Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
(H)art&society, zes geselecteerde trajecten
item_left
item_right
(H)art&society, zes geselecteerde trajecten
Op 6 december 2023 beoordeelde een selectiecommissie alle ingediende dossiers voor de oproep (H)art&society. Deze oproep wil kunstenaars, kunsthogescholen en organisaties stimuleren om via kunst verbinding te maken en zo buurtgemeenschappen versterken.
6 samenwerkingsverbanden met een hart voor de maatschappij worden weerhouden met een bedrag van 5.000 euro en ondersteuning via coaching en kennisdeling.
We stellen de 6 trajecten graag even kort voor:
- Huis Werk
Annelies Clerix en Milan Gillard, Schwarz en Peter Westenberg i.s.m. Groep The School vzw, NICC en PXL-MAD.
Huis Werk is een collectief onderzoek over het schoonmaakpersoneel in universitaire en domestieke context waarbij samen een waarderend kunstwerk wordt ontwikkeld.
Lees hier meer over dit traject.
- Onder de indruk
Fien Leenaerts, Annelie Vaes en Ruben Laflere i.s.m. Kunstwerkplaats De Zandberg, Buso De Hoge Kouter en KASK.
Onder de indruk is een traject met de ambitie om een nieuw samengestelde gemeenschap uit te dagen zich op een persoonlijke manier te uiten én in interactie te gaan. Met een etspers fabriceren ze grafisch werk en pamfletten die guerillagewijs circuleren in de school en in de nabije wijk Lange Munte.
Lees hier meer over dit traject.
- Tussen de regels
David Huyghe en Mirella Claesen i.s.m. Samana en Koninklijk Conservatorium Antwerpen.
Tussen de regels is een schrijftraject op maat voor mantelzorgers en chronisch zieken dat ruimte maakt voor de helende kracht van schrijven en ieders stem. De ‘regels’ uit de titel verwijzen naar het geroezemoes in ons hoofd. Samen gaan ze op zoek naar de persoonlijke verhalen en poëzie die onder dat geroezemoes schuilen, in de innerlijke witruimte, wanneer het stil wordt.
Lees hier meer over dit traject.
- DNA: Deurne Noord Anders
Joana Rossi en Hafida Dalaa i.s.m. Saamo Antwerpen en Koninklijk Conservatorium Antwerpen.
Het DNA-project verzamelt verhalen bij en met bewoners in de steeds veranderende wijk in Deurne-Noord om zo de krachten van de wijk te verbeelden via artistieke mapping en andere visuele kunst. Het doel is om de bewoners grip en eigenaarschap op hun omgeving te bieden en een gezicht voor het beleid te zijn.
Lees hier meer over dit traject.
- The beloved home
Fareed Aziz, Tamim Mohammed en Jozefien Stevens i.s.m. Fameus en Sint-Lucas School of Arts Antwerpen.
The beloved home wil de bestaande samenwerking tussen Sint-Lucas en Fameus verdiepen door een projectweek te organiseren en samen met artistieke nieuwkomers nadenken over de identiteit van toekomstige artistieke (participatieve) projecten met de kunsthogeschool.
Lees hier meer over dit traject.
- Afscheidsritueel
Adriaan Severings, Ans Mertens en Mieke Mermans vanuit het inloopcentrum ‘De Lange Gaank’ i.s.m. CAW de Kempen en Luca School of Arts.
Afscheidsritueel is een project voor zij die nergens meer welkom zijn, niet langer deel uitmaken van een gezin of een gemeenschap en verstoten zijn van de maatschappij. Kunstenaars, zorgmedewerkers en de bezoekers creëren samen een nieuw afscheidsritueel want ook zij hebben recht op een waardig einde.
Lees hier meer over dit traject.
Meer info vind je bij de coördinator van (H)art&society, Ann Van de Vyvere, ann.vandevyvere [at] demos.be, 0485/315644. Vind ons ook op Facebook!
Sinds september 2018 bundelen Cera en Demos de krachten en delen we ambities wat betreft het realiseren van maatschappelijke impact in het domein Kunst en Cultuur, voordien via Arts in Society Award en het Cera Impulsprogramma, vanaf 2023 via (H)art&society.
Met 400.000 enthousiaste vennoten is Cera de strafste en warmste coöperatie van het land. Samen geraken we verder, beleven we meer en investeren we beter in initiatieven die (het) goed doen en mensen verbinden, in projecten die opbrengen voor ons allemaal. Samen hebben we ’t goed voor elkaar.