Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
Geef jongeren creatieve ruimte
item_left
item_right
Geef jongeren creatieve ruimte
Jongeren met een rugzak of jongeren met een uitdaging, ze hebben allemaal hun eigen verhalen. Artiest en ervaringsdrager AKB zette voor hen een project op poten: Chapp De Mic. Alle labels worden overboord gegooid, en samen creëren ze songs, dans of zijn ze op een andere creatieve manier bezig. AKB geeft ook workshops in gesloten, (half)open voorzieningen en psychiatrische verblijfsafdelingen. In alles wat hij doet, ervaart hij hoe belangrijk het is om jongeren die ruimte te bieden. Zo kunnen ze creatief hun verhaal delen en exploreren.
Samen met Demos gaan we langs bij andere organisaties die jongeren in hun kracht zetten en ruimte bieden om met hun verhaal om te gaan via de kunsten. We starten met enkele kennismakingsgesprekken die we hier alvast graag met jullie delen.
Met het startende netwerk kijken we samen met andere organisaties hoe we dit verhaal van creatieve ruimtes voor de jongeren kunnen versterken.
“Met Chapp De Mic wil ik een plaats creëren waar jongeren niet zien welk label je hebt. Elke jongere kan meedoen en binnenspringen. Achter de schermen focussen we wel op die jongeren die we anders niet bereiken. Mensen met of zonder problemen, iedereen heeft een eigen verhaal en kan bijdragen. Het is een plaats waar zoveel positiviteit heerst. In deze tijd zijn er nog steeds mensen die zonder boterhammen naar school gaan. We representeren de maatschappij en daarin schrikken jongeren ook van elkaars wereld, maar binnen een safe space." AkB
Je vindt via onderstaande links de gesprekken met partners terug.
"Voel ik me veilig om iets te zeggen, voel ik me veilig om iemand anders aan te raken, om samen iets te doen,... Dat onderzoeken is altijd belangrijk. Met elkaar babbelen, voelen, heel erg mens zijn en zich kwetsbaar opstellen. Voelen wie jij bent is belangrijk."
“Ze zijn wel echt allemaal totaal verschillend, van achtergrond maar ook hoe ze bewegen. En dat is heel tof. Zo zijn er twee met heel verschillende dansachtergronden die hun verhaal apart maar ook samen kunnen vertellen. En dat is Roots eigenlijk.”
"In de jeugdinstellingen kreeg ik altijd dezelfde naam te horen: Freddy Konings. Dat is een grote naam in de Belgische scene. Hij komt ook uit achterstandswijken, hij spreekt de taal van de jongeren. Fredrik zit hier nu naast mij. Ik vond het heel belangrijk om hem in het team erbij te hebben, hij heeft ook iets anders te zeggen dan ik."
- Fatih De Vos, Gaël Debersaques en Arne Fret betrokken bij het project Music on Wheels van Graffiti vzw
“Benader de mensen dus eerst en vooral als persoon, luister naar wie ze zijn. Ze hebben eigen persoonlijkheden, karakters, dromen, eigen skills. Als jeugdwerker moet je je voelsprieten opzetten om te zien hoe je met elke jongere kan omgaan, je moet snel leren lezen wat ze nodig hebben(…)”
"De spanningen in het werkveld raken niet zomaar opgelost. Belangrijk is dat je het vertrouwen en de vrijheid van een organisatie krijgt."
"Binnen een burgerschapstraject leer je de waarde van je stem echt inzien. Voor mij is dat een tool om mensen te activeren. Er zijn veel onderdrukte stemmen. Wij zoeken wegen om dit te doorbreken. Als jongerenorganisatie krijgen we op deze manier stemmen te horen die anders ongehoord zouden blijven."
"Wat we wel doen, is goed nagaan of ons project de kandidaat kan helpen om een maatschappelijke kloof te dichten. Komt er bijvoorbeeld een jongere bij ons aankloppen die duidelijk niet de middelen of ruimte heeft om aan theater te doen, dan kunnen wij hem meer bieden dan pakweg een jongere die al actief is als acteur en beschikt over een professioneel netwerk en een goede vooropleiding. Toch krijgen beide profielen een volwaardige kans tijdens de selectieprocedure. Wij sluiten niemand uit."
"Als jongere met een migratieachtergrond én hiphopambities werd ik telkens benaderd vanuit een sterk sociale insteek: ‘Leuk dat je bezig bent met muziek, maar met welke problemen kunnen we jou helpen?’ Dat kwam altijd onnodig invasief over. Het prikkelde me om het later zelf anders te doen.”
Meer over AKB (AngelKingBoss) en zijn muziek vind je hier.
Meer over Chapp De Mic vind je op Facebook en Instagram.
Genoeg gezwegen, een podcast van AKB in samenwerking met Cachet vzw kan je hier beluisteren.