Bruggenbouwproject in Lier zorgt voor individuele toeleiding

item_left

foto(c)Chemisch_Circus

item_right

Bruggenbouwproject in Lier zorgt voor individuele toeleiding

Praktijk

Lokale besturen zetten steeds meer in op brugfiguren, bruggenbouwers, bemiddelaars… Organisaties werken ook meer met buddy’s, vertrouwensfiguren, meters en peters… Brugfiguren zijn vooral professionals. In deze projecten staan zowel medewerkers van het OCMW als medewerkers van gespecialiseerde organisaties in voor de toeleiding. Maar soms werkt men ook met vrijwilligers zoals de Talentcoaches in Genk. In dit filmpje zie je hoe Ellen Vanassche van Stad en OCMW Lier te werk gaat.

 

Toeleiding is een vak apart. Het vergt tijd én ambacht om contact leggen en om het vertrouwen te winnen en te behouden van mensen in een kwetsbare positie. Het vergt feeling om hen op een attente en discrete manier over de drempel van de vrije tijd te helpen en om hen te blijven ondersteunen bij onverwachte moeilijkheden.

Vanuit Demos schreven we hierover eerder al de brochure ‘Verbinding in de vrije tijd’. In verschillende steden ontstaan er sterke praktijkvoorbeelden zoals in Leuven, Gent en Antwerpen. Maar ook in een landelijke omgeving zijn er brugfiguren actief zoals dit onderzoek van Samenlevingsopbouw laat zien.

Lees hier een achtergrondartikel over bruggenbouwprojecten en hun strategieën. Filmpjes over andere bruggenbouwprojecten vind je op ons Youtube kanaal.