Dossier bij de netwerkdag 'Lokale netwerken blijven werken'

item_left

item_right

Dossier bij de netwerkdag 'Lokale netwerken blijven werken'

Dossier

Demos bracht op vrijdag 7 november alle netwerken samen in Gent voor een ontmoeting en het uitwisselen van expertise. Je kan hier alle achtergrondpresentaties en verslagen downloaden. Het programma vind je hier.

Het belang van de lokale netwerken kan niet onderschat worden. Zeker in de huidige beleidsontwikkelingen. Het lokaal vrijetijdsbeleid zal andere vormen gaan aannemen. De middelen voor cultuur, jeugd en sport die nu nog geoormerkt zijn, zullen op termijn opgaan in de algemene kas van de gemeente. Een focus op kansengroepen is lang niet verzekerd. Reden te meer om de samenwerking te versterken en samen de contouren naar een sociaal vrijetijdsbeleid op maat van elke gemeente. 

Programma: 

  • Kick-off. Een stand van zaken uit 79 netwerken (Demos vzw )
  • Uitdagingen voor een lokaal sociaal vrijetijdsbeleid (Marleen Platteau, kabinet Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel)
  • Werken aan netwerken tegen armoede (Peter Raeymaeckers, Oases, Antwerpen)

Download hier de inleiding van Demos en de presentatie van Peter Raeymaeckers (Oases).

Presentaties en verslagen werksessies: 

SESSIE 1: SPORTPARTICIPATIE VAN MEISJES EN VROUWEN

Omgaan met diversiteit wordt belangrijker. Hoe we er mee omgaan leren we ook in sportclubs en verenigingen. Negen maanden volgden VSF, samen met Bloso, Departement CJSM, ISB, SVS, VGC en Demos, vier sportclubs en een sportdienst, op in een traject rond sportparticipatie van meisjes en/of vrouwen met andere roots. In deze sessie ligt de focus op de nood aan praktijkontwikkeling en het samenwerking tussen de sportsector, de integratiesector, het jeugd- en jeugdwelzijnswerk en lokale besturen.

Bekijk de praktijkfilmpjes hier en lees de speerpunten rond het thema hier.

Gespreksleiding: Tatjana Van Driessche (Demos vzw)

SESSIE 2: JEUGDWERK EN ARMOEDE

In 2013 ontvingen vier lokale besturen (Gent, Antwerpen, Maasmechelen en Brussel) een subsidie om een jaar lang samen met het jeugdwerk methodieken uit te werken om kinderen en jongeren in armoede aan te trekken en te laten deelnemen aan het jeugdwerkaanbod. Demos en VVJ kregen de opdracht om de pilootprojecten in hun praktijkontwikkeling te ondersteunen en te begeleiden.

De aanpak in elke stad was anders. Dat toont dat er niet één, maar vele manieren van werken zijn met en voor gezinnen in armoede. De concrete kennis en ervaringen hebben we samengebracht in een publicatie. In deze sessie komen de resultaten aan bod en doen we samen een zoektocht naar hoe we op een doordachte en duurzame manier willen werken rond deze thematiek.

Gespreksleiding: Kris De Visscher en An De bisschop (Demos) - Download hier de presentatie, download hier de inleiding op de publicatie 'Verbindingen in de vrije tijd'.

SESSIE 3: UITBOUW VAN EEN LOKAAL SOCIAAL VRIJETIJDSBELEID IN JE GEMEENTE

Wanneer kansengroepen centraal staan, vraagt het stimuleren van vrijetijdsparticipatie een intersectorale en integrale aanpak, met betrokkenheid vanuit onderwijs, welzijn, integratie, wijk- en gebiedswerking.

Een innovatief sociaal vrijetijdsbeleid houdt dus de durf in om buiten de lijnen te kleuren. We kijken ook naar de toekomst. Zijn lokale netwerken een hefboom naar een meer sociaal lokaal vrijetijdsbeleid? En wat is de impact van het Vlaamse en federale beleid op de lokale netwerking? Op die manier wil Demos lokale netwerken inspireren, nieuwe perspectieven en handvaten bieden op maat van elke gemeente.

Gespreksleiding: Inge Van de Walle (Demos) - Download hier de presentatie.

File werksessie_sociaalvrijetijdsbeleid.pptx

SESSIE 4: VOLG HET CULTUURSPOOR VAN HET LOKALE NETWERK IN GENT

Gent zet in op diverse vormen van vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede. Recent werd de Uitpas gelanceerd.

Met de oproep ‘Creëer je wijk’ ondersteunt de Dienst Cultuurparticipatie organisatoren die in Gent duurzame artistieke initiatieven opzetten die een brug slaan tussen buurtbewoners en de ruimere wijk. En lang voor ‘sociaal artistiek’ in Vlaanderen een begrip werd, voerde de Stad Gent al een bewust beleid rond de actieve betrokkenheid van meer Gentenaars bij kunst en cultuur. Het levert onder meer een levendige sociaal artistieke praktijk op met zowel professionele organisaties in de wijken als creatieve projecten van buurtbewoners en kunstenaars.

Gespreksleiding: Marijke Leye (dienst Cultuurparticipatie en trekker lokaal netwerk Gent)  - Download hier de presentatie.

SESSIE 5: HOE DE INTEGRATIESECTOR BETREKKEN BIJ HET LOKALE NETWERK?

