Video - Sport in de stad: de spelregels van morgen

item_left

item_right

Video - Sport in de stad: de spelregels van morgen

hasna

We maakten een filmpje over hoe sociaal-sportieve praktijken te situeren zijn in een veranderend sportlandschap in de stad, met een bijzondere focus op de rol van een nieuwe soort sportprofessional. Met dit filmpje willen we erkenning geven aan het rijke veldwerk van sociaal-sportieve praktijken.

Het huidige sportlandschap eist creativiteit van veel sportclubs om goed te kunnen omgaan met armoede, ruimtegebrek en een grotere diversiteit. Hierdoor duiken steeds meer verenigingen op die een uitgesproken sociale en sportieve ambitie combineren. We noemen ze sociaal-sportieve praktijken.

We hopen met dit filmpje, dat hieronder te bekijken is, een bijdrage te leveren aan het debat over hoe de ondersteuning van sociaal-sportieve praktijken er in de toekomst kan uitzien. Want de stedelijke sportomgeving van vandaag bepaalt wellicht de spelregels van ons sportbeleid van morgen. Meer over deze spelregels kan je ook horen bij onze praktijktafel 'Sport breekt uit' op 20 oktober 2017 in Antwerpen.

Dit filmpje kwam tot stand via een samenwerking tussen Demos vzw en de VUB-onderzoeksgroepen SASO, RHEA en BCUS. We bedanken het productiehuis LEF, de sportclubs Les Gazelles de Bruxelles, City Pirates Antwerpen, MSC Ahlan, Beerschot-Atletiek, Antwerp Street Boys en Kureghem Boxing Academy voor de medewerking.

Dit filmpje maakt deel uit van de blogreeks 'Sociaal-sportieve praktijken' en is gebaseerd op de bevindingen van een essay dat geschreven werd door Demos-medewerker Pieter Smets. Het essay en de blogreeks kwamen tot stand via een samenwerking en met de steun van VUB-onderzoeksgroepen Sport & Society, RHEA en Brussels Centre of Urban Studies. Onderzoeker Rein Haudenhuyse werkte actief mee aan het essay.

Vorige week in onze blogreeks: Anders georganiseerde sportverenigingen: pioniers van toekomstig sportbeleid?