Warning message

Submissions for this form are closed.

Eerste platform voor sociaal-sportieve praktijken

item_left

item_right

Eerste platform voor sociaal-sportieve praktijken

Praktijktafel
Thu - 16/05/2019 - 09:30 to 14:30

Ben je actief in een sociaal-sportieve praktijk die zich kenmerkt als een hybride sportvereniging met uitgesproken sociale ambities? Zoek je naar collegiale uitwisseling met gelijkgezinden? Wil je samen met andere praktijkwerkers meer gaan wegen op het beleid? Kom dan naar onze eerste platformbijeenkomst op 16 mei 2019. Schrijf je in via het formulier onderaan dit bericht om jouw plek te reserveren.

Beeld: Jes vzw - (c) Elfs and Angels

Waarom een platform? 

In het najaar van 2018 organiseerden we een netwerkbijeenkomst waarbij de noodzaak van een platform voor praktijkwerkers sterk naar voor kwam. Dat kwam niet als een verrassing, want ook in onze dagelijkse terreincontacten krijgen we signalen dat het pionierswerk van sociaal-sportieve praktijken niet pijnloos verloopt. Deze praktijken vragen erkenning voor hun nieuwe 'hybride' methodiek en ze geven aan dat ze meer willen wegen op het beleid. We organiseren dit jaar drie bijeenkomsten met een tweeledig doel: 

  1. Krachten bundelen: samen gaan we op zoek naar oplossingen voor gedeelde noden en leervragen.
  2. Meer wegen op het beleid: gezamenlijk ontwikkelen we strategieën om meer impact te realiseren op ons toekomstige sport- en vrijetijdsbeleid.

Voor wie? 

We richten ons met dit cross-sectorale platform op praktijken die beantwoorden aan de volgende vier criteria:

  • Je praktijk heeft expliciete sociale ambities. Elke sportcontext is natuurlijk een sociaal gegeven, maar je praktijk werkt systematisch aan een sociale meerwaarde via sport. Dat is niet enkel zichtbaar via een eenmalige actie, maar ook in de dagelijkse werking, visie en structuur van je organisatie. De leefwereld van je doelgroep staat centraal in je aanbod, en daardoor maak je ook bruggen met andere levensdomeinen (zoals bijvoorbeeld jeugdwerk, onderwijs,...). 
  • Je praktijk heeft enkele kenmerken van een sportvereniging en je sportpraktijk claimt een permanent bestaansrecht. Je leidt niet enkel toe, en je organisatie heeft dus een eigen identiteit: bijvoorbeeld een (club-)naam, Facebookpagina of website.  
  • Je praktijk kiest voor kwaliteitsvolle en duurzame sportbeoefening. En binnen dit duurzame kader ontwikkel je ook vormen van laagdrempelig sporten. Dat jouw vereniging sociale ambities heeft, doet niets af van je sportieve dromen: recreatief of competitief. 
  • Zowel vrijwilligers als beroepskrachten zijn welkom op ons platform. Maar als je een beroepskracht bent, dan ben je beroepsmatig actief in een sociaal-sportieve praktijk en niet errond. De sportpraktijk is dus de plek waar je bureau staat.  

Praktisch 

  • Waar: Sainctelettesquare 19 in 1000 Brussel (1e verdieping) 
  • Wanneer: 16 mei 2019  - van 9.30 uur tot 14.30 uur
  • Voor wie: praktijkwerkers die (quasi) dagelijks actief zijn in sociaal-sportieve praktijken
  • Inschrijven kan tot en met 12 mei en doe je via het webformulier hieronder.

Meer info over de doelstellingen en opzet van dit platform vind je hier. Kom je liever meer te weten over sociaal-sportieve praktijken via een filmpje, check dan deze video hieronder.

Sport in de stad: de spelregels van morgen

inschrijven