(Her)opstartbegeleiding Lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie in 2020

item_left

item_right

(Her)opstartbegeleiding Lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie in 2020

ben

Beeld: door Jon Tyson - Unsplash

Wie de krachten wil bundelen voor meer en betere vrijetijdsparticipatie van alle burgers en hiervoor de relevante partners bij elkaar brengt in een lokaal netwerk, kan bij Demos terecht voor ondersteuning.

In een opstartbijeenkomst met alle relevante partners - gemeentelijke en niet-gemeentelijke - kan Demos de belangrijkste elementen van zo’n netwerksamenwerking toelichten en een gesprek hierover faciliteren. Zo kunnen we samenbrengen wat vandaag al bestaat én werkt in de gemeente. We bekijken welke ondersteunende instrumenten in Vlaanderen een versterking kunnen zijn; het trekkingsrecht voor lokale netwerken vrijetijdsparticipatie mensen in armoede, de UiTPAS, Rap Op Stap, Vrijuit… We bekijken ook wat de verschillende verwachtingen en vragen zijn bij zo’n netwerk en hoe je ermee aan de slag kan gaan. Wanneer relevant, brengt de Demos-stafmedewerker inzichten, ervaringen en tips binnen uit andere lokale netwerken vrijetijdsparticipatie.

Misschien bestaat er in de gemeente al een aantal jaren een lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie, maar is het omwille van personeelswissels of andere redenen niet meer zo duidelijk wat de doelstellingen en mogelijkheden zijn: ook dan kan een heropstartbegeleiding een manier zijn om je netwerk een boost te geven en de neuzen in dezelfde richting te zetten.

Wie kan een (her)opstartbegeleiding aanvragen? Trekkers en partners van een bestaand of nog op te richten lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie (vrijetijdsdienst, OCMW of sociale dienst, armoedeorganisaties)

Voor wie? Voor de groep van verenigingen, individuen, gemeentelijke diensten die willen samenwerken in een lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie.

Praktisch: Demos komt op locatie in de gemeente. De opstartbegeleiding neemt twee tot tweeënhalf uren in beslag. We zoeken samen een moment waarop alle partners aanwezig kunnen zijn.

Kostprijs: De (her)opstartbegeleiding is gratis, mits het engagement om alle relevante partners van het netwerk rond de tafel te brengen. Enkel de reële vervoersonkosten worden aangerekend.

Aanvragen: Wil je deze begeleiding aanvragen of meer info hierover? Mail dan naar lokalenetwerken [at] demos.be.

Andere ondersteuning vanuit Demos

Vanuit het participatiedecreet heeft Demos een specifieke opdracht in het ondersteunen van lokale netwerken vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede. Deze netwerken krijgen als opdracht de participatiedrempels voor personen in armoede op het vlak van cultuur-, jeugdwerk- en sport weg te werken. Demos coacht zowel nieuwe als bestaande lokale netwerken vrijetijdsparticipatie.

Wil je met een Demos-medewerker in gesprek over hoe je als trekker van het lokaal netwerk aan de slag kan met je opdracht, dan nodigen we je uit op onze 'Koffie en coaching'-gesprekken. Hier vind je meer info.

Wil je graag een uitgebreider coachingsgesprek? Lees dan hier meer over onze coaching.