Vier cultuurtips voor netwerkdag 2019

item_left

item_right

Vier cultuurtips voor netwerkdag 2019

inge

Wie inschrijft voor onze netwerkdag 2019 op dinsdag 26 november kan inspirerende mensen en cultuurpraktijken leren kennen om ook jullie lokaal netwerk en je vrijetijdsbeleid te inspireren.  We geven je hier vier cultuurtips uit het programma. Bekijk ze hieronder en schrijf je hier in voor de cultuursessies.

Beeld - Cirk! Aalst

Sessie 3: Culturele evenementen met een lage drempel (van 11u tot 13u) (Deze sessie is VOLZET)

De Vlaamse stadsfestivals groeien en bloeien. Met een flinke portie cultuur. Maar wat maakt een stadsevenementdemocratisch en laagdrempelig? Is het gratis koffie, water, thee en schaduw? Is het nabij werken vanuit een buurt of gemeenschap? Of gaat het verder en gaan bewoners ook mee programmeren? Kiezen voor een laagdrempelig cultuurevenement gaat in ieder geval tegen de trend van evenementen die vooral op citymarketing mikken. Meteen ook een concreet onderwerp voor lokale netwerken om hier samen met de cultuurdienst over na te denken. Met een aantal goedgekozen voorbeelden nemen we je mee op sleeptouw.

Sessie 5: Praktijkbezoek aan Bibliotheek Utopia in Aalst (van 11u tot 13u)

Op 21 juni 2018 werden de deuren van Utopia geopend. In het nieuwe complex aan de Graanmarkt in Aalst zit zowel de stedelijke Academie voor Podiumkunsten als de hoofdbibliotheek van Aalst. De naam ‘Utopia’ verwijst naar het boek van Thomas More en naar een fictief eiland en een ideale wereld. Utopia moet dan ook een eiland van rust, kennis en kunst zijn in de drukke stad. Op deze netwerkdag gaan we bijzondere hoeken en kanten van het gebouw verkennen, maar we gaan we ook in gesprek over het transitieproces, over de mensen en de wijk achter de stenen. Tijdens dat bezoek willen we met deelnemers in gesprek gaan over hoe een bibliotheek zich vernetwerkt in de stad om ook relevant te blijven voor mensen die leven in maatschappelijk kwetsbare situaties. Welke partnerschappen gaan ze aan en hoe geven die vorm aan de dienstverlening en organisatie van de bibliotheek?

  • Arnoud Vanderstraeten (diensthoofd Utopia), Lieselot Uyttersprot (teamverantwoordelijke publiek, Utopia)
  • Bruno Daems (verantwoordelijke projecten en programmering bibliotheek Arhus Roeselare)

Sessie 8: Cultuurprojecten met jonge nieuwkomers (van 14u tot 16u)

Cultuur en welzijn slaan de handen in elkaar om via kunst en cultuurprojecten jonge nieuwkomers afleiding en een uitlaatklep te bieden. Evengoed biedt cultuur hen een kans om talent en verbeeldingskracht in te kleuren. Ook lokaal zijn er mogelijkheden genoeg om samen te werken met kunstenaars, met het deeltijds kunstonderwijs en/of opvanginstellingen. Leeft deze vraag bij jonge nieuwkomers en hoe kan je hier als organisatie of bestuur mee aan de slag?

  • Project 1:  “Kunst balsem voor vluchtelingen”; Christine Drieghe (trekker lokaal netwerk Hamme), Leni Peelman  (medewerker welzijnsdienst Hamme)
  • Project 2: “De connectie”: Jozefien Stevens en Adams Mensah (Fameus)

Sessie 10: Netwerk Aalst - ALIAS wandeling (van 14u tot 16u)

We wandelen met Netwerk Aalst en volgen het traject van hun nieuwe tentoonstelling ALIAS. Netwerk Aalst is een internationaal centrum voor hedendaagse kunst en een onafhankelijk filmhuis. ALIAS reflecteert over de complexiteit van sociale organisaties, relaties en burgerschap. Net zoals een stad transformeert onder invloed van haar inwoners en bezoekers zo veranderen ook de bewoners door de stad die ze ervaren. Voor de Netwerkdag selecteren we 4 van de 10 kunstenaars waaronder werk van de Turner Prize genomineerde Tai Shani. Met deze wandeling willen we door de ogen van de kunstenaar kijken om maatschappelijke kansen en uitdagingen bespreekbaar te maken. We denken na over verschillende vormen van burgerschap in een stad-in-wording. We laten ons inspireren door deze nieuwe inzichten om vrijetijdsaanbod en dienstverlening beter te laten aansluiten op de hedendaagse realiteit.

  • onder begeleiding van Charlotte Geeraerts (Netwerk Aalst)