Dossier bij de praktijktafel 'De Principes Achter de Centen'

item_left

praktijktafel hands on

item_right

Dossier bij de praktijktafel 'De Principes Achter de Centen'

Dossier

Demos en het Fonds Vrijetijdsparticipatie organiseerden een praktijktafel op vrijdag 22 november 2013. Deze keer op bij De Permeke Bibliotheek in Antwerpen. Lokale netwerken vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede verdelen financiële middelen maar ze doen dit niet zomaar. Achter de keuzes schuilen principes zoals groepsparticipatie mogelijk maken, het recht op aangepaste informatie over vrijetijdsparticipatie realiseren, de individuele keuzevrijheid van mensen in armoede respecteren of een gelijkwaardig recht op vrijetijdsparticipatie voor alle mensen in armoede realiseren. 

We trapten af met een plenaire inleiding én intervisie rond solidaire kostendeling, een principe dat meer en meer gehanteerd wordt binnen lokale netwerken. Aanbieders, gebruikers als de gemeente dragen samen de kostprijs voor vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede. 

DE TAFELS

PRAKTIJKTAFEL 1: RECHT OP AANVULLENDE STEUN - LOKAAL NETWERK ROESELARE

De vrijetijdspas in de nieuwe afsprakennota van Roeselare moet een hefboom worden om het recht op aanvullende steun te detecteren en eventueel toe te kennen. Hierdoor zal enerzijds aan een aantal mensen die momenteel geen recht hebben op aanvullende steun, dit recht toegekend worden en wordt hun situatie van onderbescherming recht gezet. Anderzijds mikt Roeselare via deze maatregel op de meest kwetsbare mensen in Roeselare aangezien de screening voor het verkrijgen van een toelage diepgaander zal verlopen. Maar dit systeem staat niet los van een groeiend aanbod aan vrijetijdsinitiatieven in Roeselare die aandacht hebben voor kwetsbare mensen. We staan daarom ook stil bij het traject dat we willen afleggen met vrijetijdsorganisaties om hen mee te nemen in het denken rond vrijetijdsparticipatie.

Sprekers: Ellen Derluyn (consulent Basisdienstverlening Sociaal Huis Welwel Roeselare, coördinatie lokaal netwerk) en Steven Decuypere (t’ Hope – vereniging waar armen het woord nemen)

PRAKTIJKTAFEL 2: RECHT OP INFORMATIE OP MAAT - LOKAAL NETWERK ANTWERPEN

Antwerpen werkt met  getrapte kortingssystemen voor zowel het gesubsidieerd als commercieel aanbod. Maar om het uiteenlopende aanbod duidelijk aan de man of vrouw te brengen zijn er verschillende hulpmiddelen nodig  zoals vrijetijdsbemiddelaars, pretloketten en zelfs UIT huizen en jeugdtoeleidingswerkers.  Verschillende partners voeren uit: Stad, OCMW, APGA en Recht Op en het lokaal netwerk zorgt voor omkadering en afstemming.  Tijdens deze tafel zoomen we in op de werkmethode van de pretloketten samen met Danny Jacobs en Hannelore Vleugels en leggen we samen met Steven Josephi de link naar de andere modellen en de meerwaarde voor het lokaal netwerk.  Wat zijn de uitdagingen voor het lokaal netwerk in de toeleiding van mensen  naar het  bestaande vrijetijdsaanbod en de verschillende kortingssystemen?

Sprekers: Steven Josephi (medewerker lokaal sociaal beleid|cultuur, coördinatie lokaal netwerken Stad Antwerpen), Hannelore Vleugels (APGA) en Danny Jacobs ( Recht Op)