Traject Participatie als danskunst

PARTICIPATIE ALS DANSKUNST: levensecht leren, dansen en werken in Molenbeek

Partners: Ultima Vez, Centrum West, Zonnelied, BUSO Cardijnschool, Leon en KU Leuven

PARTICIPATIE ALS DANSKUNST is het Cera Impulstraject van Ultima Vez, Centrum West, Zonnelied, BUSO Cardijnschool, Leon en KULeuven. Dit traject exploreert een doelgroep- en sectoroverschrijdend partnership in hartje Sint-Jans-Molenbeek, specifiek gericht op de talentontwikkeling van mensen in kwetsbare posities via hedendaagse dans. Choreograaf Seppe Baeyens kiest daarbij voor een inclusieve werkmethode waarbij deelnemers loskomen van de labels die ze doorgaans krijgen opgeplakt. Elk verschil is een sterkte en een nieuwe impuls in het artistieke proces. De partners in dit traject willen ook op het niveau van hun onderlinge samenwerking en binnen de eigen organisaties meer inclusief en participatief gaan werken. Zodat nieuwe relaties kunnen ontstaan en hun maatschappelijke rol in de buurt vergroot.

Volg alle activiteiten en blogitems over dit traject via deze link of keer terug naar de hoofdpagina van het Cera Impulsprogramma. Of stap in het lerend netwerk van dit traject, lees verder hieronder.

Stap in het lerend netwerk van dit traject!

De vraagstelling in dit lerend netwerk is hoe je ervoor zorgt dat een samenwerking rondom een participatieve kunstpraktijk meer is dan het opzetten van enkele waardevolle projecten. Hoe beïnvloedt deze samenwerking de betrokken organisaties, hun onderlinge relaties én hun maatschappelijke impact? Ervaar jij ook dat je door samen te werken in een netwerk van organisaties over sectoren heen kan inspelen op noden en lacunes in de buurt? Brengt dit onverwacht mooie resultaten maar ook spanningen omdat je meer op elkaars territorium komt en de eigen organisatie onder druk komt te staan? Dan zijn we heel benieuwd naar jouw ideeën en ervaringen! Om in te stappen in het lerend netwerk hoeft de concrete praktijk van waaruit jouw samenwerkingsverband vertrekt niet op hedendaagse dans gericht te zijn, hoewel dit de insteek van het impulstraject is. Wel belangrijk is dat de gelijkwaardige participatie van diverse burgers en organisaties er centraal in staat.

Startbijeenkomst: donderdag 28 november 2019 van 13u30 tot 16u30 in Brussel (Ultima Vez)

Alle praktische info over het lerend netwerk vind je hier. Heb je interesse om aan te sluiten of blijf je graag op de hoogte? Stuur een mailtje naar an.vandenbergh [at] demos.be.