ENTER Festival BXL: 26 - 29 april 2018 in Brussel

item_left

item_right

ENTER Festival BXL: 26 - 29 april 2018 in Brussel

Voorstelling
Thu - 26/04/2018 - 17:00 to Sun - 29/04/2018 - 23:00

Van 26 tot en met 29 april 2018 initieert Demos de vierde editie van het participatieve en multidisciplinaire kunstenfestival ENTER in Brussel. 'ENTER Festival BXL' gaat parallel door in locaties in de vier zones in het Brussels gewest: in het GC Nekkersdal in Laken, in het GC De Linde in Haren, in het GC Kontakt in Sint-Pieters-Woluwe en in de Begijnhofwijk in het stadscentrum. Hieronder vind je een greep uit het programma en de promotrailer.

De baseline van ENTER Festival BXL is ‘In vele handen/verankerd in de stad’. Doorheen het ENTER festival lopen diverse participatieve processen: we presenteren participatieve kunstproducties en vers Brussel talent, we lanceerden vier nieuwe participatieve residenties en de programmatie van het festival lag in handen van bewonersgroepen in de vier festivalwijken.

Het programma kan je in drie talen bekijken op de festivalwebsite waar je ook de tickets kan kopen.

Een kleine greep uit het programma:

  • ENTER artists in residence maken in elke festivalzone een nieuwe creatie met wijkbewoners: theatermaker Karlien Torfs ontwerpt cosmetica op basis van witloof in Haren, theatermaker Jovial Mbenga blikt met PARK BELLE VEDERE nostalgisch terug op de vroegere massaspektakels in Sint-Pieters-Woluwe, de Gentse kunstenplek Manoeuvre zet patronen van allerhande inwoners in beton en combineert ze tot één communaal werk in de publieke ruimte van Laken en beeldend kunstenaar Kito Sino maakt samen met de inwoners van de Begijnhofwijk in centrum Brussel verschillende sculpturen met boeken.
  • La Compagnie Canicule neemt je tijdens een autorit door Haren mee naar hun verknipte universum, met rauwe rap-stemmen en barokmuziek op de achtergrond.
  • In Sint-Pieters-Woluwe kan je met Inburgering in W instappen in een escape game, geïnspireerd door de alsmaar strenger wordende inburgeringsexamens die sommige Europese landen toepassen voor immigranten.
  • In Laken zet Théâtre & Reconciliation met Les Liaisons Joyeuses Brusselaars op scène uit verschillende buurten en met een diverse achtergrond, nationaliteit en cultuur.
  • In de Begijnhofwerk kan je gaan kijken naar En Route, waarin jongeren een wereld tonen die gewelddadig en wreed kan zijn en hun ontgoochelingen en hoop delen.
  • En nog zoveel meer!

Het festival is een blauwdruk voor toekomstige participatieve kunstenfestivals. We koppelen aan het ENTER Festival BXL een stevig reflectieluik waarmee we de staat willen opmaken van de participatieve kunstpraktijk anno 2018 en vooruitkijken: “Hoe leg je kunst in handen van vele mensen?” De resultaten hiervan presenteren we tijdens de inspiratienamiddag #kunstinvelehanden op vrijdag 8 juni in de Beursschouwburg.

ENTER Festival BXL is een initiatief van Dēmos vzw en wordt gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de stad Brussel, Brussels Gewest, de gemeente Sint-Pieters-Woluwe en in samenwerking met de Brusselse gemeenschapscentra van de VGC en per zone een veelheid aan verenigingen, organisaties en instellingen.

ENTER FESTIVAL 26-29 april 2018