Verslag het Grote Participatie Debat

item_left

item_right

Verslag het Grote Participatie Debat

Dossier

Ruim tien jaar nadat Bert Anciaux het begrip lanceerde in de cultuursector, is ‘participatie’ nu een van de vijf functies in het Kunstendecreet. Steeds meer kunstenorganisaties willen ermee aan de slag, maar hoe dan? Ook in de jongste beoordelingsronde van de werkingssubsidies bestond er soms verwarring over. 

Op vrijdag 2 september organiseerden rekto:verso, Dēmos en het TheaterFestival daarom het Grote Participatie Debat: een open uitwisseling tussen al wie meer en minder ervaring heeft met participatie in de kunsten. Ciska Hoet las zowat alle subsidiedossiers die participatie aankruisten, en presenteerde samen met Dēmos haar indrukken. Zes verschillende kunstenorganisaties vertelden hoe zij van participatie een eigen praktijk hebben gemaakt. Aan vier discussietafels en in een plenaire discussie achteraf kon je ook zelf mee in het bad, rond enkele prangende vragen. Het live verslag van deze 'visbokaal' kon je volgen via etherpad.

De verslagen lees je hieronder. De artikelenreeks rond participatie van Ciska Hoet vind je op de website van rekto:verso. Of lees het verslag door Mia Vaerman van het Theaterfestival. We verzamelden hieronder ook enkele gerelateerde artikels die werden geschreven naar aanleiding van het participatiedebat.