Warning message

Submissions for this form are closed.

Netwerkdag 2019 - High 5 voor 10 jaar lokale netwerken!

item_left

item_right

Netwerkdag 2019 - High 5 voor 10 jaar lokale netwerken!

Studiedag
Tue - 26/11/2019 - 09:00 to 16:30

Op dinsdag 26 november zetten we het bestaan van 10 jaar lokale netwerken sterk in de verf. Tien jaar al doen armoedeverenigingen, vrijetijdsdiensten, OCMW’s en sociale diensten hun stinkende best om in een netwerk kwaliteitsvolle vrijetijdsparticipatie met en voor mensen in armoede te realiseren. We kijken naar de verdiensten van 10 jaar lokale netwerken én een vruchtbare toekomst voor lokale netwerken.

Tijdens deze dag zoomen we in op toekomstpistes voor lokale netwerken en bieden we van daaruit handvaten voor partnerschappen tussen welzijn, cultuur, jeugdwerk en sport. Lees verder om het programma te bekijken en om je in te schrijven!

 

(c) Demos vzw - Beeld door vormgever Hannes Desmet

Aalst als gaststad

Bij deze editie werken we nauw samen met de stad Aalst en het Netwerk tegen Armoede. We kozen niet voor niets voor Aalst als gaststad. Voorlopers van de lokale netwerken vinden we begin jaren 2000 overal, zo ook in Aalst, met als sterkhouder de vzw Mensen voor Mensen. Brugfiguren uit respectievelijk een armoedevereniging en het OCMW spraken er hun collega’s uit vrijetijdsdiensten (eerst cultuur en later jeugdwerk en sport) aan om samen de drempels die mensen in armoede ervaren op het vlak van cultuur, jeugdwerk en sport weg te werken. Met succes. Overleg, collegialiteit, afstemming en goodwill van lokale bestuurders bracht hen heel ver.

Op basis van die ervaringen bedacht de Vlaamse overheid een model van cofinanciering: de maatregel ‘Lokale Netwerken Vrijetijdsparticipatie van Personen in Armoede’. In 2009 gingen de eerste lokale netwerken van start met middelen vanuit het Participatiedecreet. We tellen nu 143 lokale netwerken in 2019. Ondertussen is de samenwerking in Aalst verder uitgebreid op regionaal niveau met een UiTPAS Dender.

Programma

  • 09.00 uur: Onthaal met koffie
  • 09.30 uur: Welkom door Bart Rogé (directeur Demos)
  • 09.40 uur: 10 jaar lokale netwerken, een statement van Demos (plenair)
  • 10.10 uur: Keynote door Melat Gebeyaw Nigussie, Melat werkt voor BOZAR als projectcoördinator van Next Generation, Please !, een project van Bozar dat jongeren en politici een jaar samenbrengt om vragen te stellen over burgerschap in Europa. Naast haar baan bij BOZAR werkt ze als freelancer voor verschillende Belgische mediamaatschappijen, voornamelijk als opiniemaker over gender- en diversiteitskwesties.
  • 10.45 uur: Pauze
  • 13.00 uur: Lunchpauze
  • 16.00 uur: Kort plenum en netwerkdrink

Werksessies

We bieden sessies aan met uiteenlopende invalshoeken en verspreid over vijf thema's: jeugd, sport, cultuur, armoede en praktijkbezoeken. Elke deelnemer aan de netwerkdag kan meedoen aan twee sessies van telkens twee uren. Zo is er binnen elke sessie voldoende ruimte voor een kader, praktijkverhalen en uitwisseling tussen de deelnemers. Concrete info over sprekers wordt nog aangevuld. Download hier het overzicht van de sessies waarin je meer info vindt.

Praktisch

Datum: dinsdag 26 november 2019

Start-stop: 09.00 uur tot 16.30 uur

Locatie: De Werf, Molenstraat 51, Aalst

Voor wie: trekkers van de bestaande lokale netwerken, partners van de bestaande lokale netwerken (OCMW, vrijetijdsdiensten, armoede-organisaties), armoedeverenigingen en andere sociale partners, geïnteresseerde gemeenten zonder lokaal netwerk, collega’s uit de sport-, jeugd-, cultuur-, welzijnssector, collega’s uit de integratiesector of -dienst.

Doelstelling: elkaar en elkaars netwerken leren kennen, inspiratie opdoen en nieuwe perspectieven verkennen, handvaten ontwikkelen voor een sociaal lokaal vrijetijdsbeleid

Inschrijven: via het formulier onderaan deze pagina. Inschrijven kan ten laatste op 21 november. Check na je inschrijving zeker je mailbox voor de bevestigingsmail. Als in jouw gewone mailbox niets zit, zal de mail wellicht in je spambox zitten. De kostprijs is 40 euro met vegetarische broodjesmaaltijd en dranken inbegrepen.

Organisaties en stadsdiensten die lid zijn van het lokaal netwerk uit Aalst hoeven niet te betalen maar worden ook verwacht zich in te schrijven via het inschrijvingsformulier (je ontvangt dan geen factuur). Armoedeverenigingen uit de regio UiTPAS Dender hoeven ook niet te betalen. Mensen actief in een vereniging waar armen het woord nemen of welzijnschakels buiten de UiTPAS-Denderstreek betalen 20 procent van de deelnemersprijs of 8 euro per persoon.

De inschrijvingsprijs mag je niet beletten deel te nemen aan deze netwerkdag. Neem gerust contact op via inge.vandewalle [at] demos.be als je hierover een vraag hebt.

Je kan tot uiterlijk op 19 november jouw deelname annuleren en het inschrijvingsbedrag terugkrijgen. Na 19 november is annuleren niet mogelijk en kan je wel iemand anders in jouw plaats laten deelnemen. Gelieve ons dit dan ook per mail even te laten weten.

 

Deze netwerkdag komt tot stand in samenwerking met de stad Aalst.

Schrijf je hieronder in!

inschrijven