Dossier Netwerkdag 2018 - Netwerken in het nieuw

item_left

item_right

Dossier Netwerkdag 2018 - Netwerken in het nieuw

Dossier

Op vrijdag 15 juni organiseerden we in Kortrijk de vijfde editie van de 'Netwerkdag voor lokale netwerken vrijetijdsparticipatie mensen in armoede'. Deze editie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het lokaal netwerk Surplus en de stad Kortrijk. Tijdens deze dag zoomden we in op innoverende praktijken in Kortrijk en andere lokale netwerken. De verslagen en presentaties vind je terug in dit dossier.

Plenaire deel, voormiddag:

09.30 uur: Welkom door Bart Rogé (directeur Demos) en Ak’zie vzw (Armoedevereniging Kortrijk). Download hier de presentatie.

09.40 uur: Het profiel van de trekker van netwerk vrijetijdsparticipatie, een statement van Demos (plenair). Download hier de tekst.

09.50 uur: Keynote "Kwetsbaarheid en co-productie van publieke diensten" door Bram Verschuere, hoofddocent bestuurskunde aan het departement Publieke Governance, Management en Financiën aan de Universiteit Gent en auteur van 'Welzijn in Vlaanderen'. Download hier de presentatie.

Verslagen werksessies:

Sessie 1: Vind je netwerk opnieuw uit

In deze sessie kwam je te weten hoe je de principes van het waarderend onderzoek kan gebruiken om ook jouw netwerk opnieuw uit te vinden. Download de presentatie en de achtergrondtekst.

Sprekers: Astrid De Bruycker, Ben Verstreyden, Demos

Sessie 2: Test de Kortrijkse bib!

Hoe futureproof zijn onze lokale bibs? Om dat uit te vissen bezochten we de bibliotheek van Kortrijk en gingen we in gesprek met de Bib van Elsene. Het verslag wordt nog aangevuld.

Sprekers: Vincent Coomans, publieksmedewerker Bib Kortrijk, Nathalie Verstrynge, bib Sans Souci, Elsene.

Sessie 3: Praktijkbezoek - Radio Respect en Jong Kortrijk Spreekt

We landden bij Quindo en kregen daar meer uitleg over twee projecten. Radio Respect en Jong Kortrijk spreekt. Quindo slaat bruggen tussen alle soorten jongeren. Vlaams minister van Media Sven Gatz gaf Radio Quindo als enige webradio in Vlaanderen het statuut van community medialab of gemeenschapsradio.

Lees hier ons blogartikel over Quindo en Radio Respect.

'Jong Kortrijk Spreekt' is een participatieproject voor kinderen wonende of schoolgaande in de Sint-Jansbuurt in Kortrijk, een aandachtsbuurt waar een groot deel van de kinderen die er naar school gaan maatschappelijk kwetsbaar zijn.

Lees hier ons blogartikel over de 'budget games' en Jong Kortrijk Spreekt.

Spreker: Broos Claerhout, Quindo

Sessie 4: Praktijkbezoek – De Kleine K en De Stroate vzw

Op wandelafstand van mekaar bevinden zich nieuwe cultuureducatieve initiatieven voor kinderen en jongeren. In de schaduw van de grote K in Kortrijk, kreeg de stad er in september 2017 een ‘Kleine K’ bij. Kinderen tussen 6 en 10 jaar kunnen in het Baggaertshof wekelijks terecht voor boetseren, schilderen. De Kleine K richt zich tot alle Kortrijkse kinderen, maar in het bijzonder tot kinderen die minder kansen hebben

Lees hier ons blogartikel over de Kleine K.

Spreker: Tom Verhelst, AjKo vzw

De Stroate is een hiphopacademie die dienst doet als creatief, sociaal en educatief centrum & ontmoetingsplaats voor en door jongeren waarbij kansen en zelfontplooiing centraal staan. hiphopacademie.

Lees hier ons blogartikel over De Stroate.

Spreker: Bert Dusselier, jeugdwerker

Sessie 5: Mensen in armoede over de UiTPAS

UiTPAS Zuidwest is een vrijetijdspas in de regio Zuid-West-Vlaanderen. Kortrijk is mee trekker van deze pas. Wat levert de ervaring van deze vrijetijdspas op aan tips voor andere gemeenten? En meer bepaald: wat zijn de ervaringen van mensen in armoede. Download hier het verslag.

Sprekers: Licorice Leroy, Netwerk tegen Armoede, Ak'zie vzw (Kortrijk), Recht-op (Antwerpen), Ons Gedacht (Lier)

Sessie 6: Kortrijkse cultuurhuizen in dialoog

Elk op hun manier slaan Kortrijkse cultuurhuizen de brug met mensen in armoede. Hoe pakken ze dat aan? Maar evengoed gaat deze sessie over welke vragen zij hebben en waar ruimte is voor verbetering. Daarvoor gaan deze culturo’s in dialoog met mensen in armoede. Download hier de inleiding, de presentatie van BUDA en de presentatie van Wilde Westen.

Sprekers: Eef De Lombaerde (Buda), Fleur Martin (Wilde Westen), Jatse Behaeghe (Play), Ak'zie vzw (Kortrijk)

Sessie 7: Meisjes: blinde vlek in lokale sportlandschap?

Zijn meisjes een blinde vlek in lokale sportlandschap? Hoe kunnen we beter rekening houden met noden en verwachtingen van kwetsbare meisjes en vrouwen? We kregen antwoorden vanuit onderzoek, praktijk en beleid. Download hier de presentatie van Haifa Tlili. Download hier het verslag.

Sprekers: Haifa Tlili (Phd Sociologie aan de Descartes-Sorbonne Universiteit in Parijs), Caroline Lembe (N’wicha, thaibox voor meisjes Antwerpen), Leslie Ramboer (Stad Kortrijk)

Sessie 8: Actieve muziekbeleving voor iedereen

Participatie aan actieve muziekbeleving (zelf musiceren en creëren) is eerder laag en is geen prioriteit in cultuurbeleid of lokale netwerken vrijetijdsparticipatie mensen in armoede. Samen met een aantal praktijken dachten we na over hoe we actieve muziekbeleving toegankelijker kunnen maken. Download de presentatie van Demos, de presentatie van VLAMO en het verslag.

Sprekers: Mattias Laga (Ledebirds Gent), Vinciane Meert (DKO Sint-Niklaas), Esther Coorevits (VLAMO – Vlaamse AmateurMuziekOrganisatie)

Sessie 9: Sociaal-cultureel werk innoveert

Praktijkverhaal 1: BarakFutur van VormingPlus MZW

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen, Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen en heel wat andere partners slaan de handen in elkaar voor een sociaal-artistiek verhalenproject in de wijk Barakken in Menen.

Sprekers: Kurt Declerq en Rie Vanduren, Vormingplus Midzuidwest

Praktijkverhaal 2: Color Cultuur

In 2018 verkent de federatie FMDO samen met mensen met een migratieachtergrond het cultuuraanbod van onze partners in Antwerpen, Brugge, Kortrijk en Oostende. Samen streven ze naar meer diversiteit en interculturele ontmoetingen binnen het bestaande cultuuraanbod.

Sprekers: Leidy Soto en Xavier Holvoet, FMDO

Lees hier ons blogartikel over deze sessie. Download hier het verslag.

Sessie 10: Gelijkekansenmethodiek

De Gelijke Kansenmethodiek (GKM) is een procesbegeleiding binnen diensten van de Stad Gent en het OCMW rond diversiteit, gelijke kansen, armoede. Dit 1-minuutfilmpje schetst kort hoe een modeltraject eruitziet. Download hier de presentatie en het verslag.

Sprekers: Hans Thielemans en Rieke Jacobs van Stad Gent, Dienst Welzijn en Gelijke Kansen en coördinator van de Gelijke Kansen Methodiek.