In heel wat gemeenten zoeken integratiediensten linken met het vrijetijdsaanbod. De doelgroepen die integratiediensten zijn vaak zelf mensen die in armoede leven en dezelfde drempels ondervinden als de groep die het lokale netwerk bereikt. Toch staat de betrokkenheid van lokale netwerken op integratiediensten vaak op een laag pitje. Hoe kan dit anders en beter aangepakt worden? Wat als het we het secundaire inburgeringstraject eens wat breder benaderen en naast het professioneel en educatief vooral het sociale perspectief voorop plaatsen? Wat als we vrijetijdsparticipatie wat breder benaderen en niet enkel toeleiden naar het aanbod, maar ook nadenken over vrijwilligerswerk, ouderbetrokkenheid en... ?

Gespreksleiding: Mehdi Maréchal en Bart Rogé (Demos) - Download hier de presentatie.

SESSIE 6: CULTUUR EN NABIJHEID

Demos gaat in het programma “Cultuur en nabijheid” op zoek naar cultuurpraktijken die letterlijk en figuurlijk dicht op mensen hun huid plakken. We gaan na hoe lokale overheden, cultuurhuizen, kunstenaars, sociale organisaties en burgers samenwerken om de veelheid aan cultuur in hun stad te tonen. Cultuur en nabijheid onderzoekt de basisuitgangspunten en condities voor een lokaal cultuurbeleid dat vertrekt vanuit een sterk democratische gedachte.

Gespreksleiding: An Van den Bergh en Liesbeth Kennes (Demos) - Download hier het verslag.

SESSIE 7: MENSEN IN ARMOEDE BEREIKEN VIA AMATEURKUNSTEN

Participatieproject Mia maakt scéne. OPEN DOEK bouwde in samenwerking met Wijkcentrum De Kring uit Eeklo amateurtheater voor mensen in armoede uit. Hiervoor werden in verschillende gemeentes in het Meetjesland een theatergroep opgericht. Het participatieproject Mia maakt scène wil mensen in armoede via een intensief en langdurig traject laten kennismaken met theater.

Gespreksleiding: Lien De Bruycker (wijkcentrum De Kring/Open Doek) - Download hier de presentatie.

MEET AND GREET

De laagste drempel - nomineer jouw gemeente!

Het Netwerk tegen Armoede reikt om de twee jaar de ‘Prijs voor de laagste drempel’ uit aan een vrijetijdsaanbieder die bijzondere inspanningen levert voor mensen in armoede. Dit jaar kiest het Netwerk een lokaal bestuur dat er, ondanks de besparingen en de veranderende lokale bevoegdheden, voor kiest om een participatief en laagdrempelig vrijetijdsbeleid te voeren voor mensen in armoede. Vind je dat jouw gemeente (of een andere) deze prijs verdient, vul dan via deze link het nominatieformulier in. Contactpersoon: //carolien.patyn [at] netwerktegenarmoede.be">Carolien Patyn, Netwerk tegen armoede.

‘Ikgeraakerniet.be’ 

is een samenwerkingsverband tussen Welzijnsschakels vzw, Mobiel21 en het Netwerk tegen Armoede. “Er geraken” is een basisvoorwaarde om te kunnen deelnemen aan de samenleving. Het samenwerkingsverband verzamelt die verhalen en gaat er mee op weg: een tocht richting bevoegde instanties en betrokken organisaties om in dialoog oplossingen te zoeken. Zowel lokaal bij jou in de buurt als op Vlaams niveau. Het samenwerkingsverband neemt je verhaal mee: op de website kan een enquête gedownload worden en een methodiek om de problematiek in groep te bespreken. Meer info vind je hier. Contactpersoon: marja.hermans [at] welzijnsschakels.be (Marja Hermans), Welzijnsschakels.

UITPAS

De UiTPAS is een kaart voor iedereen die deelneemt aan vrijetijdsactiviteiten. Met de UiTPAS kan je punten sparen en ze verzilveren in een korting, cadeau of ander voordeel. De UiTPAS’ is een algemene voordeelpas die elke liefhebber van cultuur-, sport- en andere vrijetijdsactiviteiten kan verwerven, met bijzondere aandacht voor de doelgroep ‘mensen in armoede’ die dankzij de pas extra kansen krijgen. Op de website www.uitpas.be lees je alles over het gebruik van de UiTPAS, de activiteiten en de voordelen. Contactpersoon: karel.derudder [at] cultuurnet.be (Karel De Rudder), Cultuurnet.

Rap op Stap kantoren

Rap op Stap (een initiatief van Steunpunt Vakantieparticipatie) is een zeer laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor mensen met een beperkt budget. De professionele of vrijwillige medewerkers van een Rap op Stapkantoor helpen iedereen met een klein budget aan een leuke uitstap. Er kunnen in dit kantoor zowel vakanties als daguitstappen en sport- en cultuuractiviteiten geboekt worden. Bovendien helpen de medewerkers je ook met praktische zaken zoals het samenstellen van een budget en het uitzoeken van geschikt vervoer. Stéphanie Thybaert (CKG Kapoentje vzw) werd gemandateerd om het Rap op Stapnetwerk in Vlaanderen en Brussel uit te rollen. Deze coach helpt nieuwe Rap op Stapkantoren met de opstart van A tot Z en biedt ondersteuning op allerhande vlakken. Contactpersoon: stephanie.thybaert [at] ckgkapoentje.be