Tweede platform sociaal-sportieve praktijken

item_left

item_right

Tweede platform sociaal-sportieve praktijken

Praktijktafel
Fri - 04/10/2019 - 09:30 to 12:30

Ben je actief in een sociaal-sportieve praktijk die zich kenmerkt als een hybride sportvereniging met uitgesproken sociale ambities? Zoek je naar collegiale uitwisseling met gelijkgezinden? Wil je samen met andere praktijkwerkers meer gaan wegen op het beleid? Kom dan naar onze tweede platformbijeenkomst op 4 oktober 2019 in Antwerpen! Schrijf je in via het formulier onderaan dit bericht om jouw plek te reserveren.

Beeld: Jes vzw - (c) Elfs and Angels

Waarom een platform? 

Op 16 mei 2019 organiseerden we een eerste platformbijeenkomst in Brussel. Een dertigtal praktijkwerkers uit heel Vlaanderen stak de koppen bij elkaar om te bekijken hoe we meer kunnen samenwerken en wegen op het beleid. Het pionierswerk van sociaal-sportieve praktijken verloopt immers niet pijnloos. Deze praktijken vragen erkenning voor hun nieuwe 'hybride' methodiek. Op onze tweede bijeenkomst maken we ruimte voor twee thema's: praktijkuitwisseling en beleidsbeïnvloeding. 

Voor wie? 

We richten ons met dit cross-sectorale platform op praktijken die beantwoorden aan de volgende vier criteria:

  • Je praktijk heeft expliciete sociale ambities. Elke sportcontext is natuurlijk een sociaal gegeven, maar je praktijk werkt systematisch aan een sociale meerwaarde via sport. Dat is niet enkel zichtbaar via een eenmalige actie, maar ook in de dagelijkse werking, visie en structuur van je organisatie. De leefwereld van je doelgroep staat centraal in je aanbod, en daardoor maak je ook bruggen met andere levensdomeinen (zoals bijvoorbeeld jeugdwerk, onderwijs,...). 
  • Je praktijk heeft enkele kenmerken van een sportvereniging en je sportpraktijk claimt een permanent bestaansrecht. Je leidt niet enkel toe, en je organisatie heeft dus een eigen identiteit: bijvoorbeeld een (club-)naam, Facebookpagina of website.  
  • Je praktijk kiest voor kwaliteitsvolle en duurzame sportbeoefening. En binnen dit duurzame kader ontwikkel je ook vormen van laagdrempelig sporten. Dat jouw vereniging sociale ambities heeft, doet niets af van je sportieve dromen: recreatief of competitief. 
  • Zowel vrijwilligers als beroepskrachten zijn welkom op ons platform. Maar als je een beroepskracht bent, dan ben je beroepsmatig actief in een sociaal-sportieve praktijk en niet errond. De sportpraktijk is dus de plek waar je bureau staat.  

Praktisch 

  • Waar: Scoutshuis Antwerpen, zaal verkenner, (15 minuten wandelen van station Antwerpen-Berchem, 20 minuten van Antwerpen-Centraal)
  • Wanneer: 4 oktober 2019 - van 9.30 uur tot 12.30 uur (hierna is er nog broodjeslunch)
  • Voor wie: praktijkwerkers die (quasi) dagelijks actief zijn in sociaal-sportieve praktijken
  • Inschrijven is gratis en kan tot en met 1 oktober 2019. Je doet dit via het webformulier onderaan.

Meer info over de doelstellingen en opzet van dit platform vind je hier. Kom je liever meer te weten over sociaal-sportieve praktijken via een filmpje, check dan deze video:

inschrijven

Alle broodjes zijn vegetarisch.
Met een 'ja' kies je voor een inschrijving op onze nieuwsbrief 'Sport'. Je kan in onze privacyverklaring lezen hoe we omgaan met je gegevens. Met gegevens bedoelen we zowel de gegevens voor een inschrijving voor een nieuwsbrief, alsook de gegevens voor een inschrijving voor een evenement.