden creëren zodat alle kinderen en jongeren volop kunnen genieten van de ontspanning en de ontwikkelingskansen die het jeugdwerk biedt.
  2. Meer verbinding realiseren tussen de gescheiden circuits van de reguliere jeugdorganisaties en de doelgroepspecifieke jeugdorganisaties: jeugdwerkparticipatie kan de motor zijn voor sociale integratie en verbinding in de samenleving. Acties moeten zowel voor de hele sector, als binnen de eigen organisatie ondernomen worden.

Deze projectoproep kaderde in de tweede beleidsdoelstelling.