(H)art&society traject DNA - Deurne Noord Anders

item_left

item_right

(H)art&society traject DNA - Deurne Noord Anders

Anonymous

Joana Rossi en Hafida Dalaa i.s.m. Saamo Antwerpen en Koninklijk Conservatorium Antwerpen. 

Deurne Noord is een wijk in verandering met grote impact op de bewoners. Met het DNA-project verzamelen SAAMO en kunstenaar Joana Rossi verhalen bij en met bewoners in de steeds veranderende wijk in Deurne noord om zo de krachten van de wijk te verbeelden via artistieke mapping en andere visuele kunst. Iedereen kan dit DNA mee vormgeven, luidt het motto.  

Wie & Wat?

Bewoners van Deurne Noord (de wijken Kronenburg, Ten Eekhove en Conforta in Antwerpen) krijgen de komende jaren te maken met enorme overlast van de Oosterweelwerken. Dit cultureel diverse en dicht bevolkte gebied komt ook steeds negatief in het nieuws door granaataanslagen, drugs, slechte huisvesting, armoedecijfers... De uitdaging is om bewoners terug zelf een stem te geven. Hoe ervaren zij hun wijk? Welke krachten zien zij? Hoe zijn zij solidair met elkaar? Door samen met bewoners de identiteit van de wijk te mappen via verhalen, dat weefsel in een artistieke vorm te gieten en dit visueel verbeelde DNA weer publiek te maken voor andere bewoners en voor het beleid, krijgen mensen zelfvertrouwen om het debat over hun wijk aan te gaan. Met het DNA-project ('Deurne Noord Anders') geven we de buurt dus letterlijk vorm en betekenis, via haar bewoners. Niet de 'problemen' zijn het uitgangspunt, maar de wensen, krachten en hulpbronnen uit de gemeenschap zelf. Community building meets de kracht van verbeelding. Het doel is om de bewoners grip en eigenaarschap op hun omgeving te bieden en een gezicht voor het beleid te zijn.   
DNA is een Participatief kunstproject. Door gebruik te maken van kunst om expressie te geven aan wat er leeft in Deurne Noord, én om de traditionele gespreksmethodieken van SAAMO (zoals het World Café) een extra elan te geven.  

foto (c) world_cafe_community

De artistieke vertaling van het DNA van de wijk wordt getrokken door Joana Rossi. Zij is een participatieve Antwerpse kunstenaar en maakt sinds 2006 deel uit van Fiëbre (vandaag Mestizo Arts Platform of MAP), een Antwerps collectief van kunstenaars uit verschillende disciplines met een grote interesse in storytelling, die ze vertalen in installaties, performances of exposities. 

Zo ontwikkelde Joana de participatieve methodiek achter het Murga-project in Vlaanderen en werkt ze ook al jaren mee aan 'Altaar van Antwerpen', een participatieve installatie met het MAS om over verlies te reflecteren.  

Sinds 2022 voert ze onderzoek (getiteld 'Textile Tales') naar hoe textielkunst met verschillende groepen en gemeenschappen vorm kan geven aan het sociale weefsel. Voor het participatieve toneelstuk 'Circle of Life' van Madam Fortuna begeleidde ze de ontwikkeling van decor en kostuums.  

Waarom?

Participatief werken is dus een basispijler van haar werk. Met het collectief achter MAP gelooft Joana dat verhalen cruciale puzzelstukjes zijn om de culturele erfenis van de toekomst te creëren.   

Ook het DNA-project gebruikt de community mapping-methode om de uitdagingen in de buurtgemeenschap creatief in kaart te brengen. Ze zoeken bewoners op in hun vertrouwde omgeving en organiseren groepssessies om hen over hun wijk aan het praten te brengen, verhalen te delen en daar ook hun eigen creatieve verbeelding op los te laten. Al dit verzamelde materiaal moet leiden tot een (onderweg nog samen te bepalen) artistiek eindproduct dat tegelijk fungeert als een startpunt om te praten over de toekomst van de wijk. Hoe kunnen bewoners zich thuis voelen in een wijk in verandering?  

Wie is wie in dit traject

Lees hier.

Wil je meer te weten komen over de oproep? Klik hier voor alle info.
Hier vind je een overzicht van de 6 trajecten voor (H)art&society.

Sinds september 2018 bundelen Cera en Demos de krachten en delen we ambities wat betreft het realiseren van maatschappelijke impact in het domein Kunst en Cultuur, voordien via Arts in Society Award en het Cera Impulsprogramma, vanaf 2023 via (H)art&society.

Met 400.000 enthousiaste vennoten is Cera de strafste en warmste coöperatie van het land. Samen geraken we verder, beleven we meer en investeren we beter in initiatieven die (het) goed doen en mensen verbinden, in projecten die opbrengen voor ons allemaal. Samen hebben we ’t goed voor elkaar.