Participatie als Danskunst haalt talenten uit hun winterslaap

item_left

item_right

Participatie als Danskunst haalt talenten uit hun winterslaap

Artikel

Het is eind mei en de eerste echt zonnige dag in mei na wat een eindeloze winter leek. Op die dag verzamelen de partners van het Cera impulstraject Participatie als Danskunst en hun deelnemers op MolenWest voor een talentendag. De unieke locatie vlakbij metro Weststation is ideaal om coronaproof activiteiten te organiseren. De talentendag was al lang gepland, maar werd door de maandenlange lockdown in winterslaap gehouden. Iedereen is blij om eindelijk weer samen te zijn! (Lees verder onder afbeelding.)


Foto: (c) Demos vzw

Beluister hier de podcast over deze talentendag.

In het najaar 2020 schreven Ultima Vez, Cardijnschool, Centrum West en Zonnelied via de methodiek van storytelling aan de kernboodschap van hun samenwerking: "Bewoners en organisaties in de buurt ontmoeten elkaar te weinig. Vanuit een divers partnernetwerk, zetten we inclusieve dansprojecten op die een waaier aan mogelijkheden bieden voor ieders talent."

Talentontwikkeling is de rode draad die de missie en werking van alle partners in het traject verbindt. De drijvende kracht achter het samenwerkingsverband Participatie als Danskunst is dat er samen nog veel meer kansen geboden kunnen worden aan potentieel talent uit de buurt.

Daarom besloten de partners een talentendag te organiseren waarin elke organisatie kan tonen hoe zij binnen de eigen werking inzet op talentontwikkeling. De talentendag gaat door op een vrijdagavond na schooltijd eind mei, wanneer activiteiten met tien personen in de buitenlucht georganiseerd kunnen worden. Het concept wordt een carrousel met vier workshops waarin elke partner een activiteit organiseert die typerend is voor hun werking. Elk half uur schuiven vier groepen van tien door om te proeven van het diverse aanbod. Elke workshop wordt begeleid door deelnemers zelf, die zo de kans krijgen om hun talent te tonen.

Leerkracht Els van BUSO Cardijnschool is al vroeg op het terrein. Ze reed voor het eerst met een aanhangwagen door het Brusselse verkeer, maar de foodtruck draait probleemloos MolenWest op. Gouden vlaggetjes worden opgehangen en dan komen de leerlingen toe.

Sibel en Ines hebben de afgelopen dagen samen met enkele andere leerlingen wafels gebakken, waarna de leerlingen van de opleiding winkelhulp ze met veel liefde in kleurrijke zakjes verpakten. Ze zullen die vandaag uitdelen vanuit de foodtruck. Met Bru-Divers heeft BUSO Cardijnschool een krachtige leerplek ontwikkeld, die volledig gerund wordt door leerlingen. De lunchplek is tegelijk een heerlijke ontmoetingsplaats voor de buurt.


Foto: (c) Demos vzw

Ook Sarah, Maxime en Alana van Zonnelied zijn goed op tijd gekomen. Uit het busje stappen zeven bewoners van dagcentrum ’t Zinneke. Ze hebben yogamatjes bij en zullen een yogaworkshop begeleiden, omdat dit momenteel sterk leeft bij de bewoners. Gunter zal de yogales begeleiden. Hij volgt al twee jaar yoga en is grote fan: “Yoga draait helemaal om relaxen. Het is niet moeilijk. Maar toch vond ik het spannend om het voor de eerste keer zelf te geven. Ik heb veel geoefend op mijn kamer en kende alle oefeningen van buiten. Dit wil ik nog vaker doen!”

Centrum West is kind aan huis op MolenWest. Ze hebben er een vaste stek gekregen met ondermeer een opblaasbare klimmuur waar kinderen en jongeren zich op een veilige manier kunnen uitleven. Dat wordt dan ook de workshop vandaag. Jeugdwerker Cleo heeft naast een groepje jonge kinderen ook Nissrine en Oumayma meegenomen om de klimmuur te bedienen.

Nissrine kwam als kind regelmatig in het jeugdhuis en is vanuit de tienerwerking doorgestroomd naar de vrijwilligerswerking om uiteindelijk haar stage jeugdanimator te doen bij Centrum West. Cleo: “Dit is typerend voor onze werking. Een aantal van mijn collega’s hebben eenzelfde parcours afgelegd en waren ook letterlijk kind aan huis bij Centrum West. Op die manier dragen we bij aan talentontwikkeling en arbeidskansen in de buurt, maar het maakt onze medewerkersploeg ook divers en ervaringsdeskundig, wat een grote meerwaarde is voor onze werking.”


Foto: (c) Demos vzw

De vierde workshop wordt ingevuld door Ultima Vez. Choreograaf Seppe Baeyens bereidde in de aanloop naar de talentendag twee jonge dansers uit de buurt voor om zelf een dansworkshop te begeleiden. Chisome is een vaste waarde bij het wekelijkse Atelier Quartier op zaterdag en danste al in verschillende participatieve dansvoorstellingen mee. Ook Kyria, die les volgt bij BUSO Cardijnschool, is intussen helemaal gebeten en danst mee in de voorstelling BIRDS, die deze zomer in première gaat. Kyria: “Het is juf Els die me overtuigde om mee te dansen bij Seppe. Eerst zag ik het niet zo zitten want zijn aanpak is helemaal anders dan wat ik kende, met klassieke muziek enzo. Maar ik ontdekte dat als je talent hebt, je dat ook moet laten zien. Dan gaan er allemaal deuren voor je open en krijg je veel meer kansen. In de toekomst wil ik leren omgaan met kinderen zodat ik ook voor hen dansworkshops kan geven.”


Foto: (c) Demos vzw

Dit artikel werd geschreven door An Van den Bergh (stafmedewerker kunst- en cultuurparticipatie bij Dēmos vzw) in het kader van het Cera impulstraject Participatie als Danskunst.