Dossier DIP#2: tweede editie DIT IS PARTICIPATIE

item_left

item_right

Dossier DIP#2: tweede editie DIT IS PARTICIPATIE

Dossier

Op 11 september 2019 vond in Mechelen de tweede editie plaats van onze meetup DIT IS PARTICIPATIE (DIP#2). Deze sfeervolle editie werd opgezet door Nora Ed-Daoui en Mohamed Meftah. In dit dossier vind je het geschreven verslag met bijhorende links en bijlages, een video en een fotoalbum.  

DIP#2 kreeg vorm door twee Mechelse organisaties die straf participatief werk leveren: Renescitia en Buurtsport Mechelen. We trapten af met een gezamenlijk welkomstwoord, om vervolgens op te delen in twee specifieke middagprogramma's waarop mensen inschreven. 

Een duik in het werk van Mohamed

Tijdens dit programma kregen mensen een inkijk in het (net)werk van Buurtsport Mechelen. Na een inleidende presentatie van Mohamed gingen we in twee groepen op verkenning naar enkele Mechelse Buurtsport-hotspots. In de Donkerlei wachtten Soumaya Essiaf en enkele geëngageerde vrijwilligers een eerste groep bezoekers op. Ze gaven hun impressies over wat buurtsport voor hen betekent. Wat bijblijft is dat echt buurtsportwerk altijd emancipatorisch en relationeel werk zal zijn, of niet zal zijn.

Een andere groep kreeg ondertussen een toelichting van Kris Jannes. Als pionier is hij bij de beginjaren van buurtsport betrokken geweest als beroepskracht, en nog steeds volgt hij het heel nabij op. Kris gaf een toelichting over het buurtsport van toen, nu en de toekomst. Buurtsport is soms voorwerp van een spanningveld tussen top down/bottom up of regulier/alternatief. De verslagen van deze sessies, alsook Mohameds inleidende presentatie, vind je in de bijlage onderaan.

Sociale ondernemers meet up

Gelijktijdig met het sportprogramma vond ook een middagprogramma voor sociale ondernemers plaats. Dit programma werd samengesteld door Nora Ed-Daoui van Renescitia. Na enkele pitches vonden er drie workshops plaats: over zakelijke inspiratie (Cultuurloket), subsidies (Demos) en crowdfunding (KissKissBankBank). Nadien volgde een informeel marktje waarbij de 35 deelnemers rechtstreeks in gesprek gingen met enkele potentiële ondersteuners, namelijk Cera, Jint, KissKissBankBank, H30, Demos, Zomer van Antwerpen/Sfinks en Cultuurloket. 

DIP slotshow

Na een gezamenlijke maaltijd werd DIP#2 afgesloten met een inspirerende show, die werd voorbereid door Renescitia. We kregen veel te zien. Host Soukaïna Bennani begeleidde de toeschouwer naar een kookdemonstratie door Shanice Wanjiku, een freestyle battle met Redside Academy Kortrijk en een grafittidemonstratie door Jonas Tuch via H30. Al demonstrerend gaven de mensen achter deze praktijken meer uitleg over de gelaagde betekenis van hun participatieve verhaal. 

Tijdens de show vonden er ook panelgesprekken plaats waarbij praktijk en beleid in gesprek gingen. Mark van der Veken, van het kabinet van schepen voor Cultuur in Mechelen, en Labsir Abdrahman, schepen voor Sport en Jeugd in Mechelen, luisterden en leerden. En ze reageerden op de straffe statements en doorleefde claims. Dat inspireerde. We onthouden dat er in Mechelen en daarbuiten zo veel boeiend en onzichtbaar participatief werk plaatsvindt. Maar jammer genoeg vindt het soms in een perifere positie plaats, wat uitdagingen schept voor toekomstig lokaal en Vlaams beleid. Het verslag van de show vind je hier.

Dankzij Buurtsport Mechelen is er ook een leuke video met een verslag van de dag die je hier kan bekijken:

 

Bedankt

Wij onthouden DIP#2 als een warme en betrokken editie, waar een gezamenlijk 'hands on' sfeertje hing. Dat komt in de eerste plaats door de curatoren, maar ook door vele anderen. DIP#2 was een editie waarop meer dan 50 mede-organisatoren betrokken waren: vrijwiligers, kunstenaars, street action coaches, sprekers, demonstratiegevers, barverantwoordelijken, curatoren, geluidsverantwoordelijken, collega's, beleidsmakers,... Het was een werk van vele handen!

In het bijzonder danken we ook de Afdeling Kunst & Cultuur van de stad Mechelen om DIP#2 mee organisatorisch te faciliteren en inhoudelijk te ondersteunen